The Walking Dead: Survival Instinct

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 19 мар. 2013

Ако си мислите, че The Walking Dead: Survival Instinct ще запълни времето до очакването на сезон 2 на епизодичното приключение на Telltale Games или поне до следващата серия на самия сериал, жестоко се лъжете…

Каква е идеята? The Walking Dead: Survival Instinct изпълнява ролята на своеобразен прикуел на популярния сериал и ни поверява управлението на Дарил Диксън, който се опитва да намери своя брат Мърл и да оцелее в първите дни на зомби апокалипсиса. Дотук добре. Всички приятни мигове с играта обаче се изчерпват веднага след култовата тема на Беър Макриъри – същият, който създаде и саундтрака на „Бойна звезда: Галактика”.

Само след 5 минути игра ще осъзнаете каква е основната цел на издателите –

да се направи пари на гърба на успеха на шоуто и играта на Telltale

Историята в Survival Instinct е смешна и изпълнена с клиширани реплики, а героите – плоски и недоразвити. Единствено Дарил успява да внесе цвят тук и там, но като цяло заглавието не може да стъпи и на малкия пръст на The Walking Dead на Telltale по отношение на разказвачество.

Както подсказва и самото заглавие, акцентът пада върху оцеляването. Макар и да се играе от първо лице, това не е шутър и употребата на огнестрелни оръжия не се насърчава, тъй като това би могло да привлече тълпа от зомбита. Затова е добре да прибягвате до тези за близък бой. Стандартна ситуация в играта – вадите ножа и нанасяте нещо като четири шамара на зомбитата, за да умрат. Нито повече, нито по-малко. Впоследствие те политат назад като плоски дървени дъски и падат на земята.

Да, може и да издебнете зомбито в гръб и да го убиете с ножа си на фона на приятна в началото довършваща анимация (за другите оръжия просто няма!). Много скоро обаче тя също започва да дразни, а и ви пречи да се биете. Докато тя тече, може да ви нападне друго зомби, а вие нищо не може да направите по въпроса.

Основният проблем на

играта е, че буквално може да ви отегчи до смърт

Геймплеят не представлява нищо особено и е пропит с линейни нива със слаб дизайн грозновата визия. В този ред на мисии, графиката на играта е сякаш от 2005 г., а броят на моделите на зомбитата се броят на ръце.

По време на своето пътешествие ще се срещата и с други оцелели, които може да пращате на различни мисии в търсене на ресурси. Да, възможно е да умрат. Но какво от това? В края на краищата в колата ви (която реално не шофирате!) няма място за всички и рано или късно някой ще трябва да изтегли късата пръчка. Спокойно – няма опасност да се привържете към когото и да било, а фактът, че нещата, които носят, обикновено са прашинка от това, което вие може да си намерите сами, обезсмисля цялата тази геймплей идея.

Дори и да сте най-големите фенове на The Walking Dead на света, пак не бих могъл да ви препоръчам тази игра, която се отличава и с посредствен ИИ. Често се случва да простреляте някое зомби, а неговото приятелче до него да реши да ви обърне гръб и да си тръгне.
Може би единственото хубаво в нея е основната тема от ТВ шоуто, която спокойно може да си я пуснете на своя MP3 плейър.

Автор: Светлин Бояджиев