The Treasures of Mystery Island

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 27 мар. 2009

Каквото и да ви говорят, става дума за пари… или за тайни, които обикновено са такива заради пари. С това трябва да свикнете, докато разцъквате тази игра. И тъй като се затруднявам да й дам обективна оценка, ще се опитам да я анализирам безпристрастно. От една страна, всеки себеуважаващ се геймър ще се погнуси от нея. От друга, тя си има както пазарен сегмент, така и собствена атмосфера, чрез която успя да си осигури малък дял от моята симпатия. Радостно е, че The Treasures of Mystery Island е преведена и на български език, което я прави още по-достъпна за широка маса любители на видеоигрите.

Нещо като „Изгубени“, нещо като „Крузо“, нещо като „Симс“. Този микс от жанрове ще ви отведе на пустинен остров, който обаче не е чак толкова изоставен от съдбата, защото в него мобилните телефони имат обхват, така че ще можете да се обадите на своята колежка и да й съобщите, че самолетът ви е катастрофирал и вие сте в огромна опасност. Тя, ужасена, ще хукне да ви търси, а вие в това време ще трябва да попаднете в десетки необичайни ситуации и множество мини игри.

Не знам защо, но у мен се затвърди усещането, че човекът, който е направил играта,

е бил под въздействието на психоактивни вещества

Вероятно злоупотребил със зелено, той просто е изобразил себе си – изрусен тридесетгодишен гийк, естествено с очила, с шарена тениска и дънкови панталонки, който има оптимистично отношение към света и мечтае да пътува извън Амстердам. На всичкото отгоре знаем и името му – Алекс. Вероятно и колежката му е реален персонаж, но с тази разлика, че никога не му е обръщала внимание, камо ли да тръгне да го търси, ако научи, че е изпаднал в беда.

На острова, освен свободно бродещи диваци, има шаманска шатра, ловна хижа, лазарет, тайнствена пещера, джунгла, двор със статуи, като тези на Великденския остров, водопад, дворец и още много интересни места. На всяко място, в което попаднете, ще имате задачата да намерите частите от артефактите, които са ви зададени в подменюто, и да ги попълните. След като откриете парчетата от различни предмети, ще трябва да поставите сглобените вещи на мястото им, било в това или в друго място на картата. Това ще ви даде нови артефакти, обикновено ключови, за да продължите напред в мисията си. The Treasures Of Mystery Island има повече от

20 самостоятелни епизода за завършване

както и стотици мини-игри. Приятно е неограниченото игрово време, през което можете да отидете до вецето например или по-вероятно до хладилника, а всъщност най-логично – да редувате периодично двете велики открития на цивилизацията, докато бродите из виртуалните тропически земи.

Подредбата във всяко място, където попаднете, е основната част от геймплея. Трябва да се

вглеждате внимателно в интериора

за да откриете липсващите парчета от пъзела. Започнете ли да цъкате произволно с надеждата да намерите по-бързо частите, които са ви необходими, из помещението ще се появят синьо-лилави разсейващи се кръгове, които ще ви объркат и ще затруднят търсенето ви. Затова просто се съсредоточете, така както правите в един стандартен куест, и разсъждавайте къде и какво може да допълни тази статуя, цигулка, арбалет или просто цитрусов плод. Така например сред задачите ви е да сготвите супа и трябва бързо да посочвате верните продукти за хубава чорба – грах, картоф, куб на Рубик, домат, молив, морков, CD, патладжан и т.н. В този ред на мисли, не мога да си спестя и коментара към музиката. Тя е правена на синтезатор. Доста аматьорско изпълнение, но пък създава весела атмосфера и оптимистично настроение.

Въпреки че ще бродите из тихоокеански остров, населен с аборигени и шамани, сред вашите куестове ще бъдат разпознаването на артефакти за персонажи, твърде необичайни за островче в Пасифика. Така например ще трябва да намерите вещите на момче, сред които конзолна игра, маратонки или футболна топка; или пък собствеността на шерифа – белезници, пушка, фенерче – тоест

все неща, доста нетипични за дивашко поселение

Незнайно защо сред множеството загадки присъстват предметите на шофьор, доктор, стилист, пожарникар, войник, градинар, археолог и други – които вие трябва да подредите и да завършите като мини куест. Явно още не съм напреднал достатъчно в играта, за да намеря връзката на тези професии с битието на шамана и аборигена…

Да се запитаме кой ще играе The Treasures Of Mystery Island? Като се има предвид, че вече и двегодишните деца стоят пред компа, то – убеден съм – че ако сте родител на дете в предучилищна възраст, тази игра е много подходяща за вашето отроче. Първо, защото ще подобри логическите му способности и пространствено-ориентировъчните му качества, и – второ, защото ще сте спокоен, че детето ви ще се срещне с игра, лишена от насилие и сексуални внушения.

От друга страна, ако сте младеж, който иска да стане психолог, може да изпробвате тази игра като средство за тестиране, в случай че дядо ви е прекарал инсулт – така ще се ориентирате в степента на мозъчните му поражения и в способността му адекватно да комбинира елементи до завършването на гещалта. Но стига шеги – The Treasures Of Mystery Island е едно непретенциозно и забавно заглавие, което е много подходящо за часовете пред служебния комп, в които не можете да имате претенции към игрите, които могат да се инсталират на мизерната конфигурация, отпусната от стиснатия шеф. Така че потърсете съкровищата на тайнствения остров, заедно с добрия български превод към него.

Автор: Свилен Енев