The Sims: Unleashed

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 ное. 2002

Да-а-а! Новият, пети по ред, expansion от епопеята The Sims не ни се размина. Честите продължения и най-вече нестихващият интерес към тази поредица си ги обяснявам с психологическия дискомфорт на съвременния човек, неспособен да изрази своята идентичност и съпътстващият това явление проблем в общуването. Защото какво друго може да накара хиляди хора да прекарват голяма част от геймвремето си във виртуалния SimCity, където правилното боравене с човешките ресурси ви гарантира просперитет в социално и най-вече в емоционално отношение.

На страниците на списанието е изписано достатъчно много за геймплея и правилата на играта. Затова само ще припомня, че The Sims е симулатор на човешко поведение. Геймърът е нещо като Господ, ръководещ “свише” действията на избраната социална единица – отделен човек, двойка или голямо семейство. И все пак правомощията ни са ограничени от персоналната изява на всеки Sims. Отделният индивид има характерни качества, определящи поведението му и неговите взаимоотношения с другите членове на общността. Например има случай, в който сте безсилен пред женските капризи и променливи настроения. Ако Тя каже, че не харесва дивана, който сте подбрали, нищо не е в състояние да я накара да седне на него!
 
Та какво точно му е “отвързаното”

на The Sims: Unleashed. След като виртуалните хора получаваха какви ли не екстри с всеки expansion, дойде ред и на домашните любимци. Вече може да се сдобиете и с мъничко животинче – било то коте, куче, папагалче или златна рибка и да го направите част от своето семейство. Директен контрол върху поведението на гадинката не съществува, но все пак и тя си има своя нрав и нужди, както останалите членове. Трябва да я храните, да се грижите за хигиената й, можете да си играете с нея и да я учите на добри обноски и разни трикове.

При голяма натовареност и липса на свободно време съществува възможност да наемете учител за четириногия си другар. След като положите усилия за опитомяването му, ще може да се явявате на различни конкурси за любители на домашни животни. Ако пък занемарите отношението си към сиамското коте или малкото доберманче, скоро то ще започне да прави поразии, да създава безредие и в един момент ще се окаже, че само специализираната служба за животни (чували ли сте за общинска фирма “Зоомилосърдие”? :-)) е в състояние да излезе на глава с него.

The Sims: Unleashed предлага и 125 нови обекта, с които да правите живота на хората и животните приятен и удобен. Ще откриете всевъзможни джаджи за четириногите – хромирани подложки за сервиране на храна, шикозни кучешки колибки и прочие аксесоари. Не забравяйте, че комфортът е от изключителна важност и предразполага към позитивно отношение спрямо средата и семейството. Освен това са добавени нови възможности за професионално развитие и кариера в областта на ветеринарното лечение, кулинарията и образованието. Така да се каже, expansion-ът си е свършил работата отлично и феновете на поредицата пляскат доволно с ръце

Що се касае до първоначалната ми неприязън при допира с измисления свят на The Sims, постепенно я преодолях и започнах да се забавлявам, опитвайки се да направя виртуалното си семейство щастливо и доволно. Тази игра е като семките – започнеш ли да цъкаш веднъж, не можеш да спреш с часове. И аз така си цъкам The Sims: Unleashed, независимо че графиката не е кой знае к’во, а звукът е направо отвратителен. Но нали затова си имам богата фонотека…

Автор: Васко Чаворски