The Sims: Superstar

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Темповете на излизане на нови експанжъни за The Sims са на път да превърнат една от най-продаваните и популярни игри в сапунен сериал. Иронията ми е чиста проба завист и то защото не мога да отделя нужното време, за да се възползвам от новите възможности на Superstar. А те са зарибяващи, стига да сте фен на

поредицата, спечелила си слава на игра за лигави момиченца

Идеята за последните допълнения тръгва от това, че почитателите на симулатора от дълго време не спират с молбите и жалбите до Maxis, че не могат да контролират симовете, докато са на работа. Наистина е потискащо да знаеш, че твоето тамагочи се бъхти някъде там в небитието за насъщния и е абсолютно недостъпно за интеракшън със своя създател и покровител. И ето, че освен новите сфери за професионално израстване The Sims: Superstar предлага и тази така желаната опция.

Напредналите ще разпознаят в лицето на Studio Town аналог на Downtown от Hot Date. За тези, които от любопитство или от някое друго чувство стартират за първи път The Sims, ще поясня, че това са места, от където вашите симове излизат от рутинността на ежедневието. А в настоящия експанжън – поемат по пътя на славата или отиват да се повеселят и срещнат известни и не толкова известни личности. Шикозни бутици, барове за суши и басейни, заселени с не какви да е хора, а все звезди – Кристина Агилера, Мерилин Монро и т.н. За да се потопите в този бляскав свят, е нужно едно такси и достатъчно кеш.

За американците Холивуд е свещено място – така да се каже Меката на вече станалата пословична идея за американската мечта. И ето, че сега и тя е на разположение във виртуалното симс пространство. И чрез моя сим Марк ще ви покажа

какво е да си superstar и как се върви по пътя към звездите

Марк има амбицията да не зацикля в работническо ежедневие, а да се опита да вкуси своите 15 минути слава. Ето защо той чете с интерес поредния таблоид Studio Town Insider, който го информира за живота на известните. От него научава кои са най-популярните личности и при посещенията си в Studio Town търси техния контакт. Вестникът му помага да намери и агенция, която да го лансира в шоу бизнеса. И оттук нататък за Марк настъпва ежедневие, посветено на личното усъвършенстване. Уменията, които ще са му нужни, за да оформи своя звезден характер са креативност, обаяние и добро телосложение. Новият показател за слава определя отношенията на Марк с вече утвърдени имена. В началото може да иска само автографи от тях, докато не се изкачи по звездната стълбица и не ги покани в дома си на истинско star парти.

Марк се нуждае от определено ниво на слава, за да участва в кастинг. То се развива постепенно, като започва от караоке баровете и пробните снимки. При одобрение от страна на продуцентите и необходимия брой звездни приятели Марк има все по-големи шансове за популярност и слава. Започва да взима участие в сериали или реклами, в записване на клипове и фото сесии (зависи коя от професиите ще избере). Крайният резултат е

слава, пари и привилегии

Очакват ви розови лимузини, скъпарски имения и тълпи от фенове. Но бъдете нащрек! Славата иска грижи и ако вие занемарите своя сим, звездата му лека полека ще залезе – точно както на много други реални личности, за които научавате от жълтата преса. Но до достигането на така мечтания от всички звезден живот, играещият трябва да се подготви и за някои финансови неудобства. За да посветите своя сим в артистичната кариера, той не трябва да не се занимава с нищо друго. Ако има обикновена работа, той трябва да я напусне. И тогава изниква въпросът за това откъде ще идват парите, с който да покрива ежедневните си разходи. Защото пътят до славата е повече от дълъг и е необходимо да се вложат средства в него. Факт е, че Studio Town е място освен за развлечения и за изкарване на пари. Но докато се стигне до този момент, минава период, в който всеки за себе си трябва да прецени как ще субсидира начинаещия актьор или манекен. За моя Марк се грижеше благоверната му Зелда, до момента, в който той не започна да се отплаща за вложената инвестиция.

Съществува възможност, след като наложи своето име и добие финансова независимост, симсът да предаде грижите за къщата си на иконом и да заживее изцяло в Studio Town. Звездното градче предлага възможности за отмора, социални контакти или всичко, от което един сим се нуждае, за да се чувства щастлив.

Както и при предишните пет експанжъна, и тук са добавени нови интериорни елементи. Според официалните данни – многобройни, както никога досега. Сред най-атрактивните са водният масажор за тяло, басейнът за гмуркане с олимпийски размер и сателитната чиния за най-новите сериали. Плюс редица гъзарийки – статуйки, нови меки мебели и прочие.

Ако изграденият Studio Town не е по ваш вкус, може да го разрушите и започнете от нулата. Плочки със звезди, позлатени тоалетни чинии, студия за звукозапис и сходни атрибути, способни да задоволят капризите и на най-известните люде.

Но нека видим

какво няма в новия експанжън

На първо място – не е коригирана оная антихуманна идея да се трудиш постоянно без ден почивка, без национални празници и да плащаш на всеки 3 дни сметки. Ще се зарадвам, а и вероятно едва ли само аз, ако в The Sims 2, видя как времето тече в астрономически измерения, при които часовете правят дни, а дните години, а не това безумно времево зацикляне. Създателите обещават The Sims 2 да разчупи представите за виртуално съществуване. Нашите чеда ще остаряват, ще имат ДНК, а след смъртта си ще предават имотите, основните си белези и парите на поколенията.

Графиката си е на старото грозновато ниво, въведено още при първа серия. Отново следва препратка към The Sims 2, който ще притежава показателите на истинска триизмерна игра. Общо взето подобренията в The Sims: Superstar са концептуални, с козметични и идейни промени, базирани на предшестващите експанжъни. Maxis и EA призовават феновете за малко търпение до началото на 2004-та, когато изцяло обновената версия на играта ще предложи и качествени подобрения. Но дотогава всеки почитател на симовете ще има с какво да запълва свободното си време, стига да разполага с такова.

Автор: desi|re