The Sims: House Party

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Играта, която се вкопчи в челните места на американските класации, отново заплашва да се загнезди там. Maxis – създателите на оригиналната Sims, не изненадаха никого. Пускайки на пазара втори add- on към оригинала (след Livin’ Large). Това се очакваше поради неимоверния успех на поредицата в САЩ.

Без да претендира за революционни промени или голям напредък в жанра, добавката съдържа класически The Sims-геймплей и почти незначителни нововъведения, които обаче ще задържат верните и фенове дълго време пред мониторите.

Докато Livin’ Large залагаше на необичайни персонажи (като Смъртта, например), House Party ви предлага просто още една доза от живота на семействата. Този път обаче много повече се набляга на взаимодействието със заобикалящата ви среда и хора.

Заветната цел е да организирате зашеметяващо парти

Вече виждам саркастичната усмивка на лицата ви. Е, наистина на пръв поглед не изглежда много интригуващо, или поне на мен така ми се струва, но сред верните поклоници на на играта едва ли ще има разочаровани.

За да се справите с тази нелека задача, трябва първо да си създадете семейство. За целта разполагате и с нови герои. За да ги поддържате в добро здраве (или поне живи), отново трябва да следите техните нужди и да ги задоволявате, когато това е необходимо. Третата стъпка е да им намерите приятели, което понякога наистина е трудно. Едно съседско семейство, например, неколкократно успя да ми вдигне кръвното – всеки път, когато обърнех внимание на един от двамата съпрузи, другият се чувстваше пренебрегнат и се настройваше вражески спрямо моите подопечни герои. Ключът към подобряване на взаимоотношенията често се крие в това, просто да говорите с някого. Ако му правите твърде много комплименти, той съвсем превърта. Дори може да си отнесете боя.

Освен това трябва да си организирате времето така, че да не пренебрегвате своите приятели, но и да посещавате работното място, защото имате нужда от пари. За жалост все още нямате контрол над sim-овете, докато се трудят. А ако героят ви случайно остане без препитание, можете да му намерите работа във вестника или по интернет, например.

Хубаво е да не забравяте, че

отново можете да строите

или разширявате своята къща, както и да внасяте промени в обзавеждането й. Както в оригиналната игра, така и тук можете да сменяте тапетите и материалите, от които е направен вашия дом. Разнообразието е голямо – каучукови стени, обзавеждане в индъстриъл или готически стил и всякакви други щуротии. Разполагате и с нови видове мебели. Можете да си направите и дансинг със светещи плочки, които примигват в ритъма на музиката. А това със сигурност ще помогне да организирате як купон.

Всички бъдещи покупки са разпределени в отделни графи. Има много нови попълнения. Въпреки че това не е от толкова голямо значение, колкото в оригиналнния Sims, обзавеждането и разширяването на къщата са важни за развитието на играта. Тези от вас, които са добре запознати с геймплея, много добре знаят това, но нека уточня за новаците – когато купувате или престроявате дома си, времето не тече…

Но да се върнем към основната идея на играта – купонът!:-) В общи линии пред вас се откриват три възможности. Можете да си организирате

кънтри-, хавайско- или рейв-парти

В зависимост от своите предпочитания можете да си купите столове, напомнящи бъчви, механични бикове или палмова и бамбукова мебелировка, които да са в тон с избрания от вас стил. Освен това купонджиите ви трябва да се снадбдят с различни дрехи за отделните случаи…

Партито, разбира се, е немислимо без музика. Записани са над 20 нови парчета в различни стилове, а част от тях са озвучени на sim-ски език ;-). В саундтрака се усеща влиянието на музиката на Джони Кеш, Бъста Раймс, Дик Дейл. За да направите успешно парти, трябва добре да подберете музиката, като имате предвид вкусовете и на гостите, и на домакините. Когато всички приготовления са завършени, можете да поканите приятели по телефона. За улеснение можете да поръчате и храната. Ако се чуствате самотни, дори може да си побъбрите с доставчика. Ако пък искате да приготвите нещо по- специално, можете и сами да се потрудите в кухнята. Едно от свежите хрумвания е, че можете да поръчате и торта, от която да изскача танцьор(ка). Това ще разгорещи страстите, ще зарадва част от гостите, но може и да породи ревност у половинките им.

Ако партито затъпее

твърде много, има и едно NPC, готово винаги да се притече на помощ. Неговото присъствие обаче често влошава положението. Става дума за мим, който прави всякакви тъпи трикове. В общия случай обаче най-добре е да прибегнете до други средства, за да върнете оживлението сред присъстващите. Ако пък атмосферата се нажежи прекалено много и партито продължи до късно, ще се изсипят сюрия ченгета, които да озаптя разбеснелите се купонджии. Кофти тръпка, но пък какво е едно добро парти без куки накрая…:-) Пропуснах да спомена, че можете да си спретнете и парти край басейна или купон с акустична китара край лагерен огън.

В графично отношение играта не е лоша, но съществени промени реално погледнато отсъстват. Това е сериозен минус като се има предвид, че конкуренцията не е спряла да се развива. Все още трябва да се задоволим с двуизмерни къщи и малки анимирани модели на хората, които да ги обитават. Озвучаването е добро и сравнително разнообразно. Все пак какво е едно парти без хубав и мощен саунд. Можете да чуете всякакви варианти на рап, техно, денс…

Ами, май изчерпах всичко по темата… Между другото всички стари дефекти на оригинала са наследени и в The Sims: House Party, което изобщо не ме радва:-(. Както съм започнала, остава само да произнеса окончателната присъда… В общи линии играта е приятна, така че не взимайте прекалено на сериозно забележките ми. В крайна сметка говорим само за add- on, който няма претенции за нещо повече от това, което е. За по-претенциозните от вас ще издам една малка тайна, за да не губят надежда. Легендарният Сид Майър (автор на Alpha Centauri и Civilization) участва в екипа, който работипо нова част от поредицата. Ако всичко се развива според плановете на Maxis, тя трябва да е на пазара до края на годината.

Автор: Лили Стоилова