The Sims 3

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

The Sims – едва ли има някой геймър, на когото това заглавие да не говори нищо. Виртуалният симулатор на ежедневието, както го определят неговите създатели от Electronic Arts, се превърна в един от феномените на съвременната развлекателна индустрия. Ако все пак смятате, че това твърдение е преувеличено или просто не сте чували за поредицата, ето ви и малко сухи цифри. Първата игра The Sims излиза през 2000 г. и от EA имат скромни очаквания – тогавашните им планове предвиждат продажбата на 200 000 бройки да бъде успех. Вместо това играта продава над 6 милиона копия за следващите две години и с това измества Myst като най-купувана РС игра за всички времена. С общо 100 милиона продадени копия от всички игри и експанжъни от поредицата до момента, серията The Sims е най-търгуваната поредица в света на игрите. Тя е и първата, която спечели отдадена публика сред дамите.

Живот като на кино

The Sims 3 беше обявена преди повече от две години, като работата по нея почна непосредствено след издаването на The Sims 2. Тя е и първата игра от поредицата, която не се разработва от Maxis, а от дъщерното студио на EA Black Box с помощта на друга компания под тяхната шапка Redwood Shores. Промяната обаче не засяга геймплея и новата игра отново ще ви предложи всичко, на което сте свикнали, както и няколко допълнения.

The Sims 3 не е типичната компютърна игра. Тук няма да откриете кървави битки или спиращи дъха каскади, нито ще се тревожите за битки с босове и минаване на нива. Без да има конкретно дефинирани цели, играта всъщност ви дава поредица от предизвикателства, свързани с управлението на вашите компютърни герои – трябва да се грижите за тяхната кариера, за любовния им живот, за развлеченията, като не забравяте и дребните, но важни хигиенни навици.

За да започнете виртуалното си битие, най-напред трябва да създадете своя герой или героиня. Тук възможностите определено са повече от предходните игри и ви дават пълна свобода на избор. Освен традиционните опции по външния вид, тук разполагате с голямо разнообразие от детайли, с които може да модифицирате персонажа си. Различни видове дрехи, лунички, любима храна – всичко това може да бъде добавено, а освен това имате и повече опции относно структурата на тялото. Сега ще може да избирате между повече варианти в сравнение с трите – нормална, пълна или атлетична – от предните версии на играта. Този избор не е окончателен, защото с течение на действието слабият сим може да напълнее, а пълният да отслабне, ако спазва диета и прави редовни упражнения.

Много интересна и важна част от процеса на кустомизация е оформянето на характера на героя ви. Вместо процентните характеристики сега може да избирате между повече от 50 различни качества, като точният им брой зависи от възрастта на сима ви. Ако започнете като мъник, може да получите само две такива качества – детето сим има право на 3, тинейджърът – на 4, а възрастните – на 5. Тези черти на характера са особено важни, защото до голяма степен определят начина, по който ще играете играта и по който ще ви възприемат останалите обитатели на виртуалния свят. Ако решите да си поставите определена цел в играта – например да станете виртуална знаменитост – ще трябва да подберете и съответните качества като чувство за хумор и обаятелност.

Добре дошли в Сънсет Вали

Когато се преборите със създаването на персонажа си, е време да стартирате своя престой в Сънсет Вали. Подобно на много игри напоследък, създателите на The Sims 3 са решили да прибягнат към концепцията за отвореното пространство – в случая това е Сънсет Вали, където има близо 100 къщи и сгради, в които живеят, работят и се забавляват виртуалните жители. В резултат може да се придвижвате навсякъде във виртуалния свят без да се налага да изчаквате досадното време за зареждане. Къщите на героите са разпределени в квартали, които може да достигнете пеша или с някое от многобройните превозни средства, които играта ви предлага. Картата е обсипана с множество сгради, всяка от които има своето предназначение. Ако симът ви е гладен, може да похапне в закусвалня или някои ресторант, ако бюджетът го позволява. Ако искате да увеличите някое от качествата на персонажа си, може да го направите като купите съответната литература от книжарницата.

Занимавайки се със света около вас, не трябва да забравяте за персоналните нужди на героя ви. Традиционните нужди като глад и хигиенни навици, които в предните игри бяха осем, сега са сведени до шест, но са не по-малко важни. За да бъде героят ви продуктивен и в добра кондиция, ще трябва да се грижите всички те да са задоволени.

Докато смъртта ви раздели, а и след това

Личният живот на всеки сим има не по-малко значение от кариерата му. Във виртуалния свят на The Sims 3 всичко се развива едновременно и останалите герои остаряват, женят се и се развиват заедно с вас. Създаването на връзка в играта като че ли е по-трудно от преди и вече ще са ви необходими повече от петминутен разговор, за да се сприятелите с някого или да накарате друг сим да се влюби във вас. Вместо това е необходимо внимателно да култивирате отношението си с околните и така постепенно да разкриете чертите от техния характер, които първоначално не се виждат. Когато разговаряте с друг виртуален герой, на екрана се появява услужлива подсказка, която ви показва как ви възприема вашият събеседник.

Любопитно и оригинално хрумване в играта е възможността за включването на виртуален отвъден свят. Сякаш виртуалните ви съграждани с техните проблеми са ви малко и играта ви сблъсква и с образи от небитието. Представете си, че си купите нова къща на много изгодна цена. Това, което обаче са пропуснали да ви споменат, е, че тя е построена върху земя, която някога е била древно индианско гробище. Звучи ви като сюжет по Стивън Кинг, но го има и в The Sims 3. Всъщност вие сами може да си създадете призрак, като използвате вече починал сим. Призраците вършат характерните си пакости, а вие може или да ги приемете, или да потърсите специализираната помощ на ловците на духове в Сънсет Вали. На всичкото отгоре е предвидена и възможността за романтична връзка между жив герой и призрак. Окей, тук вече създателите на играта май се оляха.

Реални изводи за виртуална симулация

За деветте си години живот поредицата The Sims се превърна в едно от най-популярните и обичани заглавия. От нея се родиха безброй експанжъни, конзолни версии и дори онлайн игра с нерадостна съдба, но цяла нова игра не е излизала на пазара от 2004 г. От EA обещаваха това да е най-добрата версия и феновете на поредицата ще се съгласят напълно. Проблемът обаче е, че за всички останали това не е игра сама по себе си, а симулация, която може да продължава до безкрай. Липсата на истински състезателен дух и на по-особена динамика могат както да привлекат, така и да отблъснат доста хора. Ако принадлежите към огромната аудитория фенове на поредицата, то определено The Sims 3 ще ви хареса. Играта предлага всичко, което сте свикнали да виждате в предните части, комбинирано с тонове опции и кустомизации. Ако обаче смятате, че компютърните игри трябва да ви пренасят във фантастични светове, където да се борите с опасни противници или да спасявате човечеството от извънземна заплаха, то просто потърсете късмета си на друго място. И преди, и сега поредицата The Sims си остава леко захаросан симулатор на виртуално ежедневие, което ще допадне само на определена публика.

 

Автор: Иво Цеков