The Sims 3: World Adventures

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 23 ное. 2009

Излезе новият експанжън. ПАК (мисля, че това е много подходяща думичка точно за тази поредица – ОТНОВО и FOREVER-ориентирана към безброй допълнения)! В него обаче се случва нещо различно. Струва ми се, че за първи път нещо наистина ТОЛКОВА различно за Sims вселената.

Докато инсталирах това заглавие, в главата ми се прожектираше рекламно клипче на позната марка кафе. В моята версия тя звучеше така: „The Sims + Indiana Jones = ??? It’s hard to find a good mix.” Дали поради липса на въображение или пък не, така и не можех да си представя как точно ежедневният живот на симовете ще прерасне в игра с adventure- елементи. Е, случи се.

Сега ще имате възможност да пътувате до Симс-версиите на Египет, Китай и Франция. Във всяка една локация могат да ви се случват различни неща, които не са просто „тамагочи-живот” в стил „хапнеш ли – легни си, станеш ли – хапни си”, а реални приключения като среща с мумии, проклятия и т.н. Всичко започва малко по- скромно.

Египет

В началото можете да отидете на избраното от вас място с палатка. Там започвате да се запознавате лекинко с местните и да се присламчвате мазничко. После разбирате къде е гробницата и се намъквате съвсем неканени. Открадвате първия си артефакт на бърза ръка. Минавате през различни капани, бутате блокове по земята, използвате отключващи механизми, собствената си тежест и дори хитринки като да намокрите дрехите си с вода, за да минете през огнен капан. Лабиринтът е на различни нива и в него има какво ли не – ключове, тайни проходи, проклятия, живи-мъртъвци. След като се сдобиете с ценен артефакт обаче идва и моралният избор. Можете да предадете реликвата на местните, които вярват в нейната святост, или на голяма правителствена огранизация, която би ви дала много парички. Сценариите са безкрайни.

Разклонения на развитието има непрекъснато, което адски много обогатява геймплея. Така например когато срещнете мумия, можете да я спукате от бой (ако сте станали добри в това, за което ще ви разкажа след малко) или пък да си понесете последствията от нейното проклятие. Ако искате да се отървете от него по-късно, се налага да посетите Сфинкса и да изпълните свещен ритуал… Ако пък сте изключително екстремно настроени, можете дори да преспите в саркофаг и самите вие да се превърнете в мумия. Това ви прави много по-бавни в придвижването (направо става наложително, като си изберете локация, да забързате времето, за да стигнете там изобщо някога). Като мумия освен това сте по-запалими и също така отново можете да умрете. Това пък ви дава възможност да се завърнете като мумия-призрак (доста странно изчадие). Преимуществата на това да сте обвити в дълги бели лентички са, че „живеете” доста по-дълго, не е нужно постоянно да се храните, спите и къпете и разбира се – цялата чудатост на изживяването.

Китай

Тук можете да научите и да задълбочите знанията си за бойните изкуства – kung fu style. Разбира се имате белокос мастър и започвате тренировките на сухо. Постепенно самите вие, можете да надобреете и да размятате крадци до насита, пребивайки дори мумиите в горбниците в Египет (нестандартно решение, но факт).

Франция

В страната на любовта пък ще се отдадете на създаването на нектар. Преди да ви изникнат странни въпроси, ще уточня, че иде реч за симс-верисията на виното. Тук ще се запознаете с осем вида грозде и различните методи за създаване на нектар. После е хубаво да разпитате Симовете дали ви „увжвт”.

Във всички страни можете също така да се срещнете, разбира се, и с чужденци. И авторите изтъкват, че дори имате възможност да задълбочите отношенията си с някого и да се ожените за по-нстандартен симс. Тук трябва да се извиня на истинските фенове на поредицата, но това ми напомня адски много на рекламата на една сапунка „Брак с чужденец”. Разни хора, разни идеали…

Можете също да трупате виза-точки. Това са бонуси, които ви се приписват, когато напредвате в развитието си в решаването на задачите в дадена страна. Първоначалните малки задачки-закачки прерастват в по-комплексни, които понякога дори включват в себе си верига от няколко по-малки задачки, които отключват един по-голям пъзел при своето решаване. Усложняването на всичко изисква и вашето по-продължително пребиваване в чуждата страна. Това именно води и до виза-точките. Те ви позволяват да стоите повече от първоначалните няколко дена и в даден момент може да напреднете толкова, че дори да си построите къща за посещения в чужбина. Това разбира се не е постоянен дом (нямате право на такъв в нито една от трите страни), но е далеч по–удобна алтернатива, ако ще пооставате.

В заключение трябва да ви кажа, че за мое огромно изумление играта наистина предлага нещо ново и свежо за поредицата. Също така обаче искам да се извиня на феновете, че въпреки всичко аз съм предубедена. Моето мнение е, че ако искате истинско приключение, е най-забавно да подхванете друга игра в съответния жанр. World Adventures специално има лек аромат на манджа с грозде. Ако и вие не сте харесвали играта досега, мисля, че е ясно, че това няма да се преобърне заради един експанжън. Въпреки всичко определено има някакво развитие за тази конкретна поредица и смятам, че това ще бъде оценено от феновете й. Това е и причината за високата оценка на играта. Ако сте сред феновете й съм сигурна, че няма как да не харесате всички нови опции и цялата различност в новият експанжън. Приятна игра :-).

Автор: Лили Стоилова