The Sims 2: Bon Voyage

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 02 окт. 2007

Лятото тепърва започва

Лято е. Или с огромно прискърбие трябва да отбележа, че по-скоро беше. Кожата, загубена при непреброимите слънчеви изгаряния, най-после се появява отново на мястото си. Тя вече има един по-здравословен оттенък, напомняйки ни, че студът вече охотно се намества по улиците, опитвайки се да отмие опияняващите спомени от горещите дни. Ние обаче няма да се дадем така лесно и EA Games ще помагат с каквото могат…

Bon Expansion

Новият експанжън на неизчерпаемата (за добро или лошо) поредица, колекционираща фенове, суперлативи и милиони долари, е вече на пазара. Става дума за The Sims 2: Bon Voyage, където отново се занимавате с познатите ви семейства от култовата игра. Новото в случая е, че имате възможност да измъкнете питомците си от ежедневните проблеми, с които, както винаги, се налага да им помагате, и да разведрите живота им с почивка до някое екзотично местенце. Основните дестинации, на които бихте ги заточили, са три.
Ако предпочетете

тропическия остров Twikkii

ще заварите основно плажове. Можете да се печете и което е по-интересно, дори да изгорите. Да плувате в кристално чистата вода, да пиете екзотичен коктейл и просто да се отпуснете и да се оставите на масажи и глезотийки в спа центъра. Както и при другите две възможни дестинации, ще можете да разглеждате по-любопитните местенца, ако решите да играете малко по-активно, и дори имате възможност да си наемете гид и някои интересни возила, които да ви транспортират.

Ще ползвате, разбира се, таксита, но има и по-нестандартни опции като разходка с лодка или дори хеликоптер. Преди обаче да се хвърлите с главата напред, се налага да си изберете местенце, където да отседнете. Естествено – ще се съобразявате с цената и ако нямате достатъчно пари, ще бъдете принудени да се лишите от някоя от звездичките на хотелчето си. За любителите на по-екстремни усещания е предвиден и къмпинг, който е най-далеч от лукса. Той обаче е достъпен само при

планинската ваканция

която е и вторият ви възможен избор. При нея ще се нагледате на зеленина и препарирани мечки. Не знам какво е мнението на природозащитниците, но мен това леко ме притесни… Както и да е. Подочух слухове, че тук може да се натъкнете и на видове, подобни на йети, но моите симове още не са събрали смелост за предизвикателството. Звучи забавно обаче и трябва да се опита. При другите дестинации пък ще се срещнете с „огнени танцьори”, както и на едни специални NPC-та, които като мои фаворити съм ви запазила за по-късно…

Да се върнем към по-общите факти. При всички дестинации основно правило е да се пазите да не ви оберат, защото, както и в реалния живот, туристите си остават сериозна мишена. Сред по-култовите моменти в играта е, че можете и да учите различните обичаи и привички, както и интересни факти на съответната тема (на дестинацията). Това от своя страна носи на симовете ви положителни емоции и бонус точки (които ще са ви от полза и при ежедневния им живот, който, разбира се, още си е на лице).

Поръчването на почивка става много лесно. Нужно е само едно телефонно обаждане и малко пари. Имайте предвид, че младите членове на семейството нямат право да организират ваканции сами, но пък по-възрастните могат да изберат който си поискат за придружител.
Сега, след тези малки подробности, вече мисля, че мога да ви спомена и последната дестинация. Поемете дъх, защото скоро ще останете без него! Имате възможност да посетите

Далечния изток

Тук всъщност, както сами разбирате, е заключена най-голяма доза екзотика и различност. Дори самите хотели, в които ще се настаните, са в съответния стил. Под път и над път се срещат екзотични типове с кимона, а в някои по-интересни кътчета ще откриете и истински нинджи (които са и гореспоменатите ми любими NPC-та). Ако ви се усмихне късметът и се сблъскате с нещо подобно, ще ви бъде зададено едно въпросче. Ако отговорите правилно и ако имате чисто сърце и остър ум, ще ви научат как да се телепортирате. Аз вече го усвоих и не ползвам градски транспорт. 😛

Докато още не сте напуснали местността, трябва да намерите време и за Зен градините. Тук ще участвате в традиционна чаена церемония и ще вкусите оригиналните древни билкови чайове, седнали до специалните ниски масички. Можете да се подивите на красивите статуи, растителност и архитектура и дори да посетите мястото за медитация (която също е във вашите възможности да усвоите). Ако обичате източна кухня, не забравяйте да хапнете и в някой от традиционните ресторанти.

Играта предлага и възможността да купувате уникални предмети като редки и много ценни бижута или сувенири. Има и маси за масаж, специални мебели в тон с различните дестинации и други опции да отнесете късче от ваканцията си и у дома. Ако пък решите да играете по-спестовно, съберете мидички от плажовете, за да ви напомнят за приятната почивка. Ако случаят е такъв обаче, не губете надежда. За разлика от истинския живот тук, търсейки черупки, можете да разкопаете и пясъка тук-таме и да се натъкнете на скрито съкровище. Изобщо възможностите с този експанжън са много (уви, според мен не достатъчно, но все пак има разнообразие). Важен момент е, че има и скрити дестинации, които подразниха приятно explore- фанатика у мен. Търсете скритите карти.

To buy or not to buy

Както е при повечето поредици и особено при техните експанжъни разбирате, че ако сте фен на играта до момента, няма начин да пропуснете новото попълнение. В противен случай е по-добре да се ориентирате в друга посока. Тук обаче имаме утежняващи вината обстоятелства.

Преди време имаше и друг подобен експанжън в The Sims поредицата, а именно – The Sims: On Holiday/Vacation (с различно заглавие според страната). Разлики безспорно има и все пак основната идея си е същата. Дали в такъв случай си струва да играете и шестия експанжън в поредицата, решете сами. За мен като не голям фен на The Sims, тази игра не предложи достатъчно новости. Все пак считам, че нямаме основание да мислим, че тя ще е камъчето, преобърнало каруцата, и би трябвало да зарадва верните почитатели на тази игра, които, бога ми, скоро ще станат повече от насекомите.

Автор: Лили Стоилова