The Shield

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 фев. 2007

Каквито и легенди да сте слушали за невероятните игри, така и не видели бял свят заради един или друг зъл издател, просто забравете за всичко това. Когато един “проект” за създаване на игра бъде прекратен, то за това винаги си има добра причина. Зли или добри, издателите на развлекателен софтуер имат почти безпогрешен нюх за златни яйца, които после се оказват запъртъци.

Казвам всичко това, защото на “проекта The Shield” веднъж вече беше официално ударена балтията. Мен ако питате – нещата трябваше да си останат именно така. Но, както често става в тоя бизнес, около масата на големите издатели винаги се навъртат глутници… ъм, нека ги наречем “малки издатели”, които само чакат някоя недооглозган кокал да полети към тях. Когато даден проект бъде прекратен като очевидно ялов, някой такъв малък издател се сдобива, срещу смешна сума, с правата върху въпросното нещо. Към този момент игра на практика няма, има множество пръснати по “масата” на гейм дивелъпъра “чаркове”, повечето от които в окаяно състояние. И тъй от всичко това за нула време се скалъпва нещо, което криво-ляво “тръгва” като го пуснеш, да речем, на своята PS2 конзола. Никой така и не си прави труда огромните пробойни, които зеят в корпуса на въпросната “игра”. Логиката? Елементарно, Уотсън – все някой ще се излъже да купи нещото, което често се продава и на “изгодна”цена.

В случая с The Shield издателят Aspyr Media е разполагал и с един първокласен коз. Оказва се, че там някъде, отвъд границите на нашата скъпа родина, върви ТВ сериал със същото име. Прочетох едно-две ревюта за него. Хората твърдят, че става въпрос за съвсем приличен полицейски сериал със здрава доза екшън, подправен от здравословна доза реализъм и черен хумор. Оказва се, че телевизионната версия на The Shield дори разполага с доста солидна фенска агитка. “Перфектните жертви!”, най-вероятно са си казали хората от Aspyr. От няколко милионна аудитория, все 200–300 хиляди ще се излъжат да си купят и играта. А това са си едни съвсем, ама съвсем прилични парици.
Колкото до самата игра, тя прилича на типичен случай на зловещо разминаване между искане и можене.

На създателите й определено не са липсвали добри идеи. Ако те знаеха как точно да ги реализират, от The Shield можеше да излезе един (в най-лошия случай) интересен екшън от трето лице. В момента резултатът е коренно различен. Проблемна камера, лошо управление и отвратителен изкуствен интелект. И сякаш за да подчертаят дебело най-сериозните си издънки, авторите на играта са включили мисии, в които главният герой трябва да си съдейства със своя партньор по служба. Може би си мислите, че сте виждали всичко, което може да се види в тази насока, но повярвайте ми – The Shield издига издънките в изкуствения интелект на ново ниво.

Графиката на играта можеше също да мине за “не чак толкова лоша”… ако годината беше 2000 и PlayStation2 правеше първите си крачки. В изминалите вече повече от шест години обаче хората се понаучиха как се правят PS2 игри. Звукът е на малко по-прилично ниво, но само дотолкова, че да не дразни. Всяка друга дреболийка в The Shield просто крещи “колкото да не е без хич”. Просто не си правете труда!

Автор: Ивелин Иванов