The Settlers ROE: The Eastern Realm

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 апр. 2008

Мине малко време и хоп – появява се поредният експанжън. Този месец определено целия геймърски свят е осветен от едно продължение, което засенчва всички останали – Kane’s Wrath. Но евала им правим на останалите пъблишъри, че не сведоха засрамено глава, а се напънаха да демонстрират присъствие на гейм сцената. UbiSoft пък обичат да си ръчкат печелившите франчайзи, и най-важното – правят го качествено.

The Settlers ROE: The Eastern Realm е типичен мишън пак (mission pack) и като такъв изисква оригиналната игра вече да се намира на харддиска ти. Няма лошо, но винаги съм се кефил доста повече на самостоятелните продължения – донякъде и заради пълния хаос в геймколекцията ми, превръщащ намирането на конкретен диск в почти нереално усилие.

Старата империя е възкръснала за нов живот, под храброто и мъдро ръководство на един владетел – твоето. Ще поемеш ръководството над Дарион. Земя, пълна с митсерии, богатства и тъпички заселници, за които трябва да се грижиш. За да ти е по-интересно и разбира се по-трудно, освен ежедневните проблемчета, ще се изправиш срещу поредното велико зло. Червеният принц присъства в историята, но за сметка на това новата проблемация идва в лицето на харизматична и опасна жена (не са ли всички такива?). Богинята на Зеления Огън иска да създаде собствена империя, с която да погълне твоята. И докато се чудиш защо никога не ти се пада Богинята на Синия Вятър, ти се набива следната истина: “С голямата власт идва голяма отговорност (и офис-шкембе)”. Не само че няма да можеш да се сближиш с богинята, но и ще трябва да пазиш народа си от нея.

Здравей, о, велики Пен-Чанг!

Аз съм придворният шут, който ще Ви въведе в новите ви владения, светейши. Защото, макар и познат, светът на източните империи крие своите изненади и екзотични опасности, о слънце на нашите слънца. Единствено с желязна ръка и милостиво сърце ще можете да се справите с всички проблеми и ежедневни задачи, ако искате да се превърнете в Най-великия от всички лордове… не че сега не сте, Ваше Величие.

Екосистемата

Както и в The Settlers: Rise of an Empire, отново е наблегнато много силно на детайлите в геймплея. Отново всяко едно нещо – дори климатът, влияе доста активно на играта ви. Далечният Изток е с топъл и влажен климат. Дотук добре, но добавете и дъждовните сезони. Когато небето започне да изсипва цистерна след цистерна вода над главите на поданиците ти, се случват няколко неща. Реките преливат, нанасяйки щети на постройките в непосредствена близост до тях и не могат да бъдат прекосени. Цялата реколта от зърно и мед, която не е била прибрана от полето, отива в кофите за боклук. Рибарите ти теглят една роднинска и отказват да влизат във водата. А съдържанието на всички водоеми и бани става мръснокафяво, вдигайки смрадта на хората ти с няколко степени.

Рицарчитууу (ела тука тенекиена главо!)

Рицарят, или The Knight, е вашият шампион сред сганта от средностатистически шнорхели в света на Settlers. В оригиналната игра имаше 6 шампиона на честта и девическите манастири, сред които да изберете фаворита си. Всеки един от тях има две умения – едното пасивно, а другото активно по ваше желание и усмотрение, о, велики Лорде. Пасивното умение винаги поддържа ефекта си (и гони прасетата от земите Ви и пази святостта им).

Всеки рицар може да бъде развиван в седем степени в зависимост колко добре си гледа задълженията и как спазва повелите на господаря си – на вас, ваше прелюбодейство. Най-ниската титла е Knight (тенекиена глава), а най-високата Archduke (тежкарска позиция, много жени, животни и земи има щастливецът). Всяко следващо повишение отваря достъп до нови сгради и бойни единици. Така империята се поддържа голяма и силна, но с всеки скок в технологичното ниво се покачват и изискванията на шнорхелите… така де, Вашите верни поданици. И сганта започва да реве за повече внимание.

В The Eastern Realm рицарят отново ще е най-добрият ти приятел и най-наглият от поданиците ти.

Финално

Както вече споменах, The Eastern Realm изисква оригиналната игра и е не е нищо повече от пакет с мисии. Да, поправени са страшно много бъгове и са добавени няколко нови елемента, но реално съдържанието на играта остава същото. Така този експанжън няма да спечели нови фенове на Settlers франчайза. Той по-скоро апелира към хардкор поклонниците, които не са успели да заситят глада си за безумен микромениджмънт в първата част.

Точно това обаче ме разочарова. Отдавана експанжънът не трябва да е просто няколко нови мииси и фейслифт на интерфейса, но пък немските разработчици рядко излизат с playable игра, така че не можем да изискваме повече от тях. За това е и ниската оценка за геймплей – защото The Eastern Realm има шанс да досади дори на най-големите Settlers почитатели. И единствено доста приятното чувство за хумор на създателите й, придружено с лек геймплей, ще те накарат да продължиш битката срещу Богинята на Зеления огън. Но всички тези елементи са просто пренесени от оригинала, не са надградени.

Автор: Георги Панайотов