The Settlers: Heritage of Kings: Legends

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 28 фев. 2006

Ако единственото нещо, което очаквате от един експанжън, е чисто и просто да напомпа оригиналната игра с няколко нови карти, значи Legends ще ви се понрави. В противен случай най-добре се пригответе за поредното набързо скалъпено разширение, което, ако не друго, то поне този път си има някакво име.

А не се казва просто “Expansion Disk”… Макар че това тъпо наименование отново присъства в заглавието. Но да видим все пак какво са решили да ни предложат този път разработчиците от Blue Byte – геймстудио с осемнадесетгодишна история…

Струва ли си?

Ако трябва да отговоря напълно искрено на по-горния въпрос, съвсем не. В този адон няма да откриете абсолютно нищо, което да привлече вниманието ви, освен няколко нови сингълплейър кампании, шепа нива, подходящи за мрежови режим, и опция за произволно генериране на карти. И всичко това на скромната цена от около двадесет лири, тридесет евро, четиридесет долара или шестдесет лева. Вие преценете дали си заслужава. Доста нагъл начин за припечелване на пари от една легендарна поредица и от едно не чак толкова легендарно продължение, ако питате мен.

Първото особено лошо впечатление, което прави този втори експанжън, е, че репликите на разказвача и героите не са озвучени. В предния поне тази идиотщина не присъстваше. Сега обаче явно на авторите хич не им се е занимавало с подобно ненужно (според тях) нещо, надраскали са няколко карти с едитора, пакетирали са ги и са ги пуснали на пазара. Възможно е да става въпрос и за някакъв технологичен бъг… Но честно казано дълбоко се съмнявам. Доколкото виждам във форума на играта, аз не съм единственият човек, който има този съмнителен проблем.

Легендарно и тъпо

И все пак позволете ми да ви запозная с четирите солови кампании. Сами по себе си те не са кой знае колко лоши. Във Flaming Shores ще се наложи да запретнете ръкави и да отбранявате земите си от неочаквано варварско нашествие заедно с Дрейк, Юки, Хелиас и Пилигрим. Докато в The Evil Lurks Within ще трябва да застанете на страната да смърдящите гадове и да се опитате да победите самия крал Дарио – русолявото добронамерено чаве, добре познато на ветераните от Heritage of Kings. Останалите две кампании, Emerald Battles и Vision of Light, обаче не успяват да изпъкнат с нищо особено.

Ако сте се надявали на някакви хитри подобрения и нововъведения над геймплея, ще останете жестоко разочаровани. Предният експанжън поне въведе идеята за строене на мостове. Този обаче не се опитва да ни изненада с абсолютно нищо ново. По всяка вероятност ще трябва да дочакаме появата на шеста част на The Settlers, ако искаме нещо наистина различно. Ако има такава, разбира се, след не особено задоволителните продажби на оригинала и последвалите го два отчайващи експанжъна.

Keep out!

Изводът от всичко, написано досега, е съвсем простичък и, уви, верен – истинските фенове ще останат разочаровани, а всички останали, които по един или друг начин не са харесвали поредицата The Settlers, няма да открият в този експанжън нищо, което да промени мнението им. Това е суровата истина.

Автор: Владимир Тодоров