The Settlers 3: Quest of The Amazons

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 ное. 1999

Любителите на сериозните стратегии бяха силно заинтригувани, когато преди няколко години бе направена първата Settlers. От една страна, това бе все пак игра, отговаряща на новата (за тогава) тенденция, когато всички производители се втурнаха да правят стратегии в реално време (RTS), и, от друга – играта предлагаше невероятна дълбочина и сложност, характерна обикновено за класическите походови стратегии. Това, заедно с доста добрата графика й спечели достатъчно фенове, за да оправдае пускането на втора част, въпреки много сериозния й недостатък:
битките!!! На практика всякакви стратегически елементи изчезваха, когато (рано или късно) се наложеше да започнат военни действия.
Очевидно производителите сериозно се бяха замислили по въпроса, тъй като нещата вече бяха коренно различни, когато се появи дългоочакваната трета част. Всичко най-добро от предишните игри бе запазено, но битките вече доста повече приличаха по стил на Warcraft, като естествено бяха запазени и станалите вече общоприети hot keys за групиране и управляване на войските; и не само това – вече можеха да се строят истински укрепления (със стрелци с лъкове по кулите) и дори бяха добавени магии! Е, всъщност не точно магии, а “божествени намеси”, а пък ролята на mana се изпълняваше от… пиячката, но това реално не променяше нещата. Добавете и много добрата графика – играчът можеше да избира от три различни раси, всяка с отчетливи разлики във външния вид и строежа на сградите… Само че кой знае защо всичките ви поданици бяха само мъже!!!

Това най-сетне бе променено в дългочаквания expansion pack под наименовението The Quest of Amazons – сега, ако не друго, то жени-войници има колкото искате! Освен това жените не само стрелят с лъкове и се бият с мечове и копия, но и носят на гръб всякаква железария, камъни и дъски, копаят дупки и строят укрепления и всякакви други сгради и дори… крадат! Ако случайно не сте разбрали още, става въпрос за четвъртата раса в играта – расата на амазонките. А ако трябва да бъдем съвсем точни, мъжете също могат да крадат – всъщност става въпрос за нововъведената единица thief (която замести старите шпиони). Разбира се, амазонките си имат и собствена богиня и собствени магии, както и някои други хитринки, с които да изненадат мъжките си половинки… а колкото до точното име на тяхната богиня не смея да го напиша, тъй като може да ви се преплетат очите, докато се опитвате да го прочетете. Аха, за малко да забравя – освен другото амазонките разполагат и с алхимички – много ценна специалност – тези дами трябва да правят злато, като за суровина използват… диаманти! Това не изглежда като особено добра сделка, а и алхимичките изглежда са доста неуки, тъй като често вместо в злато успяват да превърнат диамантите в… желязо!!!

Освен това има и някои дребни промени по интерфейса, които със сигурност ви облекчават живота – например възможността да посочите даден строеж за приоритетен, при което всичко друго се отлага за по-добри времена, както и дребни tweaks по управлението на корабите. Май няма някакви други по-съществени новости, но ако сте фен на поредицата, то и тези биха ви били достатъчни и ще си поиграете доста, докато превъртите наличните практически ШЕСТ нови кампании – амазонките срещу всяка от мъжките раси или пък обратното!!!

Автор: Генко Велев