The Regiment

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 мар. 2006

Човек спира минувач на улицата и му казва:
-Господине, терористи превзеха Народното събрание! Заплашват, че ако до два часа не получат десет милиона долара ще го запалят! Та, сега събираме…
– И колко събрахте досега?
– Около 500 литра бензин и няколко кибрита.

Малък бъзик с родната действителност. 🙂 Ако обаче някога ви се е искало да сте едно от онези суперченгета, които се справят със ситуации като горната, настоящата геймка е точно за вас! В нея влизате под кожата на един от най-добре обучените войници в света, а именно – член на подразделението SAS на британската армия. Най-накрая малко разнообразие от всички американски войскови единици, които сме принудени да управляваме в разни други игри от същия жанр.

В The Regiment акцентът пада единствено върху антитерористичните изяви на британските спецчасти. Командосите от SAS са от онези спецчасти, които нямат навика да ви четат правата. Работата им е да влязат в определена локация и максимално бързо, буквално за минути да се справят, както намерят за добре, с намиращите се там бандити. Геймплеят на играта е изграден точно от такива кратки, но адски скоростни и адреналинови мисии. Времето ви често е недостатъчно и ако го пресрочите, последствията може да са тежки.

Джитката има система от точки, от която зависи дали ще отключите следващата мисия – има значение дали просто сте отишли, свършили сте си работата и сте си тръгнали, или пък сте влезли, мотали сте се около десет минути и сте гръмнали погрешка двама заложници. Макар и в двата случая мисията да е успешна, само първият вариант ви осигурява прогрес. Което ме подсеща – играта е трудна! Пригответе се психически за десетки провали по време на определени мисии. Някои задачи са наистина лесни и се минават от първия път, но други ще ви отнемат доста време, докато изучите правилния път към победата. Терористите всеки път са на различни места, но иначе геймплеят е доста праволинеен. Интересното е, че тези провали наистина ви учат на нещо! Поне аз с всяка мисия, провалена или не, усещах че ми е по-лесно да намеря главата на терорягата с мерника на автомата си. Така рано или късно ставате достатъчно обиграни, че да се справите с поставената задача успешно. Не знам дали нарочно е било замислено така, но е реализирано доста добре.

Отрядът

Естествено, не сте сам в борбата с лошите. Водите се командир на група от още трима SAS командоса. Не можете да ги командвате директно, освен в един случай – когато трябва да се отвори врата. Тогава имате няколко възможности – просто да щурмувате стаята, първо да хвърлите заслепяваща/газова граната или, ако вратата е заключена – да гръмнете пантите.

Удоволствие е да гледате как работят съотборниците ви: за разлика от други игри те наистина са полезни, стрелят точно и AI-то им е на добро ниво. Интелектът на терористите е с едно ниво по-слаб, но все пак те не са перфектно обучени войници като съекипниците ви. Вразите стрелят не особено точно, за сметка на това са много и на най-неочаквани места. Прибавете към това невъзможността за save по време на мисия и се подгответе да откриете прекрасния свят на бутона Replay mission :).

Поне с патроните няма да имате проблеми – можете да вземете произволно оръжие от убит X-ray (британското кодово име за терорист), като изборът е доста широк – калашници, узита, тежки картечници… Всички имат реалистичен откат, така че внимавайте как се целите, когато наоколо има заложници. В повечето мисии задачата ви е да намерите и евакуирате определен брой “янкита” (странно, но това е SAS-овската кодова дума за заложник). По принцип всеки похитен или ранен тероряга трябва да бъде закопчан с белезници, но покрай това се губи твърде много време.

Ако пък станете твърде добри, можете да пробвате simulation режима на игра – там нямате информация за здравето на съотборниците си, както и за оставащите в пълнителя патрони. И най-важното – нямате мерник. Ако ви се занимава го пробвайте, но имайте предвид, че трудността се вдига до небето.

Неприятно е единствено, че мисиите са много малко – четири локации с по три подзадачи. Иранско посолство, ферма (в която бунтовници от ИРА произвеждат експлозиви), метро и парламента (превзет от антиглобалисти) – ни повече, ни по-малко. Всяка мисия отнема максимум пет минути, което общо прави около един час игрално време. Разбира се, шансът да минете всички мисии от първия път граничи с абсолютната нула. От Konami са наели бившия SAS командос John MacAleese да обясни това-онова за подразделението, като всяка мината локация отключва част от сравнително интересно интервю с него, което си заслужава да се изгледа.

Контратероризъм наистина

Графиката е добра, но в никакъв случай нещо специално. Всъщност е използван Unreal енджина и престрелките са доста зрелищни, макар моделите на противниците ви да са леко грозновати. Затова пък level дизайнът заслужава адмирации, особено мисиите в парламента, които са доста красиви. При звука нещата са подобни – вашите момчета крещят предупреждения към лошковците с остър британски акцент, душманите пък стенат бая убедително като ги пуцнете. Оръжията също звучат различно, което допринася за реализма.

Ако ви се занимава, можете да зарежете за малко Counter Strike-а и да пробвате мултито на тази геймка. Тя между другото не се държи много добре на слаби машини и от време на време засича за няколко секунди без видима причина. Излишно е да обяснявам, че в мисии, където времето ви е разчетено до последната стотна, това е повече от фатално. Интерфейсът на играта е адски опростен – правите всички действия (отваряне на врати, заповеди към съекипниците, закопчаване на заподозрян) с един бутон. Но тъй като не е обяснено в играта, знайте, че контекстуалното меню се управлява с мишката – ако в появилия се кръг след като сте натиснали action бутона, искате да изберете дясната опция, местите мишката надясно и т.н. Поне на мен ми отне няколко минути да го загрея.

Общо взето това е много приятна игрица. Макар да съм на мнение, че от руските спецназ по-добри няма, нямало е, няма и да има, 🙂 трябва да призная, че уменията на англичаните също са впечатляващи. Поцъкайте, ако не друго, ще се научите да стреляте по-добре и да крещите “Легни на земята!” по пет различни начина. 🙂

Автор: Пламен Димитров