The Political Machine 2008

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Ако трябва да съм честен, когато за първи път видях The Political Machine 2008, си помислих, че това ще е поредната игра за промити американски мозъци, спонсорирана от републиканците с цел обръщането на изборите в полза на техния кандидат. Дори и сега, когато всеобщият любимец Джордж Дабълю (точка) Буш няма да може да се кандидатира за още четири години, републиканците имат голямо лоби и още по-голямо желание да задържат властта.

За моя радост, няколко минути след като пуснах геймката, вече бях наясно, че това е по-скоро игра, спонсорирана от демократите, отколкото от хората на Буш. Оказа се, че The Political Machine 2008 е иронична, забавна и донякъде зарибяваща симулация на предстоящите избори, в която ще трябва да изберете кандидат и да го промотирате в продължение на 41 седмици. На разположение са голям брой личности от 1860 до днес, а всеки, който иска, може и сам да направи свой кандидат. В процеса на създаване на образа на желаещия да се включи в президентската надпревара трябва да избирате неговата позиция спрямо серия проблеми – глада, войната, цената на петрола и т. н. Веднага след това ще ви се наложи да скочите с двата крака в цирка, наречен

президентски избори в САЩ’ 2008

Геймката на Stardock е втора по рода си, след като самите те са издали The Political Machine 2004, малко преди предишните избори. Версията от 2004-та е изцяло 2D с олекотен геймплей и визия и печели сърцата на много зарибени по политиката американци. Тази година обаче Stardock ни представят The Political Machine 2008 в изцяло триизмерна визия и с кандидати, решени в стил дървени кукли от политически карикатури. Те не изглеждат никак зле и се вписват перфектно в целия ироничен стил на играта.

Картата на САЩ, на която се развиват военните действия… пардон политическите игри, също е триизмерна и като цяло визията на The Political Machine е приятна. Саундът е на много добро ниво, като през цялото време, докато сте съсредоточен в диспути и дебати, отзад за фон бичи много як лаундж джаз, който подпомага потапянето в американската реалност.

Какво всъщност е президентската надпревара?

За тези, които не знаят, ще спомена набързо, че в САЩ изборите не се провеждат по същия начин, като у нас. Първо, всяка една от двете партии – Демократи и Републиканци излъчват своя кандидат след предварителни избори. Тази част ни е спестена в The Political Machine. Тук обаче хващаме юздите на следващия етап, когато двамата кандидати започват да обикалят френетично щатите, да пропагандират идеите си и рекламират платформите си. Тънък момент при самото гласуване е, че всеки щат има определена квота т.е. точки, която носи за крайния резултат. Това са делегатите, които впоследствие избират американския президент. Така например Калифорния носи 55 точки, Тексас 34 точки, щата Вашингтон 7, Вирджиния 13 и т.н. Както сами вече се досещате, най-голяма е борбата за гласове в щатите, които носят повече точки, а те не се разпределят съобразно населението на дадения щат. И така например, ако републиканците спечелят гласуването в Калифорния с 51% към 49%, а демократите спечелят да кажем тези в Небраска с 65% на 35%, точките за хората на Буш ще са 55, а тези за демократите ще са 3. Дали е справедлива тази система, аз не мога да кажа, но основният извод от нея е, че най-важно е кандидатът да пропагандира платформата си в Тексас (34), Флорида (27), Охайо (21), Калифорния(55) и Ню Йорк(31). Оказва се, че ако някой спечели гласуването в тези 5 щата плюс още 3-4, той, със спечелени 8-9 щата, ще има повече точки от кандидата, спечелил в останалите 41-2 щата.

Интересно е, нали?

И така в The Political Machine 2008 вашата основна задача ще е да построите политически бази в най-важните щати и да започнете активна рекламна кампания и изнасяне на речи именно там. Принципът на играта е следният: в самото начало всеки щат има разпределение на предпочитанията – например 46% към 54% за едната или другата партия. Вие можете да обърнете нещата във ваша полза, като следите горещите теми в дадения щат и говорите точно по тях. Рекламна кампания против правата на гейовете в Калифорния например ще ви изиграе лоша шега, докато същата, проведена във Флорида, има голям шанс за успех. Разбира се, има теми, които са наболели на цялата територия на щатите – цената на бензина, войната в Ирак, икономическото състояние на страната и т.н. Вашата роля е именно да поберете важните според вас теми и да пропагандирате в тази посока. Това може да става и с помощта на специални агенти, които работят на територията на даден щат. Отделът за връзки с обществеността например ще увеличи вашата популярност, компютърният отдел ще разпространява идеите ви онлайн, а специалният герой, наречен Fixer, може да отстранява агентите на вашия опонент.

Така, след 41 седмици активна промивка на мозъците, в уречения ден американският народ ще се изправи пред урните и съдбата ви ще бъде изцяло в техните ръце. Малко или повече, това са основните неща около The Political Machine 2008 и всички, запленени от предизборната надпревара, със сигурност ще оценят геймката. Дори и тези, които просто обичат бордови игри от типа на Монополи, ще намерят в The Political Machine нещо зарибяващо, защото въпреки специфичната тематика, играта е интересна.

Основен минус е липсата на Hot-seat режим за игра от двама играчи на едно РС, но все пак авторите не са забравили мрежовата игра и чрез тяхната онлайн система, наречена Impuls, можете да се противопоставите на други самозвани кандидат-президенти.

Автор: Орлин Широв