The Movies

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2005

Винаги съм знаел, че заснемането на пълнометражен филм не е никак лесна работа. Наскоро обаче се убедих в това на сто процента. Причината за категоричното ми мнение по въпроса е най-новото бижу от авторите на Black & White и Fable, наречено The Movies. Тази уникална сама по себе си игра ни дава възможност да застанем начело на филмово студио, да го управляваме така, както сметнем за добре, и да се грижим за всичките малки и изнервящи подробности, които съпътстват създаването на добра продукция. Питър Молиньо отново доказва своите неоспорими качества на геймдизайнер и ни запраща директно под прожекторите – в невероятния свят на киноизкуството. Чрез своето последно заглавие той ни предлага възможността да се превърнем в част от голямото звездно семейство на Холивуд, да се запознаем отблизо с всичките му хубави и лоши страни. Така че ето: в залата настъпи мрак. Настанете се удобно на седалките и се пригответе за премиерата на The Movies. Една забавна игра, притежаваща неподозирано разнообразен геймплей.

Възможностите, с които създателите от Lionhead Studios ни предлагат да си загубим времето в тестване на познанията ни за Седмото изкуство, са две: обикновен режим и SandBox. Първият може да се определи като

тайкуноподобен

заради цялостния си механизъм на игра. Започвате през 20-те години на миналия век и впоследствие се дотътряте до наши дни. Ще трябва да изградите своя компания, да превърнете жадни за слава ентусиасти в звезди и да се грижите за производството на филми, които да бъдат приети по възможно най-добър начин от публиката и критиците.
В началото всичко изглежда някак просто. Строите сгради, назначавате персонал (актьори и дори техни лични асистенти, сценаристи, помощен снимачен екип, градинари, строители и т.н.) и следите за реда в гигантското ви киностудио. Впоследствие обаче играта загрубява, защото трябва да се съобразявате и с капризите на звездите. Различни показатели измерват нивото на стреса, настроението им, физическото състояние, нуждата им от подходящо обкръжение и други подобни неща. И за да имат успехи във филмите, в които се снимат, те трябва да бъдат в добра кондиция и общо взето всичко гореспоменато да грейне в доволно зеленикав цвят. В противен случай резултатите, които ще постигнете, няма да са сред най-желаните. А това ще се отрази сериозно на репутацията на вашето киностудио.

Основен момент в геймплея е заснемането на филми. Но за да може този процес да протича гладко и безпроблемно, трябва да се грижите за редица други фактори. Например ще ви се наложи да създадете изследователски център, в който да назначите учени, които да правят сензационни открития. Те варират от модерни костюми до нови похвати във филмирането и подобрения в снимачната техника. Шикозните парцалки например ще карат звездите да се чувстват страхотно и със самочувствие, което ще се отрази на тяхната игра. Освен това ще подлагате известните личности, работещи за вас, на редица козметични процедури, включващи уголемяване на бюста, пластични операции на физиономиите им и дори липосукции.

SandBox

режимът пък ви предоставя възможността сами да изберете в коя година да започнете своята филмова кариера и до каква степен да е развито студиото, което ще управлявате. За разлика от първия режим, който беше насочен главно към цялостното управление на студиото, в този тежестта пада основно върху изработването на качествени филмови продукции и борбата с безмилостната конкуренция. Ако приемем, че стартирате през 1990 година с напълно оформена компания, ще трябва просто да назначите персонал (работници, актьори, писатели и т.н.) и след това да се докажете на филмовия пазар като експериментирате с различни сценарии в един от шестте жанра, в които можете да творите – екшън, хорър, комедия, уестърн, фантастика и драма. Ако сте голям маниак, може да създадете филм и съвсем сам – да напишете сценарии, да подредите сцените, декорите, звуците, местоположението на актьорите и дори да прикрепите субтитри. Всичко това е напълно възможно, стига да ви се занимава. В противен случай ще трябва да се доверите на назначения от вас персонал, който впрочем можете да уволните по всяко време.

Внимавайте с пиячката

Дотук ви занимавах с основните моменти в геймплея. Но въобще не си мислете, че това е всичко. В света на The Movies се провеждат дори и филмови награди, в които, разбира се, ще участват и вашите творения. Ако сте се представили добре и сте успели да заснемете наистина качествена продукция, която да бъде отличена с нещо като Оскар, ще получите различни бонуси, благодарение на които студиото ви ще успее да се открои сред останалите.

Друг тънък момент в играта е възрастта на звездите, която постоянно расте. Когато усетите, че ЕГН-тата им натежат, няма да е лошо да създадете млади, нахъсани актьори и актриси, които малко по малко да ги заменят. Понякога с възрастта се появява и опасността някой от титулярните ви персонажи да изпадне в тежко състояние за определен период от време.

Например това може да се случи, когато позволите на дадена звезда да прекалява с алкохола, за да се бори със стреса. Ако това се случи, трябва да изпратите въпросната личност в рехабилитационен център, където евентуално да се излекува. В никакъв случай не забравяйте, че холивудските актьори не са като нашите, привикнали на всякакви неандерталски условия, и за да покажат добро изпълнение, трябва да им се угажда всячески. Ще трябва да се грижите за караваните, в които живеят, да им купувате коли, да им създавате колкото се може повече лукс и комфорт и чак тогава ще можете да се насладите на пълноценна игра от тяхна страна.

Още ли сте тук? Чакат ви на снимачната площадка!

В графично отношение The Movies изглежда страхотно. Дори когато приближите камерата на макс, графиката остава все така впечатляваща. Най-хубавото в случая обаче е, че системните изисквания са сравнително поносими. Просто не можете да си представите колко добре върви играта дори и на по-стари машини. Звездите разполагат с доволно голям запас от различни движения, които освежават цялостния облик на геймката, а филмите, които ще създавате, притежават характерни белези, зависещи от времевия период, в който са снимани. В този ред на мисли – ще имате възможността да се насладите както на черно-бели така и на цветни продукции.

В крайна сметка ще ви кажа само, че The Movies е страхотна! Просто нечовешка зарибявка. Внимавайте, като сядате да джиткате, защото комбинацията между сим и тайкун е убийствена и направо ще ви залепи за мониторите. Така че ще ви дам само един съвет – бъдете предпазливи… Светнете лампите!

Автор: Асен Георгиев