The Lord of the Rings: The Return of the King

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 09 апр. 2004

The Return of the Кing е доста линейна игра. В нея е почти невъзможно да се залутате и да не можете да намерите правилния път. За сметка на това има доста скрити хитринки и начини, по които можете да се справите с дадена ситуация, които са невидими на пръв поглед. Пък и ако котката ви е изяла ръководството, сигурно се чудите каква по дяволите е разликата между Гимли, Леголас или Гандалф. И как точно се натрупва този експириънс? Как се стига до Perfeсt режима? Какви умения трябва да закупите за персонажа си? И дали да пазарувате само за него или за цялата група? И т.н и т.н…. На тези въпроси ще се опитам да дам отговор. Както и кратко описание на пътя ви през някои от по-трудните мисии.

Персонажи и ескпириънс

На първо изиграване The Return of the King е разделена на три части – Пътя на магьосника, на задругата и на хобита. В първата и третата ще се превъплътите по четири нива в Гандалф и Сам, а в пътя на задругата ще изберете един от тримата герои – Арагорн, Гимли или Леголас. Тук изборът за първи герой е доста важен. Той трябва да “преведе” останалите, да натрупа достатъчно опит и с него да превъртите играта. По принцип всеки един от тримата става за тази задача, но това най-лесно се получава с Леголас. От тримата той е с най-бързи удари (разбира се – и най-слаби), но е чудесен за начинаещ играч. Така можете да свикнете със системата за комбота и физиката на играта. Освен това от тримата той има най-много лични ъпгрейди за стрелите си, и в предпоследната мисия е почти невъзможно да се справите с друг персонаж, освен с него.

Параметрите, по които се различават героите, са скорост и сила на ударите, уникални умения и оръжието за далечен бой. Гандалф е най-добрият стрелец след Леголас. Специалното му умение привиква енергийна сфера, нараняваща лошите и предпазваща го от удари. Въпреки че удря сравнително бавно, с жезъла и меча си  той нанася почти толкова щети, колкото и Гимли. След закупуването на нужния ъпгрейд може да призове вълна, нанасяща поражения на всички около него.
Хобитите са дребни и адски бързи. Особено в началото с тях не можете да се врежете в тълпата орки и да очаквате, че ще направите нещо кой знае какво. Тактиката, която върши най-добра работа, е да събаряте враговете си и там да ги довършвате. Всеки хобит може да става невидим за известно време, използвайки лотлориенското си наметало. Затова и повечето мисии с тях да са стелт ориентирани.

Тримата воини – Арагорн, Гимли и Леголас – имат еднакво специално умение. За кратко време те “озверяват”, стигайки почти мигновено до Perfect режима. Леголас е най-добрият стрелец от всички и с най-бързи удари, Гимли има най-много точки издръжливост и е с най-силните удари, а Арагорн е балансиран със средно добри стрели и щети.

Враговете се делят най-грубо на бронирани и небронирани. Тези с щитове и тежки доспехи първо трябва да бъдат “счупени” с мощен удар, преди да започнете да ги млатите с бързи комбота. 

Системата за трупане на ескпириънс зависи на първо място от нивото на трудност, което сте избрали. На второ място идват специалните ви умения и комботата. Колкото повече се биете, толкова повече се доближавате до “perfect” режима. При него размазвате всички лошковци с един-два удара и в същото време получавате максималното количество опит. Има два начина да го стигнете. Единият е, използвайки специалната способност на героя си. Другият е по конвенционалния способ – с много бой и комбота. Защото специалните ви удари не само нанасят много щети – например един Ork Hewer срещу трима противници едновременно веднага ще ви вкара в Perfect-а. А ако в битка не оставяте противниците си да ви заобиколят и винаги ги манипулирате така, че да ви нападат само в лице, ще можете бързо и лесно да ги отстранявате.

В края на всяко ниво ще можете да употребите спечеления опит, закупувайки умения за героите си. Те се делят на няколко основни типа: бойни комбота, уникални за персонажа ъпгрейди (по-добри стрели, по-добра специална атака, увеличаване на времетраенето на специалните умения и т.н.) и ъпгрейди за цялата задруга. Последните са три пъти по-скъпи, но всеки герой, стигнал до нужното ниво, ще ги получи автоматично, ако са закупени. По време на първото изиграване първо се фокусирайте върху всички подобрения на здравето за цялата група. После се концентрирайте върху специалните умения на героя си – първо стрелите, после специалния удар и накрая специалното му умение. С останалите точки започнете да закупувате комбота за всички, като това можете най-бързо да го направите, превъртайки “Пътя на магьосника” и “Хобита” и преигравайки с различни персонажи нивото South Gate. Веднъж, ако успеете да го минете, после можете да го пробвате с различен персонаж, преди да превъртите играта.     

Мисиите: стъпка по стъпка

По-долу съм се спрял на всички задачи от играта. Изключение правят само тези, в които основната ви цел е да оцелеете. За тях единственият съвет е – кликайте с левия бутон като луди и събирайте отварки. Също така съм пропуснал последната мисия – The Crack of Doom, за да оставя поне едно малко предизвикателство пред вас (никой наистина не обича да му разкажат развръзката на филма, нали :))

Escape from Osgiliath

Това е първата ви мисия от пътя на хобита. Ще играете със Сам. Целта ви е да преведете Фродо през битката като през цялото време ви дебне един назгул. Номерът е, че назгулът се появява само на открито пространство – когато сте между покривите. С неговия писък един пръстен в горния десен ъгъл на екрана започва да се пълни. Ако не успеете да скриете Фродо някъде от погледа му, гадинката се спуска и отнася пазителя на пръстена. Това, разбира се, е равносилно на Game Over. За тази цел трябва да търсете прикритие. Има две локации, които са доста широки и пълни с орки – не можете да избиете всички и да се скриете навреме. Затова изпапквайте орките на порции.

Във втората част на нивото трябва да преминете покрай един много дебел орк в броня и няколко стрелци. Него не можете да победите, затова първо убийте стрелците с ножа си отдалеч, криейки се зад камъните. После се доближете до дебелака. Когато ви погне, ще започне да се бие с вас и Фродо. Станете невидим. Точно зад него е решетката, която трябва да вдигнете. И тъй като лошият е далеч, имате достатъчно време да се справите.

Shelob’s Lair

Много разклонения и пътища. Най-лесно можете да се справите с паяците, събаряйки ги с мощен удар на земята и убивайки ги, докато са там. Сам може да закове до три паяка, преди да са се надигнали. Малките черни поленца от шесткраки гадинки се минават като хвърлите факла в тях (задържайки клавиша за взаимодействие и стрелките за посока можете да определите къде точно да запратите факлата). Малкото орки, които са наблизо, можете да преодолеете, ставайки невидим или с бой – решението е ваше.

Самата Корубана не е труден противник. Използвайки постоянно бързи атаки, ще блокирате нейните удари, а редовното привикване на паяци би трябвало да донесе нужното количество колбички, за да преживеете схватката.

Cirith Ungol

Това е последната мисия със Сам. В нея е адски трудно да се сбиете с всички орки едновременно. Затова се огледайте – почти навсякъде има копия и съдове с жарава или разтопено масло, които можете да използвате. Избягвайте схватките и разчитайте на стелта. Друг начин за битка е да изчакате някой орк да събори друг и бързо да притичате до него, за да го убиете. Босът в края на нивото е сравнително лесен, ако знаете къде му е слабото място. Той е силно брониран и редовно си взема щит, за това не можете да го сбиете с нормалното си оръжие. На две места обаче има стоянки за копия – първото му троши щита, второто го замайва, а третото го наранява.

The Road to Isengard

Доста линейно и melee-ниво. Единствената уловка е, че в края, където Ентът се опитва да събори стената на язовира, трябва да го пазите от постоянно прииждащите стрелци от другата страна на реката. Можете и сами да счупите подпората, но изисква прекалено много време и амуниции.

Walls Of Minas Tirith

Това е може би една от най-тарикатските мисии. Ще трябва да се разхождате между стените на града и да блъскате стълбите, по които се изливат орки. За да намалите метърчето, показващо доколко е завладян градът, избивайте всички, прехвърлили се през стените. След един определен момент към стените започват да идват големи кули, ако не ги спрете – GAME OVER. Срещу атакуващите отляво използвайте катапулта (намира се точно между лявата и средната секция на стената), а десните можете да прострелвате сами, отивайки в най-дясната секция на стената, като използвате жезъла си. След като атаката свърши, трябва просто да се спуснете надолу по стената (точно до стълбичките е застанал стрелец, който ви пречи на видимостта) и да приключите нивото..

King Of The Dead

Това е първият бос, с който ще се сблъскате. Тогава героят ви е още слаб, затова минаването му от първия раз е доста сложна задача. Първо го атакувайте, само когато над главата му се появи чертичката с живота му. Винаги, когато се появи от земята, той ви нанася удар, който не можете да блокирате и в същото време е неуязвим. Затова не стойте близо до него. След като поеме определено количество щети, той призовава немъртви. Първите са воини със саби, вторите – стрелци, а третият път – два воина с щитове и стрелци. Когато това се случи, прикрийте се зад скалата, до която се respawn-ват стрели, за да не сте в обсега им, и стреляйки по щитонсоците, ги извиквайте и сразявайте един след друг. Използвайки постоянно бързи удари, ще блокирате щетите на царя. Докато “кръвта” му е още зелен, той ви удря 3 пъти, като стане жълта – 4 и червена – 5.
Можете да блокирате само 4 тупаника, затова на петия отскачайте назад. Малко преди да го убиете, босът започва да призовава магията “Winds Of The Mountain”. Крийте се зад скалите, за да се предпазите от нея, и докато противникът събира сили за следващата, го обсипвайте със стрели (ъпгрейдът за стрели е задължителен, най-добре използвайте Леголас за тази мисия).

The Southern Gate

Това е първата по-голяма касапница и истински резервоар за опит. Изпълнете задачите (да стреляте с трите катапулта). Убийте трола на вратата, използвайки копие (най-лесния и бърз начин за сразяване на тролове). След това не минавайте през портата, а продължете да се сражавате с орките, докато свършат (да, много са, но не и безкрайни). Не забравяйте да използвате специалното си умение и комбота, за да сте почти винаги в “Perfect” режима. При добро изпълнение преспокойно можете да излезете от мисията на седми левъл. Двете зони, от които се появяват орки, са в левия и десния ъгъл на нивото. След като се качите на кулата, избийте орките на нея, докато се появи слона. За малко зарежете орките (не забравяйте да се пазите все пак) и свалете гиганта със стрели. След всеки две, изстреляни от вас, сменете позицията си, за да избегнете вражите. След това можете или да се сборите ръчно с орките на входа (дава повече опит) или да им бутнете вряло масло на главите (спестява проблеми, особено ако сте на малко кръв).

Pelennor Fields

Една от най-изнервящите и трудни мисии. Имате три цели. Първата е обикновено меле, втората – да спрете 5 слона, насочили се към Мери и Еовин, третата – да свалите назгула. Теренът на мисията е като хотдог – по средата постоянно се стичат врази, а от двете страни на каньона има катапулти и копия, които можете да използвате (най-малкото като прикритие). Можете да обстрелвате слоновете само оттам, като с малко късмет те ще идват само от една страна.

При смяната на страните трябва да пребягате между нахлуващите врази по средата. Не се бийте с тях, дори и да ви подгонят, скоро ще се откажат, а ще ви отнемат ценно време, ако се спрете. След всеки слон ще трябва да пребягате по някой от страничните склонове до Мери, за да стреляте по назгула. Пътьом се опитайте да намалите сблъсъците с врагове на минимум. Мисията се минава най-лесно с Леголас (а според някои, на първо преиграване единствено с него) или Арагорн.

The Black Gate

Предпоследната мисия, в която ще трябва да осигурите достатъчно време на Фродо и Сам, за да унищожат пръстена. Задачата ви е да сразите прииждащите орки и шестте, техни капитана, като в същото време се грижите останалите от задругата да оцелеят. Особено трудна мисия поради факта, че имате адски малко пространство за маневри. Първоначално орките идват само от една страна, но после нахлуват отвсякъде. По-лошото е, че много от тях са бронирани, а докато им разбивате доспехите, сте силно уязвим. За капак, когато някой от задругата е пред умирачка, трябва да разкъсате обръча от оркска гмеж около самия вас и да нагърчите тези, които са го нападнали. Кръвта на останалите се възстановява като седите известно време до тях. Тъй като е невъзможно постоянно да търчите насам-натам (просто орките ви заливат), използвайте лъка си – с всички ъпгрейди на него би трябвало да изстрелва по две митрилни стрели, минаващи през всичко. Също така има две места, от които можете да разсипвате огън в средата на “арената”, както и копия (те са адски полезни за бронираните гадове и капитаните). Използвайте бързи комбота (Ork Hewer-а върши прекрасна работа и тук) и специалното си умение. Номерът е да сте в постоянно движение. Ако застанете прекалено дълго на едно място, повече от един от другарите ви е атакуван и става адски трудно да го спасите.

С това се изчерпва пътят на задругата. Разгледайте каретата за допълнителните бонуси, които се отключват след превъртане на играта. Не съм описвал по-специално комботата, защото можете да ги разгледате по всяко време, натискайки [ESC]. Играта е адски забавна и има огромен потенциал за преиграване, затова забавлявайте се! 🙂

Автор: Георги Панайотов