The Lord of the Rings: Return to Moria

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

За играта

Вселената на Дж.Р.Р. Толкин e нещо, което вълнува всички поколения геймъри. На 24 октомври базираният в Калифорния разработчик Free Range Games, ни предостави своята нова игра The Lord of the Rings: Return to Moria, която е лицензирана от Middle-earth Enterprises(компанията държаща правата за някои елементи свързани с творчеството на Толкин) . The Lord of the Rings: Return to Moria е единствената занаятчийска видео игра за оцеляване, която се развива в Четвъртата Ера на Средната Земя, емблематичният фентъзи свят, създаден от J.R.R. Толкин. Историята се върти около призива на Lord Gimli Lockbearer, играчите ще трябва да поемат контрола над компания от джуджета, натоварени да върнат изгубената плячка от родината на джуджетата на Мория – известна като Khazad-dûm или Dwarrowdelf – в дълбините под самите им крака. Тяхното търсене ще изисква сила на духа, ровене дълбоко в мините на Мория, за да открият съкровищата им. Освен за РС през октомври играта вече е налична и за PlayStation 5.

Геймплей

 Беше ми доста странно докато свикна с механиките на играта, по принцип съм щутърмен и бавните стратегии за развитие не ме блазнят. Първо се опитах да карам урбулешката, все едно правя рейд на някой град или превземам база, но след като умрях доста бързо няколко пъти смених подхода. Играта изисква доста четене, планиране и занаятчийска работа, не случайно го написах по-горе. Има базови неща, които трябва да научите, свършите и да почнете да правите за да може въобще да започне същинската ви игра. А те са :
1. Как да се храня и възстановявам? – Основен проблем за да можете да имате въобще някакъв прогрес в играта. Първо трябва да обикаляте и да събирате всякакви вещи и суровини. Трябва  да започнете да си произвеждате сами факли(за да Ви е светло), оръжия, защото в последствие ще трябва да убивате товарите с които ще се срещнете и да ядете сурово месо за да не умрете от глад. Дълго време се лутах с решението на въпроса как да възстановявам кръвта си след битка ? За да надградите в тази насока ви трябва…


2. Лагер! – Основна базова единица за вашата игра. Където трябва да си направите т.н. Stone Heart.
Без него не можете да си готвите и да спите (така се възстановявате). Процеса докато се случат тези неща е доста дълъг и отегчителен и това е една от слабостите на играта. Защото ако не направите всичко описано горе в този примерен ред, Ви чака много смърт и започване от начало, не започвате от там където сте загинали в битка, а от началото на нивото (мината). Играта няма бутон за запазване на прогреса, за да се родите наблизо до последния Ви район на действие трябва да имате лагер с изградено легло в него(при смърт ще се събудите в него). Това е и стратегията която трябва да следвате, лагер в всяка нова мина и зала от Мория за да може да Ви е по лесно при изкопаването на суровини. Което води до основния елемент във вашата игра…

3. Строителство – Играта е заложила на този елемент и занаятчийството много. В процеса на развитие ще можете не само да имате лагер, но и да го подсигурите със сигурни стени при обсадите от орки, които следват регулярно в процеса на игра. За това разгледайте добре опциите какво може да построите и какво ви трябва като материал за това. Можете да възстановявате разрушени сгради и статуи, да поправяте стари съоръжения за изковаване на оръжия и припаси, също и да строите нови такива. Суровините за това добивате с….

4. Миньорство– Да в тази игра това е основната дейност. Вие играете голяма част от времето миньор и колкото повече суровина изкопаете, толкова повече опции ще имате пред себе си.
Качествени оръжия, добър лагер и опция за добра храна. Така че копайте където и каквото видите.
Основна суровина за това е т.н. Iron Ore– от който се произвежда Iron Ingot метала за всички оръжия в играта. Формулата за успех е повече суровини и метал за да имате превъзходство над враговете си.

Враговете

В играта ще срещнете доста видове врагове особено в началните нива те са основната ви опция за намиране на суровина за храна и готвене на ястия(възстановяват по-бързо и двата показателя на героя Ви). Винаги трябва да имате поне 2 базови брадви, преди да се научите да си изковавате мечове и щитове. С прогреса на играта враговете, стават доста силни и за тях ще ви трябват добри и здрави оръжия.

Оценка

 The Lord of the Rings: Return to Moria е добра игра с която можете успешно да убиете прилично количество от свободното си време. От към История нещата са изпипани перфектно, всичко е достоверно и по книгите на Толкин. Това е и една от силните страни на играта. Графиката е прилична, но има какво още да се желае като се акцентира върху занаятчийския елемент на играта. Това според мен я прави на моменти доста мудна и монотонна, но пък за всеки стил на игра си има фенове. Ако сте спокоен и уравновесен човек, който обича бавно и постепенно да се наслаждава на играенето това е вашата Игра. Но ако обичате по-бързите и енергични действия по-скоро ще се отегчите. В крайна сметка оценката на PC Mania е 4 от 6.

Въоръжете се с търпение и изковете победата си в мините на Мория!