The Legend of Spyro: A New Beginning

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 01 ное. 2006

Не е нужно шесто чувство, за да усети човек (около 3 минути след като си пусне играта), че The Legend of Spyro: A New Beginning просто пращи по шевовете от амбиция. Първо, любимият на PSOne геймърите лилав дракон този път е озвучен не от кого да е, а от самия Фродо, ъ-ъ, така де – Илайджа Ууд. После, неговият верен сподвижник (има такава дума – проверете в речника) Спаркс пък използва гласа на Дейвид Спейд, комикът познат на някои от сериала по Фокс “Само за снимка”, а на други като Куско от “Омагьосаният император” на Дисни. Гле’й само! Дори Гари Олдмън е дарил някоя и друга реплика за амбициозния проект! И на фона на драматичната музика и началните надписи в типичен филмов стил, човек почва да се чувства почти като на премиерата на холивудски блокбастър.

После – графиката! Еха-а-а! Ама хич не е зле! VU Games за пореден път са сменили дивелъпъра в опита си да вдъхнат поне малко животец в изтощения до смърт от некадърни PS2 превъплъщения Спайро. Новите момчета се казват Krome Studios (автори на поредицата Ty: The Tasmanian Tiger и играта по филма King Arthur) и определено знаят как се правят красиви картинки. Пищни пейзажи във фентъзи стил, отлично изпипани герои и един Спайро, който е далеч по-детайлен от своя PSOne двойник, и почти толкова очарователен. Играта е изпъстрена още с куп допълнителни ефекти, особено на ниво осветление, които също й придават доста “скъпарски” вид.

И тъй, потривате доволно ръце – иде ред на геймплея. Първо обаче трябва търпеливо да изчакате да свърши интрото. Защото, по добър стар обичай, интрото не може да бъде “скипнато”. Така де, VU Games пари са броили за това интро! Ще гледате и хоро ще играете! А интрото се точи ли, точи… Бла-бла, бла-бла, бла-бла. Мистър Фродо Бегинс (така де – Илайджа Ууд) явно не е бил особено ентусиазиран от възможността да работи по проекта. И му личи, ох, как му личи! Дейвид Спейд се напъва и той горкия, ама като няма читав диалог, как да стане смешно, мамка му! Апропо, въоръжете се с търпение, защото междинните анимации в New Beginning са почти толкова многобройни, колкото и в поредния Metal Gear Solid. И до една са безумно, ама безумно скучни.

Иначе геймплеят е ОК… донякъде. Здрав екшън от-до без почти никаква връзка със заниманията на Спайро от кое да е от предишните издания. Куп засукани (тотално ненужни, а понякога и тотално трудни за изпълнение) комбо атаки, ъпгрейди на различните умения, четири различни типа атаки от типа “драконов дъх”… и прочие и прочие. Плюс почти безспирен поток от противници. Devil May Cry в кожата на детска игричка. Е, бройте се предупредени – новият Spyro не е “детска игричка”! От друга страна – искам да стисна ръката на екшън геймъра, който ще понесе по мъжки бонбонената палитра и умерено лигавия общ тон на The Legend of Spyro: A New Beginning.

Така че – добър опит VU Games! Но, между другото, какво точно се опитвахте да направите?!

Автор: Ивелин Иванов