The Hulk

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Ако да вдигнете паркирания наблизо автомобил и с него да започнете да налагате по главата къде когото видите, влиза във вашата дефиниция за добре прекарано време, мога да ви зарадвам – Hulk е супер “герой” от вашата кръвна група.

Кой е Брус Банер? За да си отговорим на този въпрос, трябва първо да погледнем в детството му. Родители – Браян и Ребека Банер. Бащата – учен, експерт в областта на физиката, работи за правителството. Стресът в службата кара Браян все по-често да посяга към бутилката. Една нощ, доста пиян и сам в лабораторията, той продължава експериментите си. Случва се инцидент. Въпреки че работи зад щит и че последвалите изследвания не откриват нищо нередно, Браян си внушава, че е облъчен.

Вижда се, че на човека малко му хлопа дъската и го отстраняват от проекта. След време успява да си намери нова работа и животът му сякаш потръгва наново. Ражда му се син – Брус – и параноята започва отново да го гони. Детето проявява интелектуално ниво над възрастта си. Бащата отдава това на инцидента и се отнася с Брус като с изрод. При една от многото семейни свади Браян убива жена си. Съдът признава бащата за невменяем и го изпраща в психиатрия.

Брус тръгва по пътя на науката и, може би подсъзнателно, също като баща си специализира ядрена физика. След като завършва с отличие, младият гений представя на военните идеята си за Гама Бомба – оръжие, което унищожава бетон и метал, но не поразява живата тъкан.

След като прекарва петнадесет години в психиатрична клиника, Браян е пуснат да се завърне сред обществото. Първоначално изглежда, че състоянието му наистина се е подобрило, но това не трае дълго. На годишнината от гибелта на Ребека, баща и син се сбиват на гробището. В боричкането Брус блъска баща си и му счупва врата на надгробната плоча на жена му.

По поръчка на правителството нашият човек започва разработката на Гама Бомбата. Лошият късмет обаче явно се предава генетично – Брус става жертва на работата си. Бивайки облъчен със солидно количество гама радиация при един от експериментите, животът на Брус Банер се обръща с главата надолу. На бял свят се появява The Hulk. Няколкостотин килограмова яростна зелена маса с интелекта на малко дете, същество, чиято сила расте пропорционално на яростта му. А с детство като това на Брус, определено се насъбира доста ярост.

Промяната обаче се оказва обратима. Брус се трансформира в Hulk, само когато е подложен на истински стрес, а като се успокои, отново приема нормалната си форма.

Всичко това нямаше смисъл да ви го казвам, защото дори и досега да не сте чували за The Hulk, филм, посветен на този “герой”, ще се появи съвсем скоро и по нашите кина. Историята в играта се развива малко след събитията от филма.

Геймплеят е два типа. Някои нива ще трябва да преодолеете в кожата на д-р Банер, а други като Hulk. В ролята на младия учен ще сте доста уязвими и ще трябва да разчитате на промъкване и решаване на елементарни загадки от типа на “подреди числата” и “размести сандъците”, за да прогресирате. Всяка директна конфронтация с врага лесно ще се оказва фатална за изхода на мисията. Това обаче не пречи на Брус да се промъкне зад някой нищо неподозиращ страж и да му счупи врата, когато липсва друг възможен избор. Ако пък бъдете забелязан, обикновено първо ви крещят някакво предупреждение – можете да се направите, че се предавате и впоследствие да се опитате да изненадате приближилия се враг.

Когато поемете контрола над зеленикавата грамада, девизът “Hulk smash!” влиза в пълна сила. Къде каквото шава е ваша потенциална жертва. На пътя ви ще застанат цели армейски части, събратя мутирали изроди… но ще прегазите всички като валяк. Околната среда също не е пощадена. Почти всичко е потенциално оръжие в лапите на гама злобата. Някой ви обстрелва с ракетомет? Изкъртвате близката колона и му пращате директна доставка по въздушна поща. Начините да налагате опозицията са изключително разнообразни. Контролът е доста типичен – имате четирите посоки, удар, скок, гама атака и хващане. Можете да изпълнявате различни поредици от унищожителни атаки. На разположение също са и бутони за автоматично прицелване и моментен поглед през очите на героя. Наличен е също и тъй нареченият “rage meter”, измерващ яростта, която кипи в зеления гигант. В момента, в който тази ярост избие на повърхността, за определен период от време ударите ви стават по-силни, а можете и да изпълните две специални техники, фокусиращи цялата ярост в единична опустошителна атака.

Цялото меле се наблюдава от трето лице, като камерата сама заема удобна предварително избрана позиция докато прогресирате. Дизайнът на играта може и да крещи отвсякъде “Вижте ме, конзолен порт съм”, но това не бива да ви притеснява. Наистина, мишката можете да използвате само в менютата, а 6-бутонен геймпад е идеално управление, но и с клавиатура човек ще се справи безпроблемно. Също така, можете да сейвате само като минете ниво. Обаче във всяко друго отношение играта е добре изпипана.

Повечето от музиката и звуците е взето директно от филма и е с характерното холивудско качество. Всички реплики и крясъци също са на очакваното ниво.

Графиката е малък шедьовър, доближаващ се повече до стила на филма отколкото до този на комиксите и определено ще ви зарадва с доста детайли. Движенията на персонажите са плавни и реалистични. Когато Hulk вдигне някого, а после със замах го насочи към бетонния под, камерата се забавя, а звукът при сблъсъка и пукнатините, оставащи по настилката, няма как да не зарадват душата ви. Изобщо, в аудио-визуално отношение играта почти няма слабо място. За някои може да е малко дразнещо, че телата на загиналите изчезват почти веднага, но ако оставаха, Hulk щеше да се сражава до кръста в трупове.

Интензивни мелета, на всеки няколко нива страхотни битки с босове и изключително яка атмосфера. Като цяло творението на Radical Entertainment ще ви предостави часове качествено забавление, от чист и не особено затормозващ тип, които не виждаме особено често на компютърния екран.

Автор: Борис Цветков