The House of the Dead

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 авг. 1998

SEGA изкараха наскоро на пазара поредната игра от типа “shoot ‘em all up”, която носи зловещото име The House of The Dead. Графиката с 3D-ускорител е прилична, но ако не притежавате такъв, ще трябва да се задоволите с доста постната SVGA графика в режим 640×480 точки. Тя на места адски ръбеста и доста капризна по отношение на хардуера – дори Pentium 166 MMX се “задъхва” в по-големите стаи.

45-ти калибър

И така, действието се развива в една тайна правителствена лаборатория, намираща се във вътрешността на къща в готически стил.
Изследователите, които работят там, имат за задача да експериментират с оръжия, базиращи се на изкуствено създадени форми на живот.
Неочаквано обаче, един от учените – д-р Кюриен се побърква и решава да използва техническите постижения на колегите си за съживяването на мъртъвци и създаването на кошмарни мутации, които той да използва в пъклените си замисли. Правителството изпраща един екип от агенти, които да проучат положението, но никой от тях не се завръща жив. Главният герой – Томас Роугън узнава, че приятелката му Софи, която работи в лабораторията, е в опасност и се включва във втория екип от агенти. Когато тя е убита от един мутант, той решава да отмъсти на психопата Кюриен и да прекрати веднъж завинаги безумието, въоръжен само със своя Колт 45-ти калибър.

В началото ще можете да изберете един от трите режима на игра – Arcade, PC Mode и Boss Mode. Arcade ви пренася директно в действието като агент Роугън и не ви дава възможност да си изберете сам персонажа, с който искате да играете. В PC Mode ще можете да изберете между 6 души – четирима мъже и две жени. Всеки агент притежава няколко показателя – животи (максимум 5), бързина на презареждане, големина на пълнителя (най-много 12 куршума) и щетите, които нанася оръжието му. Най-голямото безумие в The House of The Dead е, че ще можете да играете дори със Софи и да станете свидетел на собствената си смърт в края на първа част :-)))

Последният режим на игра – Boss Mode ви позволява да се биете срещу един от четирите боса или срещу всички едновременно. Това е много практично, тъй като последният ви противник – Магьосникът е изключително труден за убиване и предварителната тренировка със сигурност ще ви е от полза.

Елементарно Уотсън

Играта започва в двора на къщата на ужасите, където зомбитата са нападнали оцелелите учени.

Вие наблюдавате действието през очите на героя си, като на екрана се виждат само мерникът, означенията за броя на куршумите и наличните ви животи. Играта се управлява с мишката (или с light gun), като с единия бутон стреляте, а с другия презареждате. Можете да нагласите в опциите и на автоматично презареждане, но това ще ограничи напълно действията ви и ще направи играта съвсем елементарна. Подобно на жанровите си събратя, и в The House of The Dead вие не управлявате движението на героя си, но при определени ситуации ще можете да минете по различни маршрути. Единственото, за което имате грижа е да избивате появяващите се изневиделица гадини. Освен да убивате многобройните противници, ще трябва да се стараете и да не улучвате оцелелите учени, а в някои случаи да ги отървавате от атакуващите зомбита. Ако случайно застреляте някой изследовател, ще загубите един живот. Играта е разделена на четири епизода, като на края на всеки един от тях ще трябва да се биете с по един бос, от които единствено последният ще ви създаде големи грижи.

Автор: Никола Икономов