The Hell in Vietnam

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 02 окт. 2007

City Interactive е немска фирма, която се е заела да разпространи и популяризира играта, наречена The Hell in Vietnam. Чудно ми е каква работа имат немците във Виетнам, но отговорът на този въпрос най-вероятно изобщо не трябва да бъде търсен. По-интересно ще е да се фокусираме върху причините, които могат да накарат някой геймър да заиграе The Hell in Vietnam, също както и мотивите, които се крият зад разработката й.

Нека за секунда се пренесем в ролята на подрастващ германец, който е умрял от скука в малкото градче Хебенсдорф. Да си представим сега как той отива в Берлин и се сблъсква с един куп националности, етноси, религии или с две думи “различни хора”. Нормално е един такъв, държан далеч от разнообразията, които предлага живота, младеж да приеме новостите и неяснотите по двусмислен начин. Сега нека приемем, че нашият пич попада в магазин “За едно евро” (не си мислете, че само у нас има такива), който е държан от виетнамски емигрант, предлагащ първокласни, висококачествени стоки на добри цени. Момчето, си купува разни неща оттам и доволен се прибира в Хебенсдорф, където изведнъж открива, че е попаднал на

ужасни боклуци!

Ножовете, които е купил за майка, си не режат, картофобелачката за баба му се чупи още в багажа му, а острилката с манивела, за която толкова време е мечтал, просто не подостря моливите. Е, точно в този момент нашият малък герой от Хебенсдорф се сеща, че в магазина отсреща тъкмо са докарали игра, в която трепете виетнамци. Тя струва точно колкото трите подаръка, донесени от Берлин и за щастие е именно това, от което той има нужда.

Той пуска The Hell in Vietnam, оказва се насред нищото, във влажните джунгли на Манчурия и започва да трепе прииждащите дръпнати човечета. Едни са с каски, други са с шапки, досущ като на продавача в магазина в Берлин, а трети са толкова грозни, че просто плачат за куршум в главата (хедшоти в The Hell in Vietnam има!). Мда-а, ако нашият герой имаше повечко средства, щеше да е виждал вече Battlefield Vietnam, както и други добре направени шутъри, посветени на азиатците. Но, уви, за 3 евро, по-добра игра няма. Няма и да има.

Ако трябва да оценявам The Hell in Vietnam според цената й и амбициите на авторите й, то мога да кажа, че тя е сносна. Върви на стари машини, няма високи изисквания и след като ви убият не трябва да започвате нивото отначало. Но ако ще я я сравняваме с други шутъри в бранша, то тя определено не става.

Пълна е с бъгове

от сорта на подаващи се през стените виетнамци, скрити зад стени врагове, които обаче някакси ви виждат и уцелват и т.н. Звуците, които издават гадовете, са еднообразни и писват, а инвентарът от оръжия се различава само по скиновете (като изключим RPG-то, снайпера и гранатите). Иначе еднжинът на играта е приятен, но става за заглавие от преди 4-5 години. Както вече казах по-горе, The Hell in Vietnam е геймка, подходяща само за държани далеч от цивилизацията хора.

Въпреки че авторите й претендират, че е исторически екшън, аз по-скоро бих я определил като нискобюджетен шутър.
В заключение – не бих я препоръчал на никой. Освен на разочарованите от контактите си с виетнамци, разбира се.

Автор: Орлин Широв