The Guild 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 01 ное. 2006

Може би най-авантюристичната епоха от човешкото съществуване оживява отново. Векове на писменото слово, на трубадури и тяхната прекрасна образна поезия, на оригинални и интересни мислители от ранга на Боеций и Пиер Абелар. Време, което издигна жената в култ, превърна я в личност, в обект на нестихващо възхищение.

Епоха и на т.нар. гилдии: големи търговски съсловия, създадени с една-единствена цел – да защитят взаимните си интереси и да поддържат стандарти на майсторство и етично поведение. И всичко това е събрано на едно място – в The Guild 2!

Искате ли да поживеете в подобен свят? Да? Но мислите ли, че е лесно? Определено не. Парите не растат по дърветата, жените са красиви и недостъпни, конкуренцията е смазваща, а репутацията е едно от най-важните неща, за които ще трябва да се грижите. Ако мислите, че ще се справите, защо тогава не се пробвате да създадете от нищото най-влиятелната династия в Средновековието, да заживеете живота на

преуспяващ търговец или лукав крадец

От вас зависи какъв точно ще бъдете. За щастие възможностите за създаване и развитие на героя са доволно големи. По същество това е по-скоро икономическа стратегия, отколкото ролева игра, но би могла да зарадва и някои от по-претенциозните RPG фенове. В началото ще трябва да оформите външния вид на виртуалното си Аз, да определите неговия пол, зодия, глас и клас, включително и това дали е занаятчия, учен, патрон или мошеник. Вярвате или не, играта с четирите типажа е коренно различна. Ако предпочетете да се превъплътите в занаятчия, ще съсредоточите усилията си върху производството на най-различни полезни стоки, които служат за ежедневните нужди на хората или са необходими за тяхното разкрасяване, което впоследствие ще ви направи особено популярен и търсен.

Но ако приемете ролята на мошеник, ще дебнете конкуренцията си в тесните алеи посред нощ, за да им режете гърлата, ще обирате хорските къщи (дори и тази на кмета), ще отвличате нещастници и въобще ще трупате кървави пари, които впоследствие може да реинвестирате в заплати на своите главорези, които дебнат нищо неподозиращите кервани, идващи по пътя от легендарната Шеруудската гора към Нюарк. Нещо като да взимаш от богатите и да го слагаш в собствения си дж… ъ-ъ-ъ, да го даваш на бедните, разбира се. Да не си помислите нещо друго?

С течение на времето ще учите нови умения, ще подобрявате основните си статистики като реторика, обаяние, бойни изкуства и пазарлък, ще стареете и прочие и прочие. Въобще – RPG частта е тип-топ.
В началото на играта започвате единствено с една малка спретната къщурка и шепа монети – точно толкова, колкото са ви необходими, за да подхванете някакъв мизерен бизнес. Целта ви е да се издигнете в обществото, да се ожените/омъжите за подходящия за вас човек (като го ухажвате постоянно, правите му комплименти, давате му подаръци и т.н.), за да подсигурите продължението на рода си. С думи прости: да забогатеете, както намерите за добре.

И все пак как точно ще стане това?

Пътят към славата

Преди да влезете в света на The Guild 2, трябва да знаете едно изключително важно нещо – без здрави връзки и влиятелни познати сте напълно загубени. Затова още от самото начало ще трябва да се погрижите да се съюзите с когото трябва като му се подмажете или като го подкупите. Или пък просто като се окажете на подходящото място в правилния момент и спасите къщата му от пожар да речем. Подбирайте внимателно и враговете си, защото последното нещо, което искате, е някоя от най-влиятелните фамилии в града да застане срещу вас.

Едно от основните неща, които силно ме впечатлиха в The Guild 2, бе вниманието към отделния детайл. Разработчиците са се постарали да предоставят подробно описание на почти всеки продукт, статистика или опция. Постройките са грижливо изваяни и, подобно на The Guild 1, и тук можем да влизаме във всяка една от тях, просто за да се насладим на интериора или пък, за да нахокаме служителите си, от които сме недоволни. Често ще се наложи да посещавате кметството, било то, за да си закупите нова титла (и по този начин да получите допълнителни привилегии), за да подадете молба за офис, да наклеветите някой от конкурентите си или пък да се защитите от обвинения в грабеж или корпуция. Въобще – има толкова много неща, на които ще трябва да обръщате внимание по време на игра, че в един момент направо ще станете разногледи.

Облагородяване на собствеността

В The Guild 2 е пълно и с ъпгрейди, които усъвършенстват всяка една част от производството или просто правят живота ви по-лек. Когато влезете в своя дом, може да закупите решетки, за да го предпазвате от крадци или пък да се сдобиете с казан с вода, в който хем ще перете мръсните си долни гащи, хем ще реагирате по-бързо при евентуални пожари. И това е само началото. Колкото по-опитни ставате, толкова по-голям брой ъпгрейди ще бъдат на ваше разположение. Стига да имате съответните пари, с течение на времето малката къщурка ще се превърне в многоетажно имение, пред което простолюдието ще остава с отворена уста, а конкуренцията ви ще се изяжда от завист.

Красив, дишащ свят

Каквито и недостатъци да има по отношение на визуалната част (най-малкото лоша оптимизация) The Guild 2 е пълна с живот. По улиците на градчето постоянно щъкат трудолюбиви граждани, които се наслаждават на прекрасната утрин или пък бутат количките си към пазара. Техните очи са отворени на четири за всякакви неправди и реагират подобаващо на абсолютно всяко ваше действие – не може просто така да нападнете някого посред бял ден и да го намушкате – все ще се намери кой да свидетелства срещу вас, за да ви тикне в затвора. Недай си Боже и да ви качи на бесилото. Когато нощта се спусне, всички се прибират по домовете си, за да отпочинат и да се приготвят за следващия ден. Това е перфектното време за онези, които искат да минат на “тъмната страна”.

В заключение мога да кажа, че The Guild 2 е наистина добра игра. И все пак изключително огромният брой проблеми, с които е съпътствана първоначалната версия, са способни да убият всякакво желание у по-нетърпеливите геймъри. Затова, ако имате желание да играете на нея, по-добре изчакайте появата на поне два-три пача, които някакси да закърпят положението.

Автор: Владимир Тодоров