The Guild 2 – Pirates of the European Seas

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Още пирати на хоризонта!

В края на миналата година JoWooD захвърлиха на пазара поредната незавършена игра и по този начин едва не унищожиха една наистина добра, макар и не особено популярна сред широките маси, поредица. Иде реч за The Guild 2 – пълна с добри идеи ролева стратегия, изобразяваща средновековието в цялата му прелест. Но пришпорена от издателите си, тя се превърна в посредствен продукт с твърде много бъгове, които отблъснаха не един и двама фена на търговските гилдии.

Нещо подобно на Gothic 3, която вече е тотално съсипана и от половин година насам не се е появявал и кьорав пач, който да оправи десетките проблеми, с които ни беше сервирана от JoWooD.

Дали обаче първият „пиратски” адон на The Guild 2, озаглавен подобаващо Pirates of the European Seas, ще закърпи положението? Дали ще ни представи играта такава, каквато авторите й са възнамерявали да бъде, но по една или друга причина не са успели да я направят? Един напълно завършен продукт с впримчващ геймплей, изчистен от досадния лаг и пълзящите навсякъде буболечки? Да видим…

Пълен напред към Тъмните векове

XV век. Късното средновековие. Епоха, доминирана от амбициозни и безскрупулни хора от двете страни на закона. Време на свирепи битки, особено напрегнати из широките океани. Pirates of the European Seas ще ви пренесе именно там – от малките затворени в себе си градчета в необятните водни простори, където ще трябва сами да изковете своята собствена съдба. И отново търговията, дипломацията и агресията ще бъдат единственият ключ към успеха.

Не знам дали само си въобразявам, но напоследък се насъбраха доста игри на пиратска тематика. Само този месец например се появиха Pirates of the Caribbean: At World’s End и Pirates: Legend of the Black Buccaneer. The Guild 2 не остава по-назад и нейният адон е изцяло посветен на тези мръсни морски кучета, наливащи се с ром. Нещо повече – в него за първи път ще може да се впуснете в кампания, която има собствен, макар и доста плосък, сюжет, който малко или много разнообразява свободния режим на игра. Ще се превъплътите в ролята на обикновен рибар, изгонен от Хамбург и Ханзата, чийто баща е несправедливо обвинен в държавна измама и пиратство, а впоследствие и безцеремонно екзекутиран. На вас, естествено, се пада честта да докажете неговата невинност и да върнете семейството му отново в съсловието на Ханзата – място, което по право му принадлежи от години насам.

Рибар, медик или пират

Едно от основните нововъведения в The Guild 2: Pirates of the European Seas са трите нови професии, които вашият герой може да практикува. Най-простичката на пръв поглед е рибарството. Тя е част от класа “патрон” и е особено важна за снабдяването с храна на всички пристанищни градове. Всеки рибар разполага с малка лодчица, с помощта на която си осигурява прехраната.

Втората нова професия, медикът, е част от класа „учен”. Всеки, който реши да поеме по нейния път, ще бъде длъжен да се грижи за здравословното състояние на жителите на селището. Ще трябва да притежава достатъчно запаси от медикаменти, за да може да лекува нуждаещите се и дори би могъл да увеличава богатството си, продавайки универсални лекове, помагащи срещу всички възможни бацили. Макар че последните, както сами може да се досетите, едва ли вършат кой знае каква работа и за някои по-умни граждани това си е чисто шарлатанство, по-простичките хора може и да ви се доверят и да си ги купят.

Да си пират, винаги е било привлекателно и третата нова професия в адона ще ви позволи да се превърнете именно в такъв. Тя е част от класа „мошеник”. Основната функция на всеки, който реши да развее флага с череп и кости, е да плячкосва корабите на незащитените търговци, пътуващи от град на град. Нещо повече, той може да обира дори и самите пристанищни складове, а когато се наложи – да пуска своите довереници, най-често от женски пол, на сушата, които да съблазняват местната охрана с дългите си крака и огромните си балкони и по този начин да я отклоняват и разсейват от ежедневните й задължения.

Оттук-оттам

В графично отношение The Guild 2: Pirates of the European Seas е все така красива, както и преди половин година. Дори нещо повече – сега като че ли е не с една, а с цели две идеи по-добре оптимизирана отпреди. Дори на високи детайли кадрите в секунда рядко падат под допустимото ниво, което ви позволява свободно да местите камерата във всевъзможни посоки, необезпокоявани от дразнещ лаг, и да следите ежедневието на постоянно щъкащите из цветните средновековни градчета жители.

Общо взето The Guild 2: Pirates of the European Seas успява до голяма степен да измие срама, който двойката донесе на поредицата с множеството си проблеми и изключително лошата оптимизация. Адонът дава един по-завършен вид на тази уникална икономическа ролева стратегия и всеки, който не я е пускал досега, може само да се радва, защото най-накрая ще може да играе на The Guild 2 такава, каквато винаги е трябвало да бъде.

Автор: Владимир Тодоров