The Godfather: The Game

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Поради спецификата на играта и практически необхватния й сюжет, в този материал ще отсея единствено основните понятия, които са ви нужни, за да станете Кръсникът на Ню Йорк. The Godfather The Game е заглавие, което предлага десетки начини да достигнете до финалната си цел. Как точно ще направите това зависи само от вас. Аз ще ви помогна единствено с насоки, съвети и някои трудно откриваеми тънкости, които при едни или други обстоятелства биха убягнали от зоркия ви поглед.

I. Фамилии

За да бъде по-лесно ориентирането и разпределението на града, в който се развиват събитията, той е разделен на квартали – Малката Италия, Ню Джърси, Бруклин, Мидтаун и Кухнята на ада. Всеки от тях се управлява от различна мафиотска организация: Корлеоне, Таталия, Кунео, Страчи, Барзини.

В началото на играта фамилията ви не е достатъчно могъща, за да се пребори с всички противникови групировки. Затова първо се насочете на изток към Бруклин, където управляват Таталия. Завземете колкото се може повече магазини, клубове, рекетирайте всичко живо, подкупете полицията и накрая превземете резиденцията на мафиотската организация. Веднъж подчините ли Бруклин, можете да се насочите директно към Кухнята на ада, където властта е в ръцете на Кунео – определено един по-силен и заможен враг, с който трябва да сте много внимателни. Ъпгрейднете оръжията си, наемете хотелска стая, в която да се възстановявате и малко по малко подчинете и този квартал. Ако сте изпълнили всичко дотук, влиянието ви е нараснало значително и управлявате три от общо петте района. Това означава, че, за да се превърнете в Дон на Ню Йорк, трябва да се справите с останалите две фамилии. Далеч от центъра на града, в привидно спокойствие живеят жителите на Ню Джърси. Кварталът, управляван от най-кръвожадните мафиоти – Страчи. Битката, която ви предстои, е трудна. Но превземете ли и този район, пред вас остава само още една задача – да премерите сили с последната фамилия – Барзини. Тя разпростира своето влияние в най-богатия квартал на Ню Йорк – Мидтаун и е управлявана от Дон Барзини – човекът, отговорен за смъртта на баща ви. Тук към борбата за надмощие и власт се прибавя й жаждата за лична отплата. Така че съберете цялата сила, която притежавате и действайте, за да получите така желаното отмъщение.

II. Изнудване

Намерете малко магазинче, тих нощен клуб или семейна хлебарница. Влезте вътре и направете своето предложение. Елегантно обяснете, че вие и фамилия Корлеоне ще се грижите за сигурността на въпросния обект. Ако това не подейства – извадете бухалката и потрошете магазина. Опитайте пак с разговор. Ако отново няма резултат, ще се наложи да прибегнете до истинско насилие. Ударете собственика, застреляйте някого наблизо, за да бъдете по-убедителен. Разговаряйте отново, и ако съдържателят продължава да демонстрира неуважение – извадете пищова си, насочете го към мръсното куче, прицелете се в рамото или коляното му и БУУМ – гръмнете го без капчица милост. След това отново обсъдете въпроса, отнасящ се до сигурността му. Ако и по този начин не се получи, изпробвайте един от изброените методи:

– Хлебарница: Завлечете беззащитния собственик в задната стаичка на магазина и го надвисете над пещта – това ще го склони моментално.
– Нощен клуб: Изпробвайте оръжията си върху посетителите. Това ще помогне на управителя да премисли относно офертата, която сте отправили.
– Магазин за цигари: Екзекутирайте някого пред очите на собственика.
– Хотели: Елиминирайте прислужницата или бармана. Съдържателя е достатъчно интелигентен да си направи простата сметка, че той е следващия.
– Публичен дом: Покажете на някое от момичетата гледката от прозореца, ако ли не – просто я застреляйте пред очите на сводника й.
– Хазартни заведения: Гръмнете копелето в коляното или просто го сритайте здраво.

III. Пачкосване

Само с рекетиране и сплашване до никъде няма да стигнете. Ако не желаете да си останете посредствен гангстер, трябва да се заемете с по-сериозни поръчки. Изпълнявайте задачите, които ви дават основните персонажи в играта – консилиери на фамилията – Том, Синовете на Вито Корлеоне – Сони и Майкъл. Мисиите, свързани с основния сюжет, носят най-добър приход. Но има и друг начин за припечелване на пари, вижте за какво иде ред:

Във всички краища на града са разпръснати обекти, които са обозначени с жълта мигаща стрелка. Те най-често са сандъци, чакащи да ги разбиете и да приберете съдържанието им, което варира от 2000$ до 10000$. Ето и местонахождението на някои от тях:

– Първият ще откриете в индустриалната зона, южен Бруклин. Точно до човека, който може да ъпгрейдне вашия .45 HANDGUN до Assassin pistol. Отървете се от леката съпротива и разбийте сандъка, над който мига жълта стрелка.

– Вторият обект се намира в тунела Линкълн,  посока от Ню Джърси към Кухнята на ада. В самото начало, от дясно ще видите камион и четирима от главорезите на Страчи. Сритайте им задниците, вземете плячката и си плюйте на петите.

– В индустриалния парк на Малката Италия ще намерите поредната кутия с мангизи. За да се доберете до нея обаче, трябва да се преборите с дозина гангстери.

– Не един, а цели два сандъка с пароци ще откриете на железопътната гара, намираща се в покрайнините на Ню Джърси – южния край на 12та улица. Единият ще намерите източно от сградите, а другият на север – ориентирайте се по тунелите. Влезте в тях и карайте само направо докато достигнете целта си.

– Последният сандък, който открих, се намира в Кухнята на ада – пресечката на 42ра и шесто авеню. В парка близо до кръстовището ще се натъкнете на хора от вашата фамилия. Помогнете им в избиването на шестте противника и се огледайте за жълтата мигаща стрелка.

IV. Важно

– Невъзможно е да не срещнете проблеми от страна на ченгизите. Има няколко начина за контролиране на HEAT показателя – той отмерва до каква степен пазителите на реда са ви вдигнали мерника. Естествено, най-добре е да работите умно – да не стреляте на улицата, да карате внимателно и да изпълнявате всичко с типичното за всеки гангстер спокойствие и хладнокръвие. Ако обаче не сте такъв и зад себе си оставяте редица трупове и горящи сгради, ще трябва да направите нещо по въпроса За да нормализирате отношенията си с полицията, трябва да намерите някое корумпирано ченге и да му платите. Това разбира се ви гарантира временно спокойствие, а кога ще ви погнат отново – зависи само от вас.

– Vendetta показателят отразява отношението на фамилиите към вас. Ако той нарасне значително, това неминуемо ще ви донесе проблеми. Прибегнете ли до офанзива срещу някоя от петте групировки няма начин да не покачите този критерии. Най-сигурният начин за потушаване на враждата е подкупването на ФБР агент. Те са малко на брой и трудно откриваеми, но вършат добра работа. Освен това, трябва да знаете, че когато предизвикате гангстерска война и се опитате да шарите кинти на ФБР ще трябва да се изръсите много сериозно. За това по-добре правете това упражнение преди да се е стигнало до улични сблъсъци. (Нещо като ходенето на зъболекар – редовно, за да си нямате проблеми.)
 
V. Арсенал (характеристики, ъпгрейди)

Определени персонажи, разпръснати по всички краища на картата, могат да ъпгрейдват оръжията ви. Веднъж след като сте подобрили някое пуцало, то замества старото завинаги. За щастие амунициите, които имате и намирате са напълно съвместими с новата ви придобивка. Не е задължително да обновявате арсенала си ниво по-ниво, това означава, че можете да платите директно за Saturday Night Special, прескачайки .38 REVOLVER ниво 2.

1.  .38 REVOLVER
Най-слабото оръжие в играта. Ниво 1 – вместимост 6+36 куршума. Ниво 2 (7500$) – причинява повече щети и побира 6+60 куршума. Ниво 3 (75000$) –  името се променя на – Saturday Night Special. Събира 6+80 куршума и притежава мощта на MAGNUM ниво 1. По-добре не изразходвайте средства за ъпгрейдването на това оръжие. Запазете го слабо, за да можете да го използвате при рекетиране.

2.  .45 HANDGUN
Едно от най-полезните пушкала в началния стадии от развитието ви. Ниво 1 – 8+48 куршума, които след един ъпгрейд на цена от 12500$ нарастват до 10+70. Ниво 3 (250000$) – променя името си на Assassin. Възползвайте се от него докато съберете достатъчно средства за нещо по-добро.

3. MAGNUM REVOLVER
Бавен, но изключително мощен револвер. Ако се изправите срещу повече от един противник трябва да имате прикритие, защото иначе може да пострадате сериозно. Ниво 1 – побира 6+36 куршума. Ниво 2 (25000$) – вместимост 6+48 куршума. По-мизерните противници дават фира от един точен изстрел. Ниво 3 (250000$) –  получава името Python. Причинява огромен демидж и побира 8+80 куршума. Едно от най-сполучливите попадения в целия арсенал.

4. THOMPSON SMG

Не е от най-мощните и точни оръжия, но за сметка на това е перфектно за прикриващ огън или при нападение на няколко, скупчили се противника. Ниво 1 – 25+250 куршума. Ниво 2 (50000$) – вместимост 50+500 куршума. Ниво 3 (500000$) – получава името Dillinger. 75+750 куршума и по-голяма мощност. Прекалено скъп трети ъпгрейд. За тези пари можете да подобрите няколко от другите ви играчки.

5. SHOTGUN
Изключително полезна в началото на играта, когато срещу вас са изправени предимно по-слаби противници. Тях можете да отнасяте с един изстрел, но напреднете ли в геймплея нещата се променят. Ниво 1 – 2+12 куршума. Ниво 2 (25000$) – вместимост 2+24 куршума. Осъществява демидж колкото MAGNUM левъл 3. Ниво 3 (450000$) – получава името Sweeper. Пушкалото става много мощно и вече побира 10+100 куршума. Единственият недостатък е, че след като се сдобиете с него играта става прекалено лесна:).

6. MOLOTOV COCKTAIL
Можете да го използвате, когато нападате противникова резиденция. Просто застанете на достатъчно разстояние, скрийте се зад някой кашон и го хвърлете. След това ви остава единствено да гледате как враговете ви изгарят и бягат напред-назад, гърчещи се в предсмъртна агония. Веднага след това извадете вашия THOMPSON SMG и ръшнете остатъка от мръсниците.

7. DYNAMITE

Ако сте малко по предприемчиви ще използвате това средство за защита. Когато сте обграден от противници и усетите, че става напечено – просто намерете някоя кола, зад която да се скриете, извадете пръчка динамит и я хвърлете. Тогава всички мафиоти ще се разбягат търсейки прикритие, а вие ще получите необходимите секунди, за да се чупите. Освен това можете да използвате динамита, за да “отваряте” сейфове.

8. TIME BOMB
Ако я използвате на открити пространства ще докарате ефекта на динамита, но ако решите да си играете с това оръжие в някоя сграда – моментално си плюйте на петите. След броени секунди всичко ще избухне в мощен взрив и пламъци. По този начин можете да спечелите гангстерска война или да вдигнете във въздуха противникова резиденция, естествено с голяма доза риск за живота ви.

9. MELEE WEAPONS
Бейзболна бухалка, полицейска палка и водопроводна тръба са средствата, с които можете да си служите в близък бой. Определено използването им е доста ефектно, садистично, но не е много полезно. На фона на всички огнестрелни оръжия тези предмети са почти неизползваеми.

Автор: Асен Георгиев