The Godfather: The Game

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 апр. 2006

Едва ли има съзнателно същество на тази планета, което да не е чувало за The Godfather (“Кръстникът”). Трилогията, чиято първа част бе заснета от Франсис Форд Копола преди повече от тридесет години. Филмът, който извади на показ гангстерския свят такъв, какъвто го е видял Марио Пузо в своя едноименен роман. Една история за уважение, пари и власт, която най-накрая намери място в плановете на геймпроизводителите. Благодарение на закупения от Paramount Pictures лиценз, който позволява на програмистите от EA Games да претворят филмовия продукт в компютърна игра, The Godfather The Game е вече факт. Това заглавие предлага на геймърите възможността да изживеят един виртуален гангстерски живот, тясно свързан с великата мафиотска фамилия Корлеоне. И въпреки, че г-н Копола не е особено впечатлен от играта, тя определено заслужава вашето внимание.

Направи си сам

Подобно на спортните игри, написани от EA Games, и тук първото нещо, което можете да правите с героя си, е да се погрижите за външния му вид. Размърдайте въображението си, за да визуализирате собствената си представа за перфектен италиански мафиот, сложете му очила, брада и шапка с периферия – изборът е изцяло ваш. Впечатляващо е многообразието от опции, чрез които бихте могли да оформите всеки детайл от екстериора му. Като започнете от цвета на очите и стигнете до вида на обувките. Не си струва обаче да губите много време в това занимание, защото всеки път, когато лоудвате запазена игра, ще можете да купувате нови дрехи и да променяте първоначалния вид на персонажа си. Естествено, възможността за обновяване на гардероба не е добавена единствено, за да задоволи нарцисизма ви. Колкото по-скъпи са парцалките, с които сте се накичили, толкова по-респектиращ вид ще придобиете. А това определено е от значение. Все пак, не забравяйте, че сте гангстер, а едно от най-важните неща за вас е уважението на обществото.

Среща с Лука Брази 

След като приключите с оформянето на външния си вид, ще попаднете в ръцете на един от най-преданите хора на Дон Вито Корлеоне – Лука Брази. Той ще ви научи на основните принципи в “занаята”. Неща, които всеки млад нюйоркчанин със сицилиански произход трябва да знае, за да бъде изряден гангстер. Причината самият Кръстник да ви вземе под крилото си, и да заповяда на г-н Брази да ви научи на това-онова, се крие в близкото минало. Преди няколко години баща ви е брутално разстрелян на улицата. Тогава сте все още дете, но сега сте достатъчно пораснал, за да може майка ви да напомни на Кръстника за злополучната случка и за лоялността на нейния мъртъв съпруг към фамилията. Всичко това се случва в сватбения ден на дъщерята на Вито Корлеоне – събитие, в рамките на което никой сицилианец не отказва молба, отправена към него. Така стеклите се обстоятелства се оказват жизненоважни за вашето развитие и доближаването ви до фамилия Корлеоне.

Момче за всичко

В началото на мафиотската си кариера ще поемете изпълнението на дребни задачи. Един от основните бизнес методи, с който ще си служите, е преговарянето, в което трябва да сте наистина добри. Благодарение на системата за управление Blackhand свободата на действие е изключително голяма. Начините, по които можете да сплашвате собствениците на малки магазини и заведения са буквално десетки. Като прибавим към това и системата за “заключване на мишени” (Pressure Point Targeting), измъчването на противници се превръща в истинско удоволствие. Когато трябва да бъдете убедителни, ще можете да стреляте в телата на враговете си, но без да ги убивате, прицелвайки се в коленете или раменете им. По този начин и най-коравите типове, които са устояли на заплахите и блъскането на главите им в тезгяха, ще се пречупят пред силата на Фамилията.

Връзка филм-игра

Под формата на ин-гейм филмчета в сюжета са подпъхнати редица сцени от филма  The Godfather. Фабулата се разгръща, следейки структурата на трилогията, като към нея е прикрепена личната история на вашия герой. Някои от мисиите са директно изкопирани от филма. Например, ще поставите пистолет в тоалетната на ресторанта, в който младият Майкъл Корлеоне застрелва “Турчина”. В друга мисия ще се включите в убеждаването на филмов продуцент, който трябва да приеме споразумение, отправено от Фамилията – като посред нощ занесете конска глава в леглото му. По време на игра ще се натъкнете и на други моменти, които са загатнати във филма, но не са показани.

Както в оригиналната история на Марио Пузо, така и в The Godfather The Game, сюжетът е ситуиран в Ню Йорк и обхваща времевия период от 1945 г. до 1955 г. За да бъде по-лесно ориентирането в големия град, той е разделен на пет части: Малката Италия, Бруклин, Мидтаун, Кухнята на ада и Ню Джърси. Всяка от тях се управлява от определена фамилия. С помощта на няколко полезни менюта, можете да получите информация за взаимоотношенията между вашата и всяка една от другите мафиотски организации. Настроенията се менят според действията ви (vendetta показателят) и варират от неутрални до враждебни. Всяка гангстерска фракция притежава собствена резиденция. В по-напреднал стадий от развитието на геймплея, ще можете да взривявате противниковите “гнезда” и да установявате контрол върху тях. По отношение на основната сюжетна линия, която се развива успоредно с филма – всичко е строго линейно. Но във всички останали игрови аспекти имате безкрайна свобода да правите каквото пожелаете. Можете да предизвиквате улични войни между фамилиите, да крадете бизнеса им, да взривявате главните им резиденции и т.н.

Гангстерски наръчник

Как се правят лесни парички? Начините, по които това може да стане, са няколко. Най-доходно е изпълнението на мисии, свързани с основата сюжетна линия. Също така, в края на всяка седмица, ще получавате вашия процент от парите, които Фамилията печели благодарение на “работата” ви. Третият начин за забогатяване е  взривяване на сейфове и ограбване на труповете, оставащи след вас.

Освен за финансовото си състояние ще трябва да помислите и за натрупването на респект точки. Тях също ще получавате при изпълняване на мисии от основния сюжет. А също и чрез различни действия, които по някакъв начин възпитават уважение към вашата личност. По-важно обаче е не как, а за какво можете да използвате тези своеобразни ресурси. Парите – за наемане на хотелски стаи (в които можете да запишете прогреса си, да заредите с амуниции и да възстановите здравето си), закупуване на оръжия и ъпгрейдването им, както и за подкупване на корумпирани ченгизи. Респект точките изпълняват свойството на опита в ролевите игри. С тяхното натрупване получавате възможността да качвате нива, които се разпределят в няколко класа: здраве, бойни умения, стрелба, и други.

Оръжия, жени, коли…

Придвижването между отделните райони на града се извършва с помощта на превозни средства. Ще получите възможността да поемете управлението на няколко модела ретро “каручки”, пикапи и други. Във всеки момент ще можете да откраднете всяко возило, което си харесате, но по-сериозен проблем ще се окаже неговото управление. Освен това, когато блъснете някоя кола, движеща се пред вас, тя директно спира на място. Вместо да излети нанякъде или да се преобърне, тя просто намалява скоростта и в крайна сметка спира, а вие трябва да я заобиколите. Повярвайте ми, това е наистина досадно занимание, защото половината игра се състои в придвижване от точка А към точка Б. Позитив, който донякъде оправя нещата, е възможността за повреждане на колите, което в някои случаи довежда до ефектни взривове. Като един истински мафиот, освен че ще крадете возила, ще ви се налага и да пазарувате от улични продавачи. Те са отбелязани на картата, а от тях можете да закупите всичко необходимо – от амуниции до коктейл молотов и динамит.

Арсеналът е съобразен с различните пo характер мисии. Поради тази причина ще можете да боравите еднакво добре както с корда за душене, така и с коктейл молотов. Оръжията, които ще ви помагат в уличната война, са няколко вида пистолети, бухалка, корда за душене, водопроводна тръба, картечница, пушка, коктейл молотов и динамит. Мафиотите са известни със своите обноски и добро възпитание – качества, които жените харесват. По време на игра ще можете да изпробвате неотразимия си чар върху всички разголени мадами, които срещнете. Ако бъдат успешни, флиртовете ще ви донесат допълнително количество респект точки.

Е, стига де. Не може всичко да е ок, нали?

Един от малкото недостатъци на The Godfather The Game откриваме в някои аспекти от визуалното оформление. С ръка на сърцето заявявам, че петте квартала на Ню Йорк са пресъздадени напълно професионално. По улиците на града се забелязват детайли, които правят атмосферата изключителна. От друга страна обаче, някои от вътрешните помещения са леко недоизпипани, също така не всички персонажи са на едно и също визуално ниво. Имам чувството, че за някои е положено повече усилие, отколкото за други. Мисля, че вече сериозно навлезли в 2006-та година, игрите трябва да притежават по-добро графично оформление. Не че визията е лоша, просто според мен трябва да е по-добра. Такъв съм си аз, перфекционист в някои отношения.

В по-голямата част от времето, прекарано в компанията на The Godfather The Game, ще се лее основната мелодия от The Godfather. Звуковите ефекти, озвучаването на героите и всичко останало, свързано с този аспект от играта, е на нужното високо ниво.

Фамилията те очаква

Интересно е как в The Godfather The Game всеки може да открие нещо, което да му допадне. Може би точно в това се крие формулата на успеха й. За феновете на филма тя съдържа един задълбочен поглед върху отделни, запомнящи се моменти. За тези, които не са гледали трилогията, играта предлага страхотен геймплей, който не ви оставя да скучаете и секунда. Садистичните методи, чрез които “водите преговори” и богатият набор от методи за мъчения и убиване, ще допаднат на много хора, които пък въобще не се интересуват от историята на заглавието. От друга страна, всички геймъри, които са се зарибили по Mafia или GTA, със сигурност ще намерят общ език и с продукта на EA Games. Така че не се чудете много, а инсталирайте играта, гледайте трилогията на г-н Копола и се превърнете в част от Фамилията.

Автор: Асен Георгиев