The Godfather II

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 мар. 2009

Добре дошли в реалността, където рекетът и саморазправата заместват сутрешното кафе. Място, където съвсем скоро и вие ще искате да бъдете. Това ще се случи, когато на пазара излезе The Godfather II и всички тайничко се заковем пред своя монитор, започвайки да плетем мрежа от престъпни интрижки.

Играта е култова с това, че основното в нея не е просто да се справяте с другите мафиоти, както намерите за добре (така и баба знае – да прави дупки в главите на лошите с шмайзера). Не! Ще наблегнете на стратегията, която ще следвате, самоиздигайки се в йерархията на големите кофти момчета (и момичета).

Шахматната дъска

Като за начало – съществува една чудесия, наречена „Don’s View”. Това е нещо като триизмерна визуализация, която ви показва колко и какви са другите действащи лица на картата. Какви са ресурсите на конкурентния бизнес. Кой какво ръководи, с колко главореза разполага и т.н. Тук можете да набелязвате точно какво ще правите и да се ориентирате нагледно в ситуацията, която в хода на играта става все по-заплетена и динамична.

Парата прави борбата

Преди да нагазите в дълбокото, ще ви се наложи да подкупите и присламчите към себе си едно аверче. Постепенно броят на шайката ви ще се увеличава. Симпатягата ще има специфични характеристики, с които може да ви измъква, когато загазите. Например можете да подкупите лекар, който да ви освества, като ви посмачкат фасона. Или пък аристократ, който да ви осигури лесно бягство при нужда от импровизация, или допълнително пари, главорез, който да държи желаещите да извикат полицията настрана и т.н.

Когато съберете повече другарчета, можете да стимулирате ентусиазма им, като им осигурявате по-високи позиции в йерархията. Друг начин да спечелите благоразположеното на някого е като убиете негов враг или изпълните друга услуга. По този начин ще действате предимно при работа с информаторите, които са ви нужни на по-късен етап, за да ви кажат кой е съответният начин, за да изпратите съобщение до другите мафиоти. Красноречиво съобщение. Както споменах, да се гърми е лесно (уж). Трудното в случая е да разберете дали да пръснете главата на даден мафиот от вражеския лагер с чифтето или да го прегазите с кола, да го бутнете от сграда или да го задушите… Такива дилеми ще измъчват изтънченото ви съзнание, докато не изкопчите точната информация от източниците ви.

Трудно е…

Друг избор, който стои пред вас, е дали да печелите от пране на пари, от наркобизнес или пък да се насочите към сводничество и проституция. Винаги, когато решите да оглавите дадена престъпна сфера, трябва първо да се справите с другите мафиоти, които вече са се настанили там. След това или трябва да накарате сегашния собственик да ви сътрудничи, или да го убиете, тъй като ако не е кооперативен, той така или иначе ще умре при опитите да го накарате да работи за вас. След това, когато най-после се настаните на трона, трябва и да си го пазите. Трябва да наемате главорези, които да са охрана. Те разбира се струват кеш. Така че трябва много внимателно да преценявате с какви пари разполагате и къде ще харчите. Ако пък не си пазите бизнеса, другите алчни мафиоти ще искат да ви го отмъкнат под носа. Точно както направихте вие малко по-рано.

Законите не важат

Друго разклонение на геймплея включва полицията. От една страна могат да ви пазят мутри, така че да не се стига до викането на ченгета. Това обаче не винаги е опция. В по-напреднал стадий на играта ще подкупвате полицаи, които ще връщат услугите, които ви дължат в избран от вас момент. А по-късно ще стигнете и до по-влиятелни хора – политици, членове на правителството и т.н..

Докато си забърквате интригите, между другото ще е хубаво да внимавате и за собствената си кожа. В даден момент някой ще поиска да забие нож в гърба ви, в друг – вие ще трябва да светите маслото на някой приятел. Изобщо… Ако досега не ви е гонила параноята, след тази игра може и да станете по-стреснат. Не вярвайте на никого и се движете към върха… Нещо такова ви очаква в общи линии.

Г.. път да види

Местата, които ще разгледате, докато творите беззаконие и трупате камари с пари, жени и коли, започват с Ню Йорк. Смяната на локациите, между другото, е наистина по-скоро своеобразна разходка по картата. Ще се сменят по-скоро пейзажите, на който ще работите. Разбира се и самата история на играта ще го налага. Следващите ви спирки включват Маями, Флорида, Хавана…

Историята, която ще ви движи напред, е нещо, което като цяло не е хубаво да ви разкривам дори и най-малко. Уви, така разсъждават всички и самата аз не знам достатъчно за нея все още. Няма да ви лъжа :-). Знам общо взето, че всичко започва с кубинската революция. Тогава се връщате в Ню Йорк, за да протегнете и тук пипалата на фамилията Корлеоне. После започва гореспоменатото надлъгване с местните мафиоти – фамилията Розато. Борбата за пари и надмощие, вече не се ограничава в превземането на отделните бизнес сфери, а трябва да намерите информацията, как да убиете по-главните лошковци от противниковия лагер. Така събирате информацията за правилните съобщения, които всяко убийство би онагледило и в крайна сметка използвате точния садизъм на точното място.

И като стана дума, това не се отнася само за главните мафиоти. Всъщност почти винаги, когато на някой му остава един шамар живот, вие ще изберете какъв да е шамарът. Ще можете да го довършите с бухалка, с дуло в устата, носят се слухове и за други доста разнообразни садистични увеселения. Това би трябвало да е и част от забавата за вас, въпреки че основните ви оръжия ще са различните огнестрелни. На война като на война.

Друга дреболийка, която може да ви осигури допълнителна занимавка и предполагаемо забавление, е да си измислите някакво облекло или част от него, която да подсказва кои от хората са ваши приближени. Ще се получи нещо като работно облекло (ха-ха). Вече си представям как някой невинен гражданин е облякъл неподходящ костюм в петък и си го отнася.
За това и за още други кървави забавления изчакайте търпеливо до рилийза на играта 🙂

Автор: Лили Стоилова