The F.A. Premier League Manager 2001

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 23 окт. 2000

Колко от вас могат да се похвалят, че са играли футболен мениджър? Едва ли са много. В другите страни обаче този тип игри са по-популярни от футболните симулатори.

Те представляват икономически симулации, съчетаващи бизнес, спорт, индустрия и немалко далавери. И са идеалните игри за всеки, мечтал да застане на поста на Боби Робсън, Алекс Фергюсън, Луис Ван Гал или на друг футболен треньор, мениджър или асистент.

“ЕА” са направили поредния лесно усвоим, увлекателен и твърде интересен мениджър – The F.A. Premier League Manager 2001. Доста стряскащ за новобранците в жанра и същевременно опростен за ветераните (аз не съм един от тях!). Новото им творение е изключително успешно и всеки, срещнал се за първи път с подобен тип игра, ще бъде приятно изненадан и бързо въвлечен в групата (колкото и малобройна да е тя) на мениджър-феновете.

Недостатъците при Premier League Manager 2001, нека първо започна с тях, са малко. Проблеми виждам само в звука и графиката. Единственият звук е плякане и щракане по менютата и виковете на тълпата по време на мач. Графиката е доста бедна – сменящи се 2D фонови картинки. По време на мач можете да се насладите на добра графика, но ви трябва наистина хубава карта (TNT 2 не стига). Според експертите графиката е позанемарена в сравнение с първата част на играта, където беше значително по-добра.

Но PLM 2001 предлага толкова възможности, че може да ви се завие свят. Както и преди, ще можете да изберете отбор мъченик, които да тормозите няколко сезона. Освен старите немско, шотландско, холандско, английско, испанско и италианско първенства, ще имате на разположение и белгийско първенство, регионалните немски дивизии, Segunda испанска дивизия, Втора и Трета шотландска дивизия и общо взето какво ли не…

ИГРАТА

Нека ви кажа, че в нея има българско присъствие. Включени са ЦСКА, Левски, Славия, Пирин, Миньор, Литекс(!) и още някои, но с тях ще можете да играете само приятелски срещи.

След като сте избрали отбора, ще ви бъдат дадени три цели от Борда на директорите, от които ще можете да изберете една и да се заемете с изпълнението й. Задачите са горе-долу от средния тип: Дават ви се Х пари, трябва да завършите между челната тройка с Х+Y пари. Това в повечето случаи не е лесна задача, особено ако не сте с някои гранд, а сте с юнаците от село Skoldsk например. Приемайки задачата, се обричате на поне 10-12 часов престой пред компютъра. Пред вас са 20 футболисти, жадни за тренировки, дузина помощници, лекари, бизнес консултанти и още много други личности. Ако не сте доволни от някого, веднага може да го уволните или пък продадете, както и да купите по-добър. За да не скучае вашият отбор, всеки футболист трябва да бъде трениран поотделно.  Асистент-мениджърът се грижи за тези подробности, като решава по кой от 100-те показатели ще тренира конкретния футболист.

Новост е, че за да се видят характеристиките на играчите, вече не е нужно да се ровите 15 минути из менютата, защото те просто са изписани срещу името на играча. А данните вече са наистина много. Явно авторите са се престарали със статистиките, защото те заемат най-голяма част от профила на футболиста. За всеки член на вашия отбор има данни къде е роден и какво ли още не за него. “ЕА” явно са решили, че някои потребители ще искат да знаят и това.

Важно е да се интересувате са финансите на клуба. За разлика от първата част, където те бяха разделени на пари за стадиона, пари за външни загради, пари за заплати и пари за пазар, сега са накуп. Това си има и лошите страни, тъй като във всеки момент трябва да внимавате за какво и по колко харчите. Можете да подобрявате стадиона си, да строите периферни сгради, като болница, хотел или пък център за тренировки.
Имате възможност да подобрявате настилката на терена, както и да добавяте дренаж, парно и поставяте покривала. Нужно е да мислите за цените на билетите, отдаване на сектори за гостуващите фенове, застраховки на футболистите, наемане на помощници, измисляне на победни стратегии и какво ли още не. Играчите са улеснени с това, че преди менютата бяха много и трябваше да се рови около половин час за да се намери желаното, докато сега

всичко е заедно под формата на директории.

МЕНЮТО

Първата директория е Team. От нея можете да командвате отбора си, да наблюдавате статистиките и да давате персонални и отборни напътствия. Там ще можете да тренирате играчите си и младежкия отбор. Имайте предвид, че примерно английските състави си имат и втори мъжки отбор!
Втората директория е Transfer. В нея са публикувани трансферните листи и играчите за продан от цял свят. Има и специален скаут, когото можете да изпратите да разучи играч по ваш избор и после, ако желаете, да го купите. Недомислица в играта са непродаваемите футболисти. Опитах се да купя Димитър Иванков от Левски но те ми отказаха. Увеличих цифрата до фантастичните 25,000,000 паунда, осигурих му къща и кола и 10% от цената, ако го продам, и какво мислите стана! От “Левски” казаха, че той им е нужен. В последствие за тези пари купих Бекъм…

Друга директория е Calendar. В нея можете да видите предстоящите ви срещи и да си уредите приятелски мачове (до 3 и то само в предсезонната подготовка). Директориите Tables и Analysis говорят сами за себе си – напълнени до козирката с класации и анализи. Oт Admin имате възможност за поглед върху финансите ви. От нея се строят и периферните сгради, подобрява се стадионът и настилките, наема се помощен персонал. От Accounts можете да променяте цената на билетите, да видите договорите на играчите си, както и статистика за нарастването или намаляването на парите ви.

Когато дойде решителният миг, съм сигурен, че ще се почувствате некомфортно заради убеждението, че футболистите ви не са подготвени за мача. Разбира се, можете да направите някоя смяна на играч или да използвате друга тактика, но това едва ли ще помогне особено на развоя на срещата.

Начините за наблюдаване на мача са 4 – 3D Match, 3D Highlights, Quick Match и Quick View. При първия гледате целия мач, което писва на 2-та минута, 3D Highlights показва само головете, Quick Match е само повърхностно наблюдение над играта, в което виждате кой притежава топката и колко е изморен даден играч. Четвъртият начин е просто изписването на крайния резултат, картоните и другите подробности.
Моят извод е, че The F.A. Premier League Manager 2001 е много добра и увлекателна икономическа симулация, която ще се хареса на голяма част от българските геймъри.

Автор: Орлин Широв