The Cave

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

За милиони геймъри по света The Secret of Monkey Island, нейното продължение, както и Day of the Tentacle, не са просто игри. Те са класика, стандарт. Именно поради тази причина когато Рон Гилбърт и Тим Шафър обявиха, че работят по своя най-нов проект, наречен The Cave, очакванията скочиха до небесата.  

Истината е, че ако се опитвате да сравните настоящото заглавие с предишните творения на Гилбърт и Шафър, ще останете разочаровани. The Cave не е приключение тип „посочи и цъкни“, не е толкова забавно, колкото Monkey Island, нито пък е толкова оригинално колкото Day of the Tentacle или Psychonauts.  Въпреки това заглавието си има своите предимства. По свой собствен начин то е брилянтно – с добър дизайн и изпълнено с остроумие.

Ако определим The Cave като кръстоска между платформър и приключение, няма да сме особено точни, тъй като играта няма за цел да тества уменията ви подобно на Super Mario или Sonic. Тогава какво всъщност представлява?

Трима ще се спуснат в пещерата

В самото начало трябва да изберете трима от общо седем възможни героя – от глупав селянин през странни близнаци до смел рицар. Заедно с тях ще се впуснете в дълбините на една пещера. Именно тук те ще научат повече за самите себе си и за това в какво ще се превърнат един ден.

Миналото на всеки един от героите е неясно. Вие обаче ще може да научите повече за тях от мистичните картини, изрисувани по стените на пещерата. 

Пъзелите

Цялата пещера е изпълнена с всевъзможни предмети. Вашите трима герои (снабдени със специфични умения) могат да носят само по един наведнъж. Идеята е да прецените какво да направите с конкретния предмет и най-вече – кой е правилният герой за това.

Първоначално пъзелите са прекалено лесни. С течение на времето обаче те стават с една идея по-абстрактни и навяват смътни спомени за Monkey Island и Day of the Tentacle. Не очаквайте обаче нищо кой знае колко сложно, както ще стане дума малко по-късно.

Изборът е от значение

Целият геймплей е подчинен на героите, които изберете в самото начало. Различните комбинации предполагат различни решения на част от пъзелите. Нещо повече – изборът ви виляе и на местностите, в които играете, както и последователността на тяхното изиграване. Накратко – ако сте спрели над рицаря, селянина и близнаците, ще получите различен геймплей в сравнение с онзи геймър, решил да играе с приключенеца, монаха и учена.

Очевидно е, че The Cave поощрява повторното изиграване. Така например ако не изберете близнаците, ще пропуснете страхотното имение на тяхното безумно семейство. Без приключенецът пък няма да влезете в пълната с капани египетска гробница. 

За съжаление, The Cave не е перфектна игра

Управлението не е сред най-интуитивните и прецизните. След известни усилия обаче се свиква. 

Най-големият проблем на The Cave обаче лежи в самите пъзели. Ограниченият брой обекти в даден район довежда до не особено предизвикателни пъзели. Често ще се налага да се връщате и назад, което може и да се стори досадно за някои от вас.

Тези недостатъци обаче могат да бъдат простени на The Cave, тъй като играта разполага със своеобразна индивидуалност. Нещо, което доста перфектни заглавия просто нямат. Да, The Cave няма да ви разсмива на всеки пет минути подобно на Monkey Island, но въпреки това е изпълнена с необикновени герои и представлява приятен начин да убиете няколко часа от своето време.

Автор: Петър Йорданов