The Ball

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 ное. 2010

Всеки, който обича да решава пъзели и да размазва зомбита с гигантска топка, ще остане очарован от това най-ново заглавие, дело на независимото гейм-студио Teotl.

Представяме ви The Ball – една малка, но неподозирано зарибяваща игра, захранвана от Unreal Engine 3. Първоначално проектът стартира под формата на мод за Unreal Tournament 3, но неговите автори съзират потенциала в него и крайният резултат е това самостоятелно екшън-приключение, което ще ви прикове за няколко часа пред екрана на монитора.

Всичко започва в един прекрасен слънчев ден през 1940 г. в Мексико

Вие сте археолог ала Индиана Джоунс, който има за задача да изследва заспал в района вулкан. Но по лоши стечения на обстоятелствата пропадате в пещера, от която няма измъкване. И разбира се – в която е пълно с дълбоко заровени и смъртоносни тайни.

Оглеждате се – светлината над вас изглежда безкрайно далечна, а колегите ви обещават, че ще направят всичко възможно, за да ви измъкнат скоро. Вие обаче не обичате да стоите със скръстени ръце, изоставяте лопатата и решавате да видите дали няма да попаднете на нещо интересно. Сигурен съм, че половин час по-късно ще съжалите за проявеното любопитство – в крайна сметка кой ли е очаквал, че чудовищата наистина съществуват…

Дори първите няколко мигове под земята са ви достатъчни, за да разберете, че това не е обикновена пещера. На пода пред вас лежи

странно механизирано оръжие, а няколко метра след него и гигантска топка

Тези два елемента са единственото ви спасение в света на The Ball. И всички пъзели в играта са подчинени именно на тях,

Самото оръжие очевидно е вдъхновено от Gravity Gun от Half-Life 2. С негова помощ ще движите мистериозната топка (левия бутон я отблъсква, десния – привлича), подчинена изцяло на законите на физиката. Както и всичко останало в света между другото. Именно чрез това кълбо ще достигате до иначе недостъпни за вас места, ще смазвате костите на противниците си, ще теглите тежки предмети и какво ли още не. В определени моменти ще се налага да активирате и специални бутони – едни реагират единствено на вас, докато други – на топката. Общо взето в много отношения феновете на Portal ще се почувстват като у дома си.

Дизайнът на нивата пък е меко казано фантастичен. От The Ball лъха специфична приключенска атмосфера, сравнима единствено с поредицата Tomb Raider. Трудността е балансирана. В самото начало е относително лесно да откриете решението на задачите, но колкото по-надълбоко нагазвате в пещерата, толкова по-комплексни проблеми ще изникват на пътя ви.

А някои от тях са наистина интересни. Да речем например, че разполагате с фитил, бомба, огън и петрол. Какво правите? Хващате топката, овъргаляте я в петрола, правите следа до фитила, след което я вкарвате в огъня и запалвате течността. И готово – бум!

Въпрос на оцеляване

Ако пъзелите не са по вкуса ви или просто искате да позволите на мозъка ви да си отпочине, винаги може да се пуснете в режима Survival. Тук ще бъдете изправени срещу девет вълни от постоянно прииждащи чудовища. Как ще ги унищожите? Ше ги удавите, подпалите, взривите, срежете или премачкате, няма значение. Важното е да успеете да оцелеете някак си – задача, която в никакъв случай не изглежда лека.

Какво излиза в крайна сметка? The Ball е една от най-приятните инди игри, попадали в полезрението ми напоследък. Ако и вие, подобно на мен, сте отегчени от лъскавите високобюджетни и многобайтови заглавия и търсите нещо по-иначе, значи задължително не трябва да пропускате този увлекателен екшън-пъзел.

Автор: Владимир Тодоров