The Bad, the Ugly and the Sober

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 29 фев. 2008

Една от причините компютърните игри да стават все по-популярни е разнообразието, което предлагат. На пазара има заглавия като World of WarCraft, които запленяват милиони души със своя огромен свят, неповторима атмосфера и пристрастяваща отборна игра. Съществуват и такива като Counter Strike и StarCraft, които вече години наред направляват живота на определена група хора, водещи въодушевени приятелски разкази за “дванайски муталиски” и “нечовешки хетшоти”.
И въпреки че по пътя на здравата логика компютърните игри би трябвало да стават все по-реалистични, технически съвършени, подплатени с качествен сюжет и изпипани до крайност, все още има заглавия, които разчитат основно на много чар, хумор и класическо излъчване. The Bad, the Ugly and the Sober е точно такова заглавие – непретенциозно, забавно, шарено и зарибяващо. Е, в някои моменти е наивно, в други си личи, че разработчиците е можело да положат много повече труд, но цялостният облик предизвиква предимно положителни реакции в играещия.

Време е за изтрезняване

Преди да ви изпратя към аптеката за опаковка Алказалцер, ще ви спомена, че за момента играта е налична единствено на руски език. Скоро би трябвало това да се промени и на пазара да се появи версия, предназначена за англоговорящи, но засега такава все още няма. Сигурен съм обаче, че сред вас ще се намерят достатъчно хора, които са понаучили това-онова в часовете по руски и ще се справят с предизвикателството. Всъщност и тези, които никога не са се сблъсквали с езика на братушките, могат да се пробват, защото диалозите са сравнително разбираеми и с малко повече желание ориентацията е възможна.

Историята на фермера Джак започва, когато един ден той решава да направи добро дело и да помогне на индианец, преследван от опасна банда. В опитите си да спаси бедния червенокож, бившият факир на револвера Джак, понастоящем виден пияница и собственик на кръчма, си навлича гнева на неправилните хора – шайката на Черния Бил. Съвсем в духа на Дивия Запад не след дълго кръчмата на Джак – т.е. всичко, което той притежава – е изгорена до основи, а на него му се налага да изтрезнее… за пръв път от много години насам. Разочарован от живота, с убийствен махмурлук, без никакви пари и предмети, храбрият каубой е твърдо решен да се измъкне от тази каша.

Единственият начин да спечели достатъчно кеш, за да възстанови своята кръчма и отново да си стъпи на краката, е да вземе участие в бандитския турнир, организиран в близкия град Westtown. Това събитие, което се организира в памет на знаменития крадец и разбойник Джеймс Стар, е популярно с това, че в него участват най-изпечените стрелци и разбойници на целия Запад. А за този, който го спечели, е отредена сериозна награда – торба с долари и портрет на безсмъртния патрон на турнира.

Изгубено съкровище

Така започват приключенията на Джак, който по пътя си към състезанието ще срещне най-различни персонажи и препятствия. Забавни свещеници, красиви млади дами, пияни каубои и неразговорливи индианци. Докато се опитвате да се запишете за големия турнир, след като поемете управлението на изтрезнелия мъжага, разбирате, че всъщност това не е толкова лесно. Трябва да имате собствен револвер, резервирано място в гробищата (в случай, че изгубите) и да сте известен престъпник. Правейки опити да покриете тези изисквания, ще разберете, че всъщност истинската награда от разбойническия турнир се крие в картината на прочутия Джеймс Стар, на гърба на която е нарисувана карта, водеща до несметно съкровище.

Играта не е от най-трудните, които съм срещал. Повечето препятствия са твърде логични. Например трябва да откриете ботуш, който да разпорите с нож, защото вътре има билет за дилижанса. Или пък да подхвърлите монета в краката на нищо не подозиращ противник, който се навежда да я вземе и през това време да го вадите извън строя… На много места ще се сблъсквате и със забавни мини игри. Първата от тях е култова – ще се боксирате в типичен каубойски стил с един гологлав бандит. Това се случва с натискане на двата бутона на мишката – с единия удряте, а с другия избягвате противниковите юмруци. Забавното в случая е визуализацията на движенията – двамата герои се движат като пияни старци, приклякат и замахват като че ли с ясното съзнание, че искат да уморят врага си не от бой, а от смях. Мини игрите покриват най-различна тематика. Освен да взимате участие в побоища, ще ви се наложи и да яздите бик, да стреляте по движещи се мишени и други подобни.
Във визуално отношение The Bad, the Ugly and the Sober може да се похвали с предимно шарена, леко семпла откъм детайли, но пък изпипана с чувство за умереност, околна среда. Образите са по-скоро жизнерадостни и хумористични, придържайки се към цялостната идея за тънка ирония по адрес на филмите и романите за безмилостния и Див Запад, където оцеляват само най-коравите мъжаги. Озвучението е леко монотонно, но едновременно с това пристрастяващо и като цяло адекватно на атмосферата.

Класика в жанра

Стартирайки The Bad, the Ugly and the Sober, ще получите усещането за онези класически приключенски игри, с които сте се сблъсквали в самото начало на геймърската си кариера, ако сте раждани някъде преди края на комунистическия режим в България. За по-младите ще уточня какво означава това. Най-важното е, че за да играете, ви е нужна само една ръка, с която да местите мишката. С другата можете да пиете бира, ядете фъстъци, садите цветя или пишете домашно – това си е ваша работа. Интерфейсът е опростен до крайност – има инвентар и карта. С помощта на мишката посочвате обектите на екрана и когато минете върху някой активен, курсорът се променя в зависимост от функцията, която можете да изпълните – разговор, взимане на предмет или просто поглед отблизо. Всичко е ясно и опростено – точно като едно време. От вас се изисква само да имате здрави нерви и аналитична мисъл.

Автор: Асен Георгиев