Test Drive Unlimited

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 апр. 2007

Оригинални идеи, свежи решения и всичко това на Хавайските острови…

Ако рейсинг симулаторите имат нужда от нещо в днешни дни, то това със сигурност е оригиналност. Аз лично се чувствам така, сякаш играя все едни и същи автосимулатори вече 17 години и дори и малкото нови глезотийки като възможности за тунинг на колата изпълват душата ми с радост. Крайно време е разработчиците на такъв тип забавни продукти да помислят малко и да внесат разнообразие в иначе посивяващия бранш. И все пак никога не съм предполагал, че именно класическият Test Drive ще се опита да разкраси скучните и монотонни рейсинг игри.

След като от поне 10 години тази серия е в пълен застой, а всеки опит за нова игра по темата е по-скоро разочарование, не съм и очаквал, че тазгодишното издание може да ми хареса. Test Drive Unlimited ме изненада приятно и въпреки че не е сред най-добрите спортни игри, които са ми попадали, бих казал, че идеите й са доста оригинални и със сигурност ще вдигнат летвата на спортните игрите.
Test Drive Unlimited ще ви пренесе не другаде, а

на остров Оаху, Хавай!

Именно на този остров се намира столицата на райското кътче Хонолулу, откъдето започва всичко в този Test Drive. Интерактивният геймплей ще ви направи впечатление още от първия миг, в който пуснете играта и трябва да изберете персонажа, с който ще се впуснете в състезанията. След кратък полет от континенталната част на САЩ до Хавай (не че Хавай не е част от САЩ), кацате в Хонолулу и наемате кола по ваш избор, с която да се придвижите до имот, който да закупите. Така започва всичко.

Добре дошли в рая!

Ако до този момент нещата не ви звучат като рейсинг симулация, не трябва да се учудвате. Интерактивността на Test Drive Unlimited е много голяма, като често ще ви се налага да си търсите нова къща (когато съберете повечко пари), нови дрехи, нови МПС-та и т.н. Авторите на играта са се постарали доста и са моделирали целия остров Оаху, като по техните думи, на него има на 1000 мили асфалтиран път и поне още няколко пъти по толкова off-road. Декорът е направен много приятно, като всичко е в стил “хавайски рай”, а тези от вас, които случайно са посещавали това място, вероятно ще познаят много от дестинациите.

Авторите предупреждават, че на острова има над 1000 полицаи, които само чакат да направите някое нарушение, за да ви подгонят. Ако се постараете достатъчно, без проблем можете да си спретнете атрактивно преследване с барикади, конвой патрулки след вас и тонове адреналин.

Когато пристигнете на Оаху, ще видите карта на района, която е реализирана в стил Google Earth. На нея ще виждате всички обекти, достъпни за посещение. Това включва магазини за коли, за тунинг, за дрехи, за недвижими имоти, състезания и т.н. За пореден път ще повторя, че интерактивността на Test Drive Unlimited е толкова голяма, че може да послужи за пример на всеки, който се е заел с производство на автосимулатор. В цялата тази джунгла от избори състезанията са само част от цялата картинка, а не единственото нещо, което можете да правите.

В соловия режим надпреварите са няколко типа, като например гонитба по чекпойнотове или състезание с други коли. Истински се изненадах обаче, когато видях стопаджия, дигащ палец – той ме помоли да го закарам няколко мили надолу по пътя!

Истинското бижу в Test Drive Unlimited обаче е мрежовата игра. Много важна част е онлайн режима, който авторите наричат

MOOR – Massively Open Online Racing

Това означава, че всеки път, когато пуснете играта и сте в интернет, ще виждате къщичките на други състезатели, а по улиците ще се движат МПС-та (казвам МПС-та, а не коли, защото можете да карате и мотори) на различни собственици, готови да ви предизвикат по всяко време. Това изпраща Test Drive Unlimited на едно съвсем друго ниво, където автосимулаторът просто няма граници.

С множеството сървъри и огромната площ на остров Оаху, TDU е един вид виртуална площадка за всякакъв вид автозаигравки. С огромния автопарк, включващ над 90 возила, разнообразието е гарантирано (с фирми като Ferrari, Maserati, Lamborghini, Audi, Dodge, Pagani, Aston Martin, Mercedes-Benz, Lotus, TVR, Jaguar, McLaren и Saleen). Освен това в магазините на официалните дистрибутори на Хавай, постоянно се появяват нови модели, което гарантира почти неограничено забавление (unlimited, точно като името на геймката).

Както казваше един приятел, “много хубаво не е на хубаво” и затова идва и моментът да спомена лошите страни на играта. Първото нещо, което се набива на очи, е размерът й от 8 гигабайта, което дори и за днешните разбирания е доста. Графиката, която е много загладена и атрактивна, изисква СУПЕР НОВА машини, за да изглежда на ниво. На по стари конфигурации просто нямате шанс да подкарате Test Drive Unlimited, а дори и да го направите, нещата няма да изглеждат като хората. Звуците на двигателите не са сред най-добрите и определено имат нужда от още нещо, за да се приближат до реалността.

Управлението на МПС-тата е сякаш замислено за волан и с клавиатура е малко вдървено, затова, ако искате да се насладите максимално, определено ще трябва да се сдобиете с нужната хардуерна периферия. Последно, но не на последно място, искам да попитам Atari,

КЪДЕ СА ВСИЧКИ ХОРА?

защото, след като обиколих целия остров, така и не видях едно движещо се човече по улиците…

Въпреки гореспоменатите лоши страни на играта, Test Drive Unlimited определено е приятно нововъведение в бранша. След голям застой и дълги години на провали и издънки, серията Test Drive най-накрая изпъкна с нов принос в развитието на рейсинг симулаторите. Надявам се останалите разработчици да се вдъхновят и скоро да добавят нещо наистина оригинално в този стил.

Автор: Орлин Широв