Test Drive Unlimited 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 25 дек. 2010

Жега. Слънчевите лъчи се гонят в кристално чистия въздух, а яхтите хвърлят дългите си сенки по повърхността на Средиземно море. От музикалната уредба се носи поредната микс сесия на Simon&Shaker, а полуголи мадами кършат гъвкавите си тела в ритъма на танца. Не, това не е сцена от тежкото ежедневие на някой кредитен милионер, а началото на нова РС игра.

Точно така, става въпрос за Test Drive Unlimited 2, новият open-world рейсър на Atari и Eden Games. Но чуйте продължението на ситуацията. Изведнъж обаче се събуждате и се оказва, че всичко е било сън. Или почти. Парти има, но вие не сте сред поканените. Вместо това играчът поема ролята на обикновен шофьор на една от гостенките, а нацупената девойка веднага му дава нова задача – да я закара до мястото, където се провежда елитен конкурс за красота. При това за 10 минути или дори по-малко. 

Всъщност, ако сте играли първата част, гореописаната сцена веднага ще ви се стори позната. И в TDU имаше задачи, при които трябваше да карате разни девойки до точка А или точка Б. И TDU се простираше на огромен красив остров, макар че тогава бе един от Хавайските, а сега е Ибиса. И в първата част светът бе отворен и наред с шофирането, трябваше да се грижите за своя дом и гардероб. Сега отново е същото. По всичко личи, че студиото Eden е взело базовата формула и ще я доразвие в още по-мащабна игра.

И то каква!

Действието в  Test Drive Unlimited 2 се развива главно на остров Ибиса (макар че ще видим и познатия ни вече Оаху от първата част), където за удоволствие на геймърите са предвидени повече от 3000 км. пътища, които се простират в града, предградията, пристанищата и извънградските шосета. Да не забравяме и клубовете – Pacha, Privilege и много други от най-известните хаус дискотеки в света също са в играта. Като допълнителен бонус за феновете на тази страхотна музика е и парче на Пол Окънфолд, което легендарният диджей е направил специално за TDU 2. Из острова ще бъдат разпръснати автосалони, откъдето може да закупувате нови автомобили, магазини за най-различни аксесоари и клубове за социализация. Последното е особено важно, тъй като създателите на играта отново ще се опитат да предложат един-единствен режим, обединяващ сингъл и мултиплейър изживяването.

Но да не избързваме

В основата си TDU 2 все още е рейсър, при това аркаден. Демидж системата по колите е почти стопроцентово козметична и не засяга тяхното реално представяне. На този етап не всички коли от виртуалния каталог са напълно завършени и това ясно се видя при някои от контролираните демонстрации, които Eden Games показа. Със сигурност има модели, които се нуждаят от допълнителна настройка на управлението, но отсега трябва да е ясно, че това не е Forza, Shift или дори DiRT. За разлика от първата част засега в играта не са потвърдени мотори, но не е изключено да чуем изненадващ анонс на по-късен етап.
Шофирането може да се случва по време на нарочни състезания или когато се разхождате из виртуалния свят на играта. Състезанията са в различни дисциплини като пистови, офроуд, отсечки за време и за скорост. Извън тях имате пълната свобода да обикаляте Ибиса както намерите за добре. Из картата са разхвърляни цели 650 предизвикателства (challenges), които ви представят отделни задачи за изпълнение. В първата част разстоянията се измерваха в реални километри, което понякога бе фрустриращо, но авторите на играта твърдят, че всеки метър ще си заслужава заради страхотните гледки, които се разкриват около вас.

Напредването в TDU 2 се измерва в нива, максималното от които е 60. Това, което е интересно обаче е, че нивата обхващат четири категории и се развиват независимо едно от друго. Това са discovery, competition, social и collection. Както подсказват имената им, различните ви действия на острова ще увеличават нивата в съответната категория. Вдигайки нива в discovery на картата се появяват все повече магазини и авто салони и придвижването из острова става по-лесно.

Да поиграем заедно

Може би най-амбициозният елемент в Test Drive Unlimited 2 е сливането на сингъл и мултиплейър режимите в една гъвкава кампания, която може да играете както сами, така и с приятели. За мултиплейъра не съществува отделно лоби или самостоятелен режим. Вместо това всички играчи споделят една и съща обща карта на острова. Всъщност това не е точно масов онлайн рейсър, тъй като има ограничение по отношение на хората, с които можете да взаимодействате във всеки един момент. Играта изчислява кои са останалите осем геймъри, които се намират най-близо до вас в даден момент и ги отбелязва на картата ви. Извън това може да добавяте хора в списъка „Приятели”, с които да си правите уговорки, а ако сте офлайн, играта населява света с AI шофьори.

Засега Atari и Eden Games са предпазливи относно точната дата на излизане на Test Drive Unlimited 2. Съществуват спекулации, че ще видим играта съвсем скоро след Нова година – на 15 януари 2011 г. – но като имаме предвид, че тя вече бе забавена веднъж, предпочитаме да не избързваме. Авторите със сигурност биха могли да използват още малко време за нанасяне на последните и най-важни детайли.

Автор: Иво Цеков