SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Не знам за вас, но аз съм от разпилените хора с динамично ежедневие, които жадуват да седнат да поиграят нещо на спокойствие, но трудно се мотивират. Сега – тепърва нова игра да започвам, колко време трябва да я играя, докато схвана механиките… може би друг път.

Но от време на време се появяват страхотни заглавия, които просто те карат да се отпуснеш на дивана с Nintendo Switch в ръцете в пълен комфорт.

Terra Nil е играта, за която ревюто ми е изключително удоволствие, но и ме кара леко да се притеснявам. Ами, не успях да намеря почти нищо негативно в играта! Какво е това ревю, само с хвалебствия? Ами ето такова – заслужено.

Играта е изометричен градоустройствен симулатор, с акцент върху екологичното развитие. Постепенно излиза за мобилни платформи и Windows, след което за macOS и Linux, a от 18 декември 2023 година вече е достъпна и за Nintendo Switch. Споменавала съм много пъти, но смятам че този тип игри намират своето място най-добре именно на платформата на Nintendo, позволявайки да я носим със себе си, но и същевременно да се изолираме достатъчно, за да се насладим на него.

Стартираме своята игра в пълна пустош и изглежда, че картите се генерират на случаен принцип. Нашата цел е да превърнем тази необитаема земя в разнообразна и избухваща от живот екологична система, като обогатяваме природата. С помощта на различни инструменти, за отрицателно време на картата ни се появяват тучни пасища, бляскави реки, оживени блата и цветни ливади. Това от своя страна привлича разнородна флора и фауна. Играта ни насърчава да рециклираме своите ресурси, като крайната ни цел е да излетим с ракета и да оставим зад гърба си райски градини и нов екологичен живот.

Единственото нещо, което мога да изтъкна като критика за играта е, че изглежда че Switch се справя по-зле в дадени моменти на натоварване. Може да се забележи спад във фреймовете на клипчето горе. Надявам се на ъпдейт, който да стабилизира този проблем, но не е рядко срещано при портове за платформата.

С настъпващите реални климатични проблеми в нашия свят, смятам, че играта предлага освен забавление, също така и образователни елементи, които да помогнат на деца и подрастващи да се докоснат до екологията.

Ще се радвам да чуя и вашите впечатления и дали бихте искали да видите повече от тази игра в бъдеще.