Tekken 4

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 ное. 2002

Нови елементи : (

Ами… няма ги! Разбитият на пух и прах от “специализираната преса” Tag Tournament беше далеч по-изненадващо Tekken издание, ако ми следите мисълта. От тримата “новобранци” в играта Кристи Монтеро е пълно копие на Еди Гордо, Крейг Мардук е полукопие на Кинг и единствено Стийв Фокс е “чисто нов”. Колкото до арените, Namco наистина са опитали да разчупят формата, но резултатът засега е доста спорен. Третата осезаема промяна е доразвитият sidestep, който ви позволява да кръжите доста по-чевръсто около противника си и, което е по-важното, да избягвате така доста повече удари. Но нима нещо, което е просто подсилено, може да бъде наречено нововъведение?!

Всъщност не съм съвсем прав за новостите в Tekken 4, защото всъщност има поне един изцяло нов елемент и това е допълнително поражение, което бойците отнасят, след като ударът на противника ги забие в близка стена. Ще рече, че веднъж “кръвта” ви се смъква от вкарания удар и втори път (макар и доста по-слабо) от блъсването в стената. За произтичащите от това тактики четете по-долу.

Арени 🙂

На практика единственият елемент, който оправдава четворката след заглавието на играта. В чисто козметичен план новите арени са далеч по-детайлни и като цяло по-добре изглеждащи. За пръв път част от “декорите” могат да бъдат потрошени, а зяпачите – блъснати или дори съборени, което безспорно допринася за купона.

Истински бонус към досегашните геймплей елементи е възможността да притиснеш противника си до стената и да го спукаш от пердах. Край на безкрайните отстъпвания! Още по-хубавото е, че Namco, като истински ветерани в жанра, са се сетили, че трябва да ти дадат и шанса да се измъкнеш от подобна болезнена случка. Благодарение на специална техника, наречена “смяна на местата” (или нещо от тоя сорт), можете набързо да обърнете съотношението на силите на 180 градуса, така че противникът ви на свой ред да се озове с гръб, опрян в “края на арената”.

Графика : (

Ако сте имали шанса да видите Tekken 4 на монетен автомат и чак след това да си го пуснете “при домашни условия”, сигурно първата ви реплика щеше да е – “т’ва не е същата игра, мамка му!” За да не забележиш колко зле всъщност е направена PS2 конверсията на играта, трябва току-що да си изтървал очилата (поне четири диоптъра на всяко око) и после да си стъпил върху тях с новия си Doc Martens, 46-ти номер. Пак ще повторя, че повечето арени изглеждат доста, доста прилично. Затова пък самите бойци са толкова “размазани” и “пластмасови”, че трябва да си наистина голям Tekken фен, за да си затвориш очите за тоя “дребен” недостатък. Освен това, не знам за вас, но на мен старата Tekken-банда взе да ми омръзва до смърт. Това, че някои от пичовете са си пуснали мустаци, а на други от време на време им свършва лакът за коса, никак, ама никак не е достатъчно.

Автор: Ивелин Иванов