Teenage Mutant Ninja Turtles

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Завръщането на земноводните побойници

Teenage Mutant Ninja Turtles определено е игра, предназначена за една конкретна група потребители – тези, които все още нямат навършени дванадесет годишна възраст. Това от една страна означава, че геймката е мега лесна и опростена, а от друга, че за създаването й не са положени кой знае какви усилия. Много е неприятно, когато водещи разпространители и разработчици като Ubisoft си позволяват да прилагат подобни плоски хитринки. Системата е добре позната – взима се известен комикс герой/и или популярен сюжет, които се използват като основа за създаването на недъгави компютърни игри. Те обикновено се правят с минимален бюджет, а целта им е да генерират максимални приходи, осланяйки се на известния първоизточник, но не и на качествен геймплей.

Представете си следната ситуация. Консервативен чичко отива да купи подарък за рождения ден на 7-годишния си син. Влиза в магазина за играчки, завърта се напред-назад и тутакси се озовава пред щанда с компютърни игри. Пооглежда ги оттук-оттам, но нито една от геймките не му говори нищо. Тогава вижда добре познатите му зеленикави костенурчести герои, застанали в героична поза на обложката на една кутия. Решението вече е просто, в следващия момент човекът се вози доволен към къщи, като дори вече има подарък за своя невръстен син, който вероятно ще се зарадва на лъскавата опаковка, но не и на съдържанието й…

Екшън джъмп енд рън

Teenage Mutant Ninja Turtles предлага една не особено трогателна история, която ще ви представи накъсани моменти от живота на зелените герои. Посредством множество ретроспективни елементи ще се пренасяте в отминали времена, които често нямат особено смислена връзка с основния сюжет, в който става въпрос за банда лошковци, налазили улиците на Ню Йорк, чиито задници трябва да сритате.
Играта е разделена на не особено дълги нива, в които имате три основни цели. Първо – да скачате до припадък, второ – да избиете всички бавноразвиващи се противници и трето – да съберете едни специални джвъчки, разпръснати насам-натам, за да спечелите бонус накрая на нивото. С това за съжаление се изчерпват основните моменти в геймплея.

Проблемът

обаче не е само в необмислената концепция. По-сериозен недостатък е нефункционалното управление и неадекватната камера, която постоянно създава проблеми. Тя има странното свойство да предлага възможно най-неподходящия ъгъл, от който можете да видите героя си в дадена ситуация. Поради тази причина често пъти ще се озовавате на дъното на разни дупки, които принципно трябва да прескочите.

Въпреки всичко обаче, това едва ли трябва да ви притеснява много, защото практически в геймката не се умира. След като паднете в някоя безкрайна яма или ви наритат здраво, изсмуквайки цялата ви кръв, в най-лошия случай ще се преродите „няколко крачки” по-назад. Ако към това добавим и факта, че противниците ви са мега зажморцани и че трябва да им се помолите, за да ви ударят, излиза, че престоят в света на Teenage Mutant Ninja Turtles е напълно безопасен. Така че, родители, не се притеснявайте, позволете на децата си да играят на това заглавие – то е толкова безобидно и безкръвно, колкото и безсмислено.

Автор: Асен Георгиев