Team Apache

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 сеп. 1998

Иска ли ви се не само да управлявате боен хеликоптер в максимално реалистични условия, но и да командвате цяло вертолетно подразделение? Писна ли ви само да сипете снаряди и ракети въздух-земя върху враговете от удобната пилотска кабина? Ако отговорът е “да”, трябва да изпробвате Team Apache – компилация между симулатор и стратегия в реално време, продукт на съвместните усилия на Simis и Mindscape. Продавачите на дигитални забавления са се погрижили да овладеете както особеностите в управлението на легендарния тежък щурмови хеликоптер AH-64A Apache, така и тънкостите в командването на цяло въздушно тактическо звено. За да постигнат

максималнa автентичност

създателите на симулатора са ангажирали бившия пилот на боен вертолет и ветеран от войната в Персийския залив Брайън Уолкър за консултант на проекта.

По своите характеристики Team Apache малко се доближава и до ролевите игри. Заемайки мястото на авиокомандир, играчът ще се сблъска с по-голямата част от критичните ситуации, пред които би се изправил всеки военен авиатор в реални бойни условия. В Team Apache
ще трябва да се грижите много повече за добрата форма на вашите въздушни офицери отколкото за поразяването на земни и летящи цели. Много скоро ще забележите, че пилотите на въздушните машини не са просто ваши пионки, които сляпо и безпрекословно се подчиняват на всяка заповед. Повечето от тях са военни със закодирана дигитална индивидуалност, изкуствен интелект, силни и слаби страни на характера. В процеса на бойните действия подчинените ви се уморяват, деморализират,  дори изпадат в стрес или депресии. Трябва да положите доста големи усилия, за да запазите високия боен дух сред тях. Имате възможност да си подберете до осем пилоти и още толкова техни помощници, които да се грижат и за оръжейните системи. Интересното е, че между отделните мисии можете да ходите в палатката на въздушните асове, да си говорите с тях (ако те имат желание) и да сондирате настроенията сред тях. За да държите армейците в добра форма, от време на време трябва да им осигурявате и по някое забавление. Доставката на развлекателни пособия обаче ще забави рутинните пратки муниции и резервни части за вертолетите. Поддръжката на хеликоптерите също е свързана с разход на време и ресурси. В случай че твърде много машини са повредени от противника, може да се окаже, че сте принуден да изпуснете някоя спешна операция. А ако провалите твърде много мисии или ще изгубите военната кампания, или ще се озовете пред военен съд.

Действието на Team Apache се развива в три точки на земното кълбо – Колумбия, бившия Съветски съюз и на тренировъчния полигон в щата Юта.
Командирът на вертолетна част и неговите подчинени трябва успешно да преодолеят 16 единични бойни мисии и две цялостни военни кампании. Преди това обаче шефът на авиочастта трябва да премине през шест тренировъчни мисии, които му дават основните познания как да кара своята машина и да управлява подопечните си вертолетни бойци.
Първоначално играчът трябва да овладее излитането, кацането и следването на зададен маршрут, след това – да се научи да стреля с неуправляеми и самонасочващи се оръжия и най-накрая – да координира атаката и на останалите вертолети.

Управлението на Team Apache е доста реалистично – можете да седите както на мястото на пилота, така и на мястото на втория пилот, командващ оръжейните системи. С top hat-ът на джойстика контролирате системата за оръжейно насочване TADS (Target Acquisition and Display System), с която се прихващат целите.

Кабината е много реалистично нарисувана и изглежда точно като истински “кокпит” на вертолет. Уредите и дисплеите по таблото обаче са доста дребни и трудно може да се разбере какво точно показват. Може би затова авторите на играта са добавили в head up-дисплея всичките необходими индикатори, включително и радара.

Самото пилотиране на вeртолета може да бъде и лесно, и много трудно.
Ако се включат всички опции за реализъм, той се подмята като сламка при поривите на вятъра или от ударните вълни на близки експлозии. Слънцето блести в очите на пилота, а при летене близо до земята се усещат завихряния от ротора. Пилотирането дори при най-ниското ниво на реализъм не е никак просто – ако наведете джойстика твърде силно напред, по всяка вероятност ще забиете нос в земята. Програмистите от Simis са се постарали да изчистят някои от недомислията на други вертолетни симулатори. Например не можете да изпълнявате фигури от висшия пилотаж като лупинг и свредел. В някои други хеликоптерни симулатори това кара играчите да се чувстват като пилоти на реактивен изтребител.

Истинският екшън обаче започва, когато вертолетната ви ескадрила се включи в цялостна военна кампания. Първоначално трябва да се изправите срещу силите на колумбийската наркомафия. Южното командване на американската армия и правителството в Богота обявяват под егидата на ООН война на дрогата. Ударни сили на щатските ВВС изграждат лагер близо до столицата на Колумбия. Основни цели на военната операция са лидерите на различните наркокартели, кокаиновите плантации и лабораториите за рафиниране на опиати.
Задачата обаче не е никак лесна. Продавачите на “бял прашец” се съюзяват с най-големите леви партизански групи, които контролират 60 на сто от територията на страната. Революционерите осигуряват охраната на обектите от наркоикономиката и в замяна получават финансова и военна помощ. Според данни на американското разузнаване партизаните са получили около 275 милиона долара от своите нарко-покровители.

Първоначално борбата с колумбийските картели е замислена като операция от полицейски тип. Постепенно обаче тя прераства в истинска локална война. Кампанията е разделена на шест мисии. Едва след като се преборите с производителите на опиати можете да повоювате с класическия противник от времето на студената война – Русия. Латвия е обхваната от огъня на гражданската война и европейското командване на НАТО решава да се намеси в конфликта. Москва обаче също не остава безучастна… Може би сега е време да разберете, че червените авиоасове все още не са за подценяване.

Автор: Морган Кроу