SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

За разлика от ковач (не умея да закова и пирон), кръчмар съм бил, та мога с ръка на сърцето да кажа дали игра, посветена на тази благородна професия, е добра или не.

А Tavern Master е точно това – симулация на кръчмарски бизнес във фентъзи свят. И не, не е особено добра игра.

Налей, кръчмарю

Започвате наистина скромно – малко помещение без никаква украса, две маси и бъчва чиста изворна вода. Не е много, но на тази основа ще градите останалото.

Целта на играта е да обслужите максималното количество клиенти, така че да останат доволни, да си платят и да дойдат пак. Започвате с наемането на персонал (барман и две сервитьорки) и закупуване на най-важното, а именно – бъчва бира (защото нека се съгласим, елфите може и да плащат за вода, но повечето клиенти искат по-твърдо гориво).

С течение на времето ще отключвате различни украси за заведението си, нови видове алкохол и готварски рецепти (да, има и кухня), както и екстри като сцена на която да наемете група трубадури, пеещи и вдигащи градуса на купона. Тук идва един от минусите на играта, нещата се случват една идея прекалено бавно. Дори когато сложите играта на максимална скорост, всеки един ден отнема прекалено много време.

In Vino Veritas

Всеки един служител във вашата странноприемница има различни умения (например, барманът може да умее да “пести” от алкохола който налива, а сервитьорката да получава повече бакшиши) и вдига нива, покачвайки показателите си. Колкото е по-високо нивото на даден служител, толкова повече пари иска, и тук идва вторият голям минус на играта – печалбата е прекалено лесна. Всъщност – гарантирана, стига да се грижите бъчвите и зимника ви да не останат празни, защото продавате всичко с огромна надценка (на скрийншота по-долу съм похарчил много пари за украса. Възвърнах си ги за ден).

Няма данъци, няма негативни евенти – имате ли стока, печелите. Което прави играта крайно лесна и неангажираща. Когато съберете достатъчно злато, можете да добавите кухня, а в последствие и втори етаж със стаи които да отдавате под наем, създавайки истинка фентъзи странноприемница. Стремежа да отключите всички рецепти и екстри, да наемете най-добрия персонал и да си създадете възможно най-красивата кръчма забавлява за няколко часа, но отвъд тази точка няма какво да задържи вниманието ви в играта.

Клиентите са от различни класи (селяни, търговци, благородници) и изискват различно ниво на обслужване, но като изключим това нямат никаква идентичност или различни геймплей елементи, сързани с тях. Освен, може би, че елфите предпочитат да пият вода, ама какво да очакваш от елф…

Графика, звук, интерфейс

Графично нещата са постни, но достатъчно стилни, за да не дразнят окото. Има достатъчно голямо разнообразие от подови настилки, мебели и украси, така че стига да искате – вашата кръчма може да се превърне в уютно местенце.

Откъм звук обаче нещата са особено зле – музиката е дразнеща и повтаряща се, а звуците сякаш са записвани с евтин мобилен телефон. Определено препоръчвам да си пуснете любимите изпълнители в Spotify, ако решите да се заемете с Tavern Master, защото откъм саундтрак играта откровенно дразни.

Като перформънс играта се държи перфектно на средно добра система, но пък реално няма и какво да затормози особено видео картата ми.

Оценка

Tavern Master не е лоша игра в реалния смисъл на думата. За час-два е доста забавна, но след това просто няма смисъл да продължавате с нея. От друга страна, ако търсите нещо неангажиращо, става за разцъкване, докато правите нещо друго.

Казано по друг начин – купувайте само, ако е с голямо намаление!