Tank Racer

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Замисляли ли сте се какви са изискванията да бъдеш добър танкист? С риск да прозвуча като шеф на наборна комисия мога да ви кажа, че желаните качества са нещо като: ръст не повече от 1,70 метра, тегло до 70 килограма, поносимост към тесни пространства и т.н. Към тях хората от Glass Ghost са добавили и още едно – способности на автомобилен състезател. Ако се учудвате, вероятно не сте се впускали в ралито с доста съмнителни качества, наречено Tank Racer. Все още не мога да разбера какви са причините за странната гордост на производителя, че това било първото танково рали, но каквито и да са те, искрено се надявам, че ще си остане и последното, защото ако това заглавие се наложи, в скоро време можем да очакваме и други подобни като Steam-roller Racer или
селскостопански Mission Pack за F16 – Agressor

Вероятно непоносимостта и отвращението ми към подобни хибриди биха били по-умерени, ако програмистите от Glass Ghost се бяха напрегнали малко повече, така че надбягването с танкове поне да изглежда добре графично. За мое най-голямо съжаление обаче играта се отличава с ужасно тромава и нескопосана графика в максимален режим 640/480, която преди 2-3 години щеше да предизвика възхищението на геймърите, но от гледна точка на възможностите на съвременните 3D-ускорители и постиженията на еталони в жанра като Deathcarz и Rollcage изглежда жалко и ме кара да съжалявам, че си загубих времето да търся нещо стойностно в този долнопробен продукт.

Въпросните танкове са толкова ръбести, че в сравнение с тях прочутият от Втората световна война Т-34 изглежда като току-що излязъл от заводите на Порше. На външен вид те са абсолютно еднакви и единствената разлика е в цветовете им, които включват както традиционните за една бойна машина маскировъчни окраски, така и червено и синьо. Дизайнерите от Glass Ghost очевидно са обявили война на всичко по-заоблено, прегърнали са кубизма като форма на пресъздаване на околната действителност и ни предлагат един

нелепо изглеждащ квадратен свят

в който не са пощадени откъм форма дори дулата на танковите оръдия (те сигурно стрелят с квадратни снаряди:-) Светлините от експлозиите, пушеците и другите специални ефекти са постни и недодялани, независимо от постоянното взаимно обстрелване и хвърчащите парчета желязо, танковете продължават бясното си препускане без да са получили и една драскотина.

Абсурдите започват още в самото начало на играта. Всеки, що-годе запознат с теглото и размерите на танковете, ще остане безкрайно изненадан от усещането за движение, което наподобява това на прочутата ГДР-класика в автомобилостроенето, наречена Трабант. Всички представи, че танкът е бавна, трудноподвижна и слабоманеврена машина, рухват, защото тук разполагате с бронирано, неунищожимо чудовище, което е в състояние да развива скорости от порядъка на 200 километра в час, способно да прави скокове с височина около 40-50 метра и т.н. Не си мислете, че абсурдите свършват дотук, тъй като авторите на Tank Racer са ви приготвили още изненади. Докато газите наред ще се сблъскате с особени предмети от околността като танкоустоичиви саксии и колички за супермаркет, които очевидно са някоя нова разработка на специалистите от НАСА, защото въпреки отчаяните ми опити да ги смачкам нищо не се получаваше. Много забавни бяха 2D-кравите, лепящи се по пътя като марки, но и те бледнеят на фона на патиците, които успяваха да изквакат и да излетят изпод веригите на управлявания от мен танк.

Както във всяко рали, и в Tank Racer основната цел е да завършите първи. Можете да играете в сингъл рейс, като тогава ще можете да избирате на коя писта да се състезавате или да се пробвате в предвидените шампионати. В зависимост от това на кое място сте се класирали получавате определен брой точки, които ще ви бъдат необходими, за да продължите състезанието. Пистите са разпределени по четири в три турнира, наречени бронзов, сребърен и златен и имате достъп до тях само ако успеете да съберете необходимия брой точки, различен за всяко трасе. В играта няма нива на трудност, което ще усложни задачата на неопитния, но решил да спечели геймър, тъй като броят на нужните точки нараства непрекъснато, а и всяка следваща писта е все по-тежка. Освен по цвета танковете се различават и по двигателните си характеристики.
Можете да избирате измежду няколко модела, които са с различна максимална скорост, ускорение, маневреност, управление. Управлението не е трудно, но за да се надявате на някакво по-достойно представяне трябва да въртите купола на танка и да стреляте в движение, което не е особен проблем, ако разполагате с добър джойстик или поне геймпад. Със стандартното танково оръдие можете да стреляте непрекъснато, а освен него авторите на играта са предвидили и още най-разнообразни офанзивни и дефанзивни оръжия, които ще срещате по трасето като pick-ups. Това са: щит, който ви предпазва от противниковите оръжия; турбо – допълнително ускорение за 8 секунди; самонасочващи се ракети; по-мощни снаряди за танковото оръдие; мини, които можете да разпръснете след себе си и др. Това богатство от оръжия, разнообразният релеф и възможността за игра в мрежа донякъде спасяват Tank Racer. Така че, ако имате време за убиване, можете да се пробвате срещу ваши приятели.

Най-хубавото в Tank Racer е музиката, която се състои от десет техно-парчета в MP3 формат, които можете да свалите от сайта на играта. Нелоши са и звуковите ефекти, особено ако имате добро чувство за хумор. Квакащи патици, блеещи овце, излитащо със звук на разгневен пчелен кошер ято птици и други подобни биха могли донякъде да разнообразят тягостното впечатление, което оставя творбата на Glass Ghost.

Автор: Владислав Маринов