Tales of Monkey Island – Chapter 5

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 дек. 2009

Останахме без дъх още в предния епизод. Буквално. Гайбръш беше брутално съсечен и финалните надписи се търкулнаха по екрана, оставяйки ни със зяпнала уста.

Петата финална част на петата игра в поредицата обаче вече е факт и както си му е редът, следвайки модните тенденции в жанра, тя започва с гроба на главния ни обичан герой (както в наскоро излязлата Runaway 3). След като се изкопавате собственоръчно, откривате, че сте в

Отвъдния свят

Като последния голтак нямате монети за лодкаря и така всичко започва – с кражби, хумор и автоматизирана машина за грог с дизайн а ла Кока Кола и разновидности за диетичен грог или ароматизиран грог-черешка.

Постепенно се запознавате с околностите и започвате охотно да кръстосвате малкия, но доста богат и наситен с емоции свят на петия епизод. Основно той е разделен на център и четири лъча на кръстопътя. През цялата игра ви се налага да притичвате от един край в друг, за да вземете нещичко за вашия велик план да се завърнете към живот.

Това е най-мрачният и въпреки това безкрайно хумористичен епизод

С много оригиналност, смях в изобилие и уникални пъзели – както винаги! Отново срещате запомнящи се персонажи, а старите ни познати за пореден път сменят по няколко маски. Кой е добър и кой е лош така и не може да се каже до края (че и след това). Важното е, че всичко е подплатено с много хумор и има съспенс до самия финал на приключението. А края… просто трябва да го видите сами. 🙂 Пътят до него, уви, е къс и това май е най-краткия епизод от цялата игра. Но пък е адски забавен мрачен и приковаващ вниманието. Като завършек на цялата игра е перфектен и поглеждайки всички епизоди от дистанцията на времето, сега мисля, че ако сте изпуснали да играете играта, трябва да я минете цялата, както си му е редът. Tales of Monkey Island е перфектния подарък за коледните празници. Уникално оригинална, забавна и любима на всички фенове. С много потенциал, да ви превърне в такъв, ако вече не сте.

Но да се върнем на персонажите

Тук ще се сблъскате с истински дебили – принцът на крадците, който може да отмъкне всичко, което си поиска, без да разберете, е на лице. Той е истински мазен тип, без ръце, който владее кражбите до съвършенство и използва зъби, пръстите на краката си и най-вече ума си, за да метне всеки, който поне малко се приближи до него. Починали приятели? Помните ли някой от предходните части? Е, шансовете да го срещнете в Отвъдното не са малки. 🙂 Няколко човека, за които не сте знаели, че са на вашето дережде, също са там. Интересно е паралелното следене на клюките и историята в двата свята, където си подаваме носа през специални портали. Кой друг ще срещнете? Дори и счупения на малки парченца папагал, който повтаря името и титлата ви. 🙂 Няма да продължавам, защото ще ви разкажа всичко и ще ме намразите предколедно. Не, не. Сами си наврете любопитния нос в Отвъдния свят и вижте всичките смешки, обрати и забавни пъзели, които завършват великата сага. Или поне ви я представят в най- завършения й вид до момента. :-))))

Дръжте здраво нишката живот, която стискате през цялото приключение в джоба си, и вижте къде ще ви отведе всичко това в един от най-запомнящите се епизоди на най-запомнящата се игра в куест пространството.

Автор: Лили Стоилова