Syphon Filtter: Dark Mirror

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 02 окт. 2007

Ех, къде останаха онези добри… не – онези страхотни стари времена, когато Syphon Filter, Tenchu и първият MGS владееха света на стелт екшъна?!!

Не знам за вас, но аз не съм изпитвал оттогава нещо дори сходно с тръпката, която тези три заглавия предизвикваха на PlayStation. После дойде ред на Syphon Filter: The Omega Strain за PS2, която уби у мен всякаква вяра в здравия разум на Sony като издател. Как може да притежаваш такъв невероятен франчайз, с цели три хитови издания, само за да му причиниш нещото, наречено Omega Strain?

Ударът върху марката “Syphon Filter” беше толкова сериозен, че Sony не посмяха да рискуват с ново издание… чак до миналата година. Тогава се появи Dark Mirror и повечето фенове бяха умерено скептично настроени, най-вече заради избора на платформа – PSP. Работата намирисваше сериозно опит да се направи просто поредното заглавие за преносимата конзола на Sony, като марката се използва само за патерица. За всеобща изненада обаче, Dark Mirror се оказа не само едно от най-добре изглеждащите, но и едно от най-добре играещите заглавия за PSP. Всъщност дори бих посъветвал всеки PlayStation Portable първо да изиграе DM и след това пак да ми се обади.

На фона на всичко това дори самата идея за PlayStation2 версия на безспорния PSP хит звучеше като… нещо, което отново ме изпълни със съмнения. Уви, този път съмненията се оказаха основателни. ОК, какво очакваме, като начало, от едно издание на вече съществуваща игра, но този път за по-мощна (макар и с малко) система? Разбира се – малко по-добра графика. Е, забравете за това. Графиката на PS2 изданието е идентична почти на 100% с тази на PSP оригинала. И не че става въпрос за някакви визуални ужасии, от които да те заболи главата.

Просто “ефектът на малкия екран”, от който PSP се възползва така умело, тук просто отсъства. От “разпъването” на едно изображение на десетина пъти (поне!) по-голям дисплей просто не може да излезе нещо изглеждащо добре. Освен ако някой не си е направил труда да “вдигне” резолюцията на текстурите и да пооправи по-нискодетайлните модели. Това обаче не е случаят с PS2 версията на Dark Mirror. А тази платформа, ей Богу, заслужаваше своя наистина добър Syphon Filter.

Уви, недомислиците в това издание не свършват със спестените усилия в графично отношение. Макар да не става въпрос за някакви драматични издънки, Dark Mirror за PS2 демонстрира някои странни решения в адаптирането геймплея към новия модел на управление. Липсата дори на намек за мултиплейър (особено на фона на невероятния онлайн режим на PSP изданието) също предизвиква, меко казано, недоумение. И т.н., и т.н.

Добрата новина е, че Sony Bend все пак не са успели да развалят сериозно наистина невероятния оригинал. Резултатът от всичко това е една все пак солидна игра за PS2, при това с добра (макар и леко банална) история и чудесно озвучаване на диалога. PlaySation2 изданието на Syphon Filter: Dark Mirror едва ли ще ви издразни чак толкова. Освен ако не сте толкова големи фенове на поредицата, или ако вече не сте имали шанса поне да опитате PSP изданието, което е безспорен шедьовър.

Автор: Ивелин Иванов