Sydney 2000

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 23 окт. 2000

Не мислите ли, че през последните няколко години кажи-речи всяко по-голямо спортно събитие вдъхновява някоя софтуерна компания да издаде нова компютърна игра? В повечето случаи обаче единственото нещо, което различава въпросната игра от нейните предшественици, е все по-бомбастичната графика. Крайната цел, разбира се, е твърде прозаична – реклама. Играта прави данданията около спортното мероприятие още по-голяма, а пък то от своя страна популяризира геймърската кауза сред своите фенове. Изгода имат и разработчиците на развлекателен софтуер, и организаторите на въпросното състезание…

Точно затова за никого не беше изненада, че тазгодишната олимпиада също се сдоби със свое компютърно превъплъщение. Единственото странно нещо може би е защо официалната игра на тема “Sydney 2000” излиза чак сега. Читателите сигурно вероятно вече са на олимпийска вълна, а когато този брой на PC Mania излезе по сергиите, съревнованието вече отдавна ще е започнало.

Играта ще позволи да демонстрирате способностите си в 12 различни дисциплини. И тъй като не съм абсолютно сигурен в точния превод на някои от тях, предпочетох да добавя и английските им имена. Можете да изпробвате силите си в спринта на 100 метра (100-meter sprint), 110 метра бягане с препятствия (110-meter hurdles), хвърляне на копие и чук (javelin, hammer throw), троен скок (triple jump), висок скок (high jump), 100 метра плуване свободен стил (100-meter freestyle swimming), скокове във вода от 10-метрова кула (10-meter platform diving), стрелба (skeet shooting), вдигане на тежести (superheavyweight weight lifting), каяк (kayak K1 slalom) и спринтово колоездене (sprint cycling).

Още от сега ще трябва да ви предупредя, че почти всички съревнования изикват здрави китки и нечуплива клавиатура (ако приемем, че такава все пак наистина съществува :-)). При спринта, колоезденето и плуването концепцията е проста – натискате копчетата, докато пръстите ви отмалеят. Щангите и скокът на височина също не предлагат кой знае какво забавление. Хвърлянето на копие изисква малко повече умения, тъй като е необходимо да внимавате и за ъгъла, под който то ще излети. Когато мятате чук (който според мен си е най-обикновено гюле), положението става още по-сложно. Ще трябва не само да следите силата и ъгъла, но и да дебнете най-точния момент, така че тежестта да излети в правилната посока. В противен случай злополучното парче метал ще се забие в предпазните мрежи и опитът ви ще се брои за неуспешен.

Когато се състезавате в дисциплината троен скок, необходимо е не само да наберете скорост, но и да нагласяте ъгъла (при това три пъти).
Управлението на скока във вода е може би едно от най-идейните неща в играта. За да контролирате полета на вашия гмуркач, трябва да натискате няколко копчета в определена последователност. В крайна сметка обаче полетът така или иначе завършва във водата и няма опасност вашият атлет да се размаже на плочките около басейна :-).

Най-приятна ми се стори стрелбата. При нея всичко зависи от уменията и рефлексите ви, а не толкова от интензивното блъскане на копчетата. Каякът също е направен интересно, тъй като контролът върху ситуацията отново е изцяло във ваши ръце.

Преди да се впуснете в състезанията можете и да потренирате вашия бъдещ шампион. Включени са най-различни упражнения, които подобряват уменията на човечето ви – коремни преси, скачане на въже и др. Все пак ще трябва да съобразите тренировката с дисциплината, в която искате да се преборите за олимпийско злато.

Независимо от това по каква дисциплина си падате, ще трябва да използвате не повече от 4 бутона на клавиатурата. Така че бъдете спокойни, няма да се наложи да се правите на пианист, макар че въпросните умения може и да са ви от полза. И все пак си мисля, че едва ли ще се намерят много виртуози на клавирните инструменти, които да си падат по хвърляне на чук например… :-).

Малко странно е, че създателите на Sydney 2000 са пренебрегнали напълно управлението с мишка. Най-вероятната причина е, че играта ще има версии и за други платформи като Sony Playstation, Nintendo и т.н.
По отношение на графиката новата олимпиада не е нищо особено. Добре направени са може би само гримасите на атлетите при разочарование и радост. Музиката най-много ще допринесе за доброто ви настроение по време на игра.

В заключение ще ви дам един безплатен съвет – преди да се захванете със Sydney 2000, намерете си поне една стара и непотребна клавиатура. Бъдете сигурни, че копчетата й ще се разлетят във всички посоки, много преди да превъртите играта :-).

А, и още нещо, не мога да не пожелая успех на българския тим в Австралия…

Автор: Павел Панков