Suzuki Alstare Extreme Racing

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 авг. 2000

На какво да посветим нашия нов симулатор? Този въпрос напоследък живо вълнува авторите на спортни игри. В Ubisoft явно също са били изправени пред подобна дилема. От една страна, хем имат готова игра за мотоциклети, хем в същото време Electronic Arts не само са изкупили лицензите за всички по-интересни състезания в този спорт, но и вече са направили фантастични игри за тях. Отговорът на въпроса всъщност е елементарен и авторите на Suzuki Alstare Extreme Racing очевидно бързо са стигнали до него. Най-елегантният изход е да се хване нещо, което е толкова екзотично, че предизвиква интерес дори със своята неизвестност.
Вътрешнофирмените изпитания на новите машини на известния концерн Suzuki очевидно трудно могат да бъдат класирани в каквато и да е било друга категория.

Та в Suziki Alstare Extreme Racing ще можете да се пробвате като пилот на свръхмощни мотоциклети, повечето от които така и никога не стигат до масовия пазар. Състезанията се провеждат на общо 12 трасета, които всичките са собственост на фирмата и се намират далеч от погледите на любопитни зрители или още по-любопитни репортери. Така че по този случай програмистите са могли да се концентрират изцяло върху дизайна на пистите без да мислят за вграждането на ликуващи тълпи. Резултатът е доста приятен за окото 🙂 Същото важи и за самите возила, които са изобразени с огромни количества полигони и са сред най-детайлните в жанра. Това някак си не е особена изненада като се има предвид, че играта като замисъл освен всичко останало е и реклама на Suzuki.

За геймплея авторите също са избрали малко нестандартно решение. В никакъв случай не очаквайте, че играта е някакъв хиперреалистичен симулатор, който е предвиден за маниаци на тема мотоциклетизъм. Точно обратното. Управлението е издържано изцяло в стил arcade и основният девиз е “газ до дупка”! Така или иначе по возилата не можете да потрошите нищо и паданията ще ви костват само загуба на ценно време.
Това може да има фатални последици, защото освен срещу конкуренцията ще трябва да се състезавате и срещу часовника. С други думи имате определен лимит от време, в рамките на който трябва да стигнете до следващия контролен пункт. Ако не се справите, следва едно семпличко Game Over. Същото, разбира се, ви очаква и ако не успеете да задминете останалите изпитатели на продукция на Suzuki. Както е логично да се предположи, вътрешнофирмен шампионат няма и ще трябва да участвате само в отделни състезания. За да не разгледате само пистите и да зарежете след това играта програмистите, все пак са измислили мотивация. Тя се състои в това, че част от трасетата и моторите стават достъпни чак след като спечелите няколко състезания. Нищо оригинално, но то пък и какво чак толкова ново може да се измисли по темата.

Като цяло Suzuki Alstare Еxtreme Racing е просто поредната приятна мотоциклетна игра, която ще внесе известно разнообразие в лятната скука със сполучливата си графика и неангажиращия геймплей, който подтиква към една-две обиколки по добре направените писти през обедната почивка. Нищо сензационно, но ако ви е писнало от Superbikes на EA, спокойно можете да й отделите малко внимание.

Автор: Никола Дърпатов