Super 1 Karting

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Какво е общото между Шумахер, Хакинен, Сена и Менсъл ? Очевадният отговор е, че всичките са били шампиони във Формула 1. По малко известно е, че всичките те са започнали състезателната си кариера с картинг. Тези малки машини са дали старт на кариерата на почти всички по-известни пилоти. Любопитното е, че досега този доста популярен спорт беше някак си пренебрегван от софтуерните фирми, а през последните 3 години на пазара не се беше появявала нито една сериозна картинг симулация за PC. Пропускът явно е направил впечатление и на германците от Midas, които естествено са решили да запълнят празнината с новата си творба, която се продава под заглавието Super 1 Karting.

Както си му е редът, авторите на играта са използвали актуалното световно първенство по картинг. Това означава на практика, че геймърите ще могат да се пуснат по оригиналните писти, по които се провеждат и истинските състезания и ще могат да покарат и автентични машини, с които се води борбата за световната титла. В резултат ще имате избор между 10-ина трасета и почти двоен брой картинги, като най-мощните от тях развиват скорости от над 150 км/ч. Това със сигурност ще задоволи и по-претенциозните, така че е време да обърнем внимание и на реализацията на самата игра.

Като начало ще можете да се пуснете в един от двата режима на игра – arcade и simulation. За съжаление не е предвидена възможност да се изиграе целият сезон в неговата хронология, но този пропуск поне според мен не е фатален. В режим arcade картингите се управляват елементарно и най-важното е да запазите малко хладнокръвие, за да постигнете добри резултати. Истината за сложността на този спорт лъсва, когато решите да пробвате simulation. Преди да излезете срещу коравата конкуренция на пистата е добре да погледнете настройките на вашето возило. Най-късно там ще забележите, че картингите може и да приличат на детски играчки, но в действителност са си доста сложни машини. Това, което ви очаква в съответните менюта, почти по нищо не отстъпва на опциите, с които имате да се борите примерно във Formula 1 Championship 2000. След като минете през този етап следват и самите състезания. Тук е една от най-приятните изненади, които са подготвили авторите на играта. В графично и звуково отношение Super 1 Karting прави отлично впечатление. Пистите и самите возила са изобразени с голям детайл, а цялата игра върви превъзходно и на по-скромни машини стига да разполагате с приличен 3D-ускорител, но междувременно това си е съвсем нормално нещо и едва ли има сериозен геймър, който да не разполага с необходимата за играта машина.

Въобще ако сте любител на автомобилни симулации, определено си заслужава да обърнете внимание на Super 1 Karting. Програмистите от Midas са се постарали доста при правенето на играта и са постигнали впечатляващи резултати, които със сигурност ще се харесат на феновете на жанра. А освен това, както вече стана дума, друг актуален симулатор на картинг така или иначе няма 🙂

Автор: Никола Дърпатов