Sudden Strike II: Hidden Stroke 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Чувствате ли сушата от недостатъчно на брой експанжъни за Sudden Strike 2? Ако отговорът ви е положителен, значи имате нужда от Hidden Stroke 2 – поредното разширение за легендарната стратегия, посветена на Втората световна война. В Hidden Stroke II ще откриете цял куп нови единици, един голям букет от мисии и още няколко изненади. Но все пак първо да пристъпим към

Мисиите

които са разделени на два вида – кампания и самостоятелна игра. Кампанията се разделя на пет части – по една за всяка враждуваща фракция. Имате доволно количество мисии от страната на САЩ, Япония, Великобритания, Германия и СССР, в които ви запознават с новите единици. Типично за игрите от поредицата, мисиите са историческо достоверни, въпреки че са донякъде украсени. Имате задачи из всякакви терени – в пустини, в градове и т.н., така че трябва доста да внимавате какви единици да подберете за правилното полесражение. Тук има битки, както с по-голяма продължителност, така и бързи, динамични престрелки. Общо взето задачите са направени така, че да се харесат на всеки вкус.

В самостоятелните мисии имате тринадесет задачи, които са предвидени по-скоро за тренировка. Те не са свързани в някаква последователност, нито пък имат исторически факти. Впечатление прави липсата на какъвто и да е било tutorial, което доказва, че това разширение е само за хора, добре запознати с предишните части от поредицата. Може все пак да се каже, че има една карта, която играе ролята на подготвителна мисия. На нея имате на разположение всички фракции, които може да срещнете в кампанията, дори и сръбските и хърватски партизани.

Подобаващо внимание заслужават

Новите единици

Авторите твърдят, че са включили около 80 нови юнита. Аз лично не забелязах толкова – единствено впечатление направиха подводниците-торпеда на японците и транспортьорите-амфибии, дадени на всички нации. Други нови единици са и мобилните артилерийски установки и картечници, които доста помагат, ако искате да напреднете срещу врага. Въпреки това те се справят не по-зле и в защита. Другите единици съвсем леко са пипнати, като съществена разлика не се забелязва. Все пак интересно е да се каже, че вече някои танкове могат да служат като багери – способно са да бутат дървета и дори цели сгради. Но тези бойни машини са нож с две остриета – ако минат през малък мост, то танкът може да пропадне и да загубите не само него, но и път за отстъпление например. Освен това някои от дърветата могат да бъдат използвани от снайперистите за прикритие. Друго нещо, което е добре да се упомене, са стрелковите гнезда и окопите, които може да завземате с пехота. По този начин вашите солдати не само са по-добре защитени, но и може да контролирате по-добре фронтовата линия.

Графиката и звукът са на типичното ниво за поредицата – ниско от съвременна гледна точка. Все още е трудно да различите картечаря от снайпериста, а да не говорим за изключително трудното им избиране и управление. Единственият плюс, с който звукът успява да впечатли, е свистеното от падащите снаряди и грохотът от изстрелите на гаубиците.

Така че ако наистина сте огладнели за Sudden Strike 3, а той все така не идва, е добре да залъжете глада с Hidden Stroke 2 – заслужава си.

Автор: Кирил Илиев