Stupid Invaders

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 фев. 2001

Как си представяте извънземните? В холивудските филми те обикновено са изобразени или като високоинтелигентни същества, надарени с най-различни способности и дошли да ни помогнат, или като умни, но и злонамерени, чудовища, които са се приземили с една единствена цел  – да ни видят сметката или пък да ни излапат. Откъдето и да го погледнем обаче, и ние не се отнасяме много добре с тях. Добричките иноземци ги подлагаме на лабораторни анализи, а злите просто ги взривяваме (естествено не и преди вероломните пришълци да изпробват издръжливостта на човечеството в най-различни екстремни ситуации).
Голяма част от тези идеи постепенно се възприемат и в компютърните игри…

Сравнително отдавна, по различни канали за деца, започна да се върти

анимационен сериал на име Space Goofs

Съмнявам се, че много хора са чували за него, затова ще ви разкажа накратко за какво става дума. Той е създаден от Gaumont (компания, известна у нас с това, че продуцира филма “Петият Елемент”). В него се разказва за приключенията на ужасно симпатичните и леко глуповати извънземни Горджъс, Кенди, Стерео, Етно и Бъд. Един ден докато блажено си блуждаели из космоса, невероятната им летяща чиния се развалила и била принудена да извърши аварийно кацане на Земята. И тъй като на извънземните им трябвало време, за да си оправят превозното средство, били принудени да се спотаят в една изоставена къща… Само за малко – докато трае ремонтът. Космическите корабокрушенци не искали да бъдат разкрити и да станат предмет на опитите на нечий болен мозък.
Естествено, както се полага на всяка по-развита раса, извънземните имат и различни устройства, с които да направят престоя си по-безопасен. Те разполагат със специални кабини, които временно ги трансформират в каквото си поискат (включително и в хора). Просто сядат на един стол, пъхат си главата в някаква каска и хоп – имаме извънземно, превърнато в мишка, риба, задник… Оставям подробностите на вашето въображение. Серийките ни показват как петорката плаши и гони всеки, който се опита да се нанесе в тяхната къща.

Сигурно си мислите: “Този пък защо ме занимава с някакво си анимационно филмче, та аз вече съм голям?”:-) Правя го, тъй като Ubi Soft и Xilam, вдъхновени от Space Goofs и със съдействието на анимационното студио на Gaumont Multimedia, създават невероятния куест Stupid Invaders. Чрез тях забавните извънземни от анимационния сериал оживяват и на мониторите ни. Историята на играта започва в момента, когато най-накрая, след няколко години престой на Земята, корабът вече е поправен. Всичко е готово, багажът е стегнат, във въздуха започва да витае мирисът на дългоочакваното завръщане у дома. И тук е моментът да прибавим голямото ‘НО’.

Късметът изглежда не е на страна на петимата пришълци

– някой не иска те да си ходят. Един луд професор решава, че му трябват нови експериментни зайчета. Както ни е известно от филмите и компютърните игри, всички опити с извънземни се извършват в Зона 51, която в тази игра вече е ъпгрейдната на Зона 52. Това място е ужас за всеки, който не произхожда от планетата Земя. Закачат разни жички по телата на нещастните пришълци, правят им подробни дисекции или пък поставят части от тях в епруветки (такива мисли изплуват в главата ми след много гледане на “Досиетата-Х”:-) ). Въпросният професор наема ловеца на глави Болок (който винаги работи сам), да открие и да му доведе тази групичка извънземни. Въпреки твърдението си, че е перфектен професионалист (май единствено той си мисли така), главорезът успява да хване само четирима от пришълците и ги замразява в едно огромно ледено кубче. Измъква се само Бъд, който трябва да се заеме със сложната задача да ги освободи. И тук започва самата игра като вие поемате управлението на избягалата извънземна твар. Естествено, няма да играете само с него. В различните моменти от играта ще имате удоволствието да управлявате и неговите чуждопланетни приятелчета.

Кои всъщност са тези извънземни?

Може да се каже, че начело на петорката стои Етно – това е геният на групата – изобретател, творческа, аристократична личност. Често останалите не разбират какво има предвид, защото той обича да използва засукани изречения. Неговите приятели са: Кенди – странно зелено извънземно с прекалено голям мозък. То, понеже му е харесало да бъде жена, няма търпение да се прибере на своята планета, за да си направи операция за смяна на пола. Той/тя готви и чисти в къщата. Бъд е мързеливец, не много интелигентен, обожава да кисне пред телевизора.
Горджъс – ето на това аз викам кофа за боклук. Той яде (или по-точно поглъща) абсолютно всичко – от малки пиленца и крави до гуми на автомобил, дъски и метални плочи. Стерео е мислителят на групата.
Винаги философства и понякога е много досаден. Има две глави, които рядко са на едно и също мнение по даден въпрос и имат формата на летяща чиния. Вземете тази група анимационни герои, сложете ги в компютърна игра и ми кажете дали няма да се получи нещо невероятно?
Ситуациите, в които петимата изпадат, са изключително шантави, а начините, чрез които излизат от трудните положения, са особено изобретателни. Например, според вас какво би направил Бъд със заклещения в комина Дядо Коледа? Ще го спаси? Не-е-е, лъжете се. Той ще изсипе върху белобрадия старец странни тоалетни химикали, ще го превърне в гадна зелена локва и ще развали Коледата на всички деца по света! 🙂 Мисля, че разбирате какво имам предвид.

Как може да се характеризира Stupid Invaders само с едно изречение? Ами пет странни извънземни, един малък космически кораб и куп проблеми. Това е най-точното определение за този куест, който има убийствено чувство за хумор (на места доста черно) и невероятна графика. Декорите са рендвани предварително и напомнят за доброто старо време и най-вече едно от класическите заглавия в този жанр – шедьовърът Day of the Tentacle на Lucas Arts. Самите автори твърдят, че

влияние от Lucas наистина е имало

но е било съвсем косвено. Сред любимите игри на екипа са Full Throttle, Alone in the Dark, Sam & Max, Fallout, Day of the Tentacle, Grim Fandango и други подобни. Яркият и наситен с цветове свят, смесица от триизмерна и класическа анимация, е радост за окото на всеки, който обича нестандартната визия. Единственият недостатък е ниската резолюция, която играта поддържа – 640×480. Но такава е разделителната способност и на другия хитов куест – Escape from the Monkey Island. Изглежда създателите на този тип игри се опитват да се дистанцират от производителите на 3D-екшъни, които напоследък постоянно притискат редовия геймър да си ъпгрейдва копмпютъра…

Ще трябва да преведете главните герои през повече от 120 различни места и ще контактувате с около 50 интерактивни NPC-та. За озвучаването им са се погрижили истински професионалисти. На моменти музиката сякаш е взета от някой стар филм, което още повече допринася за чара на играта. Като цяло Stupid Invaders изглежда като някакъв високобюджетен холивудски анимационен филм. За това усещане до голяма степен допринасят и множеството анимации, вплетени в действието. Те са направени на много професионално ниво и доставят голямо удоволствие.
Трябва да отбележа, че

играта е малко късичка

Опитен геймър би я превъртял за не повече от 15-20 часа. Авторите не са искали да натъпчат Stupid Invaders с куп пъзели, които да отегчават играчите с постоянно ходене от точка А до точка Б. Тоест те са избрали качеството пред количеството. Но, от друга страна, краткостта на играта може да се възприеме и като недостатък – разположена е на цели четири диска, всеки от които е по 700 мегабайта.

Stupid Invaders, както и наскоро излязлата Escape from Monkey Island, са доказателства, че куестовете не са на изчезване, а дори напротив. В последно време се наблюдава едно пробуждане на този малко позаспал геймърски жанр, който преди години бе сред най-предпочитаните. Една от главните причини за липсата на куестове, бе навлизането на 3D-игрите и по-специално на 3D-екшъните. За отрицателно време те завладяха огромен кръг от почитатели, които и досега не са им се наситили. А ако погледнем нещата от гледната точка на производителите, ще открием, че основно е застъпен принципът “следвай лидера”. Това означава, че когато някоя игра стане страшно популярна, всички започват да правят опити масово да копират от нея. Рядко може да се намери фирма, която да се отклони от утъпканата пътека и да експериментира с нещо ново.

Що се отнася до Stupid Invaders, това е игра, която сто процента ще ви умори от смях и ще ви накара отново да заобичате куестовете. Със сигурност тя ще спечели и нови почитатели на този жанр. И нека не забравяме, че още отсега се носят слухове за Stupid Invaders 2, така че спокойно можем да извикаме – Куестовете са живи!

Автор: Владимир Тодоров