Street Racing Syndicate

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 мар. 2005

Напоследък качествените racing игри не са в чак такова изобилие, каквото често ни се иска. Според моето скромно мнение единственото подобно заглавие в последно време, върху което човек би се заседял малко повече време, е Need for Speed Underground 2 (NfSU2). Е, предполагам, че вече сте изиграли NfSU2 и сега точите лиги за следваща серия? Ако отговорът е положителен, тогава моля за вашето внимание. Дами и господа, представям ви Street Racing Syndicate – възможно една от най-добрите racing игри до сега.

Street Racing Syndicate e, както си личи от името, racing, който доста прилича на колоса в бранша Need for Speed. След едно впечатляващо intro се разкрива менюто на играта. Имате няколко възможности (след като си създадете профил, разбира се) – Street Mode, Arcade Mode, Multiplayer и Options. Първото е историята, за която ще разкажа малко по-късно. Във втория вариант на игра имате на разположение Quick Race, Check Point, Iron Man и Speed Trail. Първото е стандартна възможност да се запознаете с обстановката – избирате си някое гъзарско возило и писта, на която да се състезавате. В Check Point режим трябва да преминавате през зададени точки в някой град за определено време. Като минете през даден пункт получавате допълнително време, което не може да надвишава повече от 40 секунди. Третият режим е най-интересен. Участвате в три последователни състезания. На всичките трябва да се класирате на първо място. Ако успеете да постигнете това, ви се отключват нови возила и писти или пък ви се дава възможност да си купите гъзарийката, с която да се състезавали в Street Mode. На последно място идва Speed Trail. В този режим минавате три обиколки на една писта като целта е да поставите максимално висок рекорд за време.

Историята

на играта донякъде прилича на NfSU2. Едно ваше приятелче е арестувано от ченгетата за превишена скорост. Това не се харесва на шефа, защото му предстои състезание и няма кой да настъпи газта до ламарините на колата му. Разбира се вие, се оказвате под ръка. Шефът ви обещава част от печалбата. И така взимате гъзарийката на началството, която е тунингована докрай с всевъзможни чаркове и трябва да победите. Ако това се случи, босът ви дава обещаната награда и ви изпраща да се оборудвате със своя кола.

В началото имате малък избор. Ще се наложи да се примирите с това, което можете да си позволите. Излизате на улицата (точно като в NfSU2), шефът ви се обажда по телефона и ви насочва къде може да спечелите малко пари, за да превърнете новозакупеното возило в звяр от света на нелегалните състезания. Трябва да се отбележи, че и тук, както и в NfSU2, имате карта, на която са означени състезанията и другите по-специфични места – те се делят на City Locations (гараж, car shop и склад), Crew Meets (самите състезания) и Street Challenges – това са надпреварите един на един, в които противникът ви е с кола, тунингована до дупка. По принцип не е препоръчително да се изправяте срещу тях, докато не си стегнете возилото малко повече. Хубавото тук е, че може да се състезаване не само за големи суми, но и да залагате “ключ за ключ”, т.е. победителят взима колите. Cruise Zones ви позволяват да се отпуснете назад и да се наслаждавате на колата си, докато тя „автоматично” си върви в определена участък на града.

Последния вид състезания са Reputation Challenges. Там вече трябва да покажете малко „мускули” пред мадамите. С други думи една мацка ви възлага дадена задача (да минете даден маршрут за определено време, да се разминавате на милиметри от насрещния трафик и т.н.). Ако успеете да задоволите исканията им, те стават ваши гаджета. После като отидете в склада, може да гледате индивидуално видео за всяка една мадама. Тук обаче работата е леко оплескана…

Филмчетата

са в резолюция 640х480 и при това положение не са много приятни за окото, ако разбира се не си настроите монитора на тази разделителна способност. Но поне от Namco са си направили труда да платят на истински модели да се снимат в тяхната игра.

В Street Mode има още една възможност. Става дума за възможността да се шляете из града и да търсите други като вас, с които да се състезавате. Може да ги разпознаете по стрелката над тях, на която пише Race Me. Хубаво е, че тези пичове никога не свършват. Всеки, който е играл NfSU2 почти до край, знае, че по едно време свободно блуждаещите „шофьори” просто се изпаряват.

Докато се състезавате трябва да внимавате за патрулките, които следят всеки да спазва правилника за движение. Може да ви подгонят дори и за счупен преден фар (да, тук колите понасят поражение при сблъсък) или за закачане на бордюра. Ако ви хванат, може да ви натресат глоба, колкото струва колата ви, или да се измъкнете само с предупреждение. Трябва да да спомена още няколко думи за damage-системата в играта. Дори и едва да се лизнете в някоя мантинела, това може да ви излезе доста солено. За добро или лошо пораженията не са само козметични. Колкото по-голям процент повреди има колата ви, толкова по-нестабилно и бавно ще се движи тя.
Ред е да опишем и

Возилата

В гаража може да складирате до 50 от тях. В бройката влизат 20 изцяло лицензирани гъзарийки като Mazda RX7, Mazda RX8, Toyota Supra, Nissan 350Z, Mitsubishi Lancer Evolution VIII и много други. Те имат няколко основни характеристики, на които трябва да обърнете внимание: ускорение от 0 до 100 км/ч, максимална скорост, здравина и обороти на двигателя. Освен това всяка кола си има и специфични характеристика (Intercooler Turbo, Twin Turbo и т.н.). Местата, на които може да разтъпчете новите си „гуми”, се делят на три категории или по-точно на три града – Филаделфия, Маями и Лос Анджелис. Авторите твърдят, че те са реално пресъздадени на базата на оригиналите. Аз не смея да потвърждавам това, защото никога не съм бил на някое от тези места. 🙂
Частите за tuning ще са познати на всеки, който е играл NfSU2. Все пак има разлика – така например не може да купувате цели пакети, а само отделни компоненти. Няколко производителя предлагат на пръв поглед различни чарколяци, които обаче се слагат на едно и също място, т.е. са заменими.

Сега остана малко място да кажа добра дума и за sound track-а към играта. Той е на доста високо ниво. В него влизат поне за мен безизвестни, но талантливи, групи като Illegal Substance, Drunken Tiger, Gundai и други.

Като цяло играта е доста готина. Единствените ми забележки е, че докато е port-вана от конзола не е добавена възможността за мишка, както и прекомерно високите цени за поправка на возилата.

Автор: Кирил Илиев