Street Hacker

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Редовното представяне на хакването – било то по филми, съмнителни книжки или други чудеса за масова консумация, е твърде захаросано и далеч от истината. Романтичните образи на класическите добри сексапилни индивиди, лоши гадове и мощни лесно разбиваеми системи не отговарят кой знае колко на действителността в момента. Е, за щастие от време на време на пазара се появява и някое произведение от рода на настоящата “Street Hacker”, което успява да се прояви като свежо изключение от правилото…

Connect:
 
Според историята на геймката наша милост е способен индивид, привлякъл вниманието на определена групичка хакери, които след кратък разговор го включват в редиците си. Оттам още в началото на действието играчът се заема с решаването на различни поставени му задачки. Основните средства, с които се изпълняват съответните поръчки, включват еквивалент на няколко програмки, банкова сметка и добра интернет връзка.

Хубавото в случая е, че всичко, което се предлага от играта; е максимално близко до истинските условия. Геймплеят на това чудо е пълен със съвсем реално изглеждащи елементи, а фантасмагоричните простотии са сведени до минимум. Нещата са дотам подобни на реалния живот, че по-незапознатите индивиди биха имали леки затруднения, дори след изиграване на въведението и прочитане на хелпа.

OS

Нещото, което представлява основната част на играта, е еквивалент на уиндоус-мак операционна система. На екрана се проявява десктоп с няколко основни икони, а всяка от тях отваря определен раздел на геймката.

На първо място има нещо като браузър, през който героят се вързва в мрежата и прави хакерските си опити. На втора позиция по полезност е един e-mail клиент. С негова помощ наша милост контактува с работодателите си, както и с още един-два полезни адреса. На трето място по важност е прозорче, в което могат да се поръчват и модифицират определени вируси. Останалите части от интерфейса, с който разполагате, дават възможност за следене на паричните средства, браузване из собствената щайга, смяна на музикалния фон и т.н.

Desktop properties

Строго погледнато, графиката  на Street Hacker е леко трагична. Човечетата, които се показват по филмите, както и всички странични елементи, са с твърде подсилено ретро излъчване. Въпреки това главната част от играта – операционната система, е изпълнена в абсолютно точен за случая стил: изчистена и оцветена с подходящия комплект боички.
Малко по-неприятен елемент в геймката е фоновата музика. Песничките могат да се сменят, но за съжаление почти всичко предложено е леко влудяващо техно. Единственото приятно решение, до което може да се прибегне в случая, е изключването на саунда на компютъра и пускането на някой диск с Бьорк, Трики или там каквато си харесвате…

E, въпреки последните няколко минусчета, мога да заявя, че Street Hacker e една от най-добрите хакерски симулации, излизали някога. Въпреки че изисква определени по-специализирани познания, играта е сравнително лека и приятна. По-продължителното й джиткане би донесло определено порция положителни усещания на всеки индивид, обичащ умерените главоблъсканици.

Автор: Сергей Ганчев