Stonage Foolympics

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 11 окт. 2004

Гледахте ли олимпиадата? Аз по-скоро не. И не за друго, а защото август ми се стори по-подходящ за лежане и четене на книжки, отколкото за лежане и гледане на телевизора. Прочее, като мен май са постъпили много хора по света (с изключение на американците, естествено), защото южните ни съседи се чудят как да си избият 10-те милиарда евро разходи. Не гледах олимпиадата и поради една друга причина. Просто разцъквах на монитора Stonage Foolympics.

Истинското име на тази игра всъщност е

Ur-lympiade

Тя е немска и има поне два начина да се досетите за нейния произход, преди още да сте я пуснали. Първо, единствено в тази европейска държава обединяването в клубове по интереси, като събиране на бирени подложки или везане на декоративни знаменца, е издигнато в култ. И, второ – кой, ако не германците и кога, ако не съвсем скоро, дадоха на света свежите дебилщини Moorhuhn 1 и 2 и Sven Br/omw/ollen?!

Създателите на Stonage Foolympics са типични германци-събирачи на нещо си на клубен принцип, защото са направили игра, създадена с единствената цел да разнообразява ежеседмичните час и половина в местния клуб на поредното германско село. Stonage Foolympics е пародия на олимпийските игри, като спортовете в нея са с античен привкус. Те са общо шест и включват крикет с жени (сигнал, жена, удар иииииии….. 40 метра), скок в кален водоем, свободно падане между динозаври с кожен парашут, прескачане на жени с динозавър, слалом между динозаври с динозавър и подскачане между огромни търкалящи се камъни.

Явно швабите изобщо не са се притеснявали, че могат да бъдат обвинени в сексизъм. Stonage Foolympics всъщност е нещо като мултиплейър забавление за четирима души.

Дори изведнъж се да окаже, че дружките от клуба по ловене на пеперуди не могат да дойдат на предварително анонсираното събиране, това не трябва да ви притеснява – можете (с леки признаци на шизофрения) да направите една надпревара между себе си, другото си аз, другата ви самоличност и още някой, когото имате наум.

Управлението

в Stonage Foolympics се извършва със стрелките и интервала. То е дотолкова опростено, че превъртането на играта отнема сензационните двайсет минути. Всяко от състезанията предлага своето предизвикателство, но като че ли персоналният ми фаворит си остава крикетът с жени. Флинстоуноидните Гертруде и Бригита, Кримхилде и Гудрун, Брита и Грета изкачат от едно гигантско цвете, докато вие нежно се прицелвате в кофата им (прилича на кофа, честно) с неандерталска бухалка. Понякога не уцелвате, но това само повишава спортната злоба в състезателя. За съжаление авторите не са се сетили да измислят някое забавно продължение на неуспешния удар. Например Гертруда да става, отупвайки се, и да ви вкарва такъв бой, че да ви дисквалифицират, след като не сте успели вече да праснете Бригита, Кримхилде и Гудрун. Нищо подобно, уви, не се случва. Труповете на размазаните в краката ви неандерталки изчезват яко дим.

Stonage Foolympics е нарисувана подобно на комикс. Ако сте се ядосвали, че новите игри не ви вървят, вече можете да си пуснете този немски мегабъстър и да разтресете старата си щайга с нещо свежо. Хардуерните изисквания (но и графичните способности) на праолимпийския симулатор приличат на тези за обикновена флаш-игра в Интернет, т.е. са ниски.

Естествено, геймката има своите слабости. Например след два дни игра ще мечтаете отново да потънете във вселената на Doom 3. Също така, трудно можем да говорим за някаква дълбочина на действието. Без майтап, но това е може би най-бързо превъртяната игра в целия ми живот.
И въпреки всичко – понякога е добре да побием жени с бухалки, вместо да се втеляваме от отегчение, не смятате ли?

Автор: Александър Бойчев