Steamland

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 02 фев. 2004

Steamland е една доста нестандартна и изпълнена с умерена доза свежо чувство за хумор чаровна стратегическа игра. Тя ще ви въведе в далечен и отдавна забравен фантастичен свят, където цивилизацията на парните роботи процъфтява и се намира в своя златен век. Място, където земята е разсечена от всеобхватни и постоянно преплитащи се железопътни линии, а влаковете и роботите са нейните истински господари – трудолюбиви машини, стремящи към едно-единствено нещо: към блаженото щастие…
Но, както добре знаете, доброто не може да съществува без своя най-верен партньор – злото. И в една мрачна и непрогледна нощ алчният Кхон-Ка-До извършил най-долната постъпка в живота си. Той откраднал древното зъбно колело – реликва, която изпълнявала функцията на слънце в страната на миролюбивите роботи, и избягал по най-долния възможен начин. Това, естествено, предизвикало жестока, свещена и чаркопроливна война, която изправила лице в лице не кого да е, а самите парни влакове. И именно вие, четящите тези редове, ще поведете армии на добрите стоманени кашони в битка, крайният изход от която ще зависи съдбата на цялата цивилизация на парните роботи. А ако успеете да възвърнете откраднатото съкровище, очакват ви несметни съкровища и награди!

Най-странната война, която сте виждали

Сама по себе си Steamland е изключително странна и нетипична за стратегическия жанр игра. Това, което я отличава от всички останали заглавия на пазара, е фактът, че контролирате тежкобронирани и въоръжени до зъби влакове, създадени с една-единствена цел – да унищожите досадния противник. Задачата ви се усложнява от това, че машините могат да се движат единствено по съществуващите вече железопътни линии. А не си правете илюзии, че покрай тях не дебнат купища опасности и невиждани досега чудовища.

В самото начало на войната ще бъдете удостоени с командването на един съвсем обикновен парен локомотив. Той е лек и маневрен, но не особено мощен. Само с него няма да успеете да навредите на противника си кой знае колко много. Ако искате да покажете на Кхон-Ка-До кой е по-добрият и по-могъщ влак, ще трябва да свържете локомотива си с други допълнителни вагони. А в светът на Steamland е пълен с най-различни видове от тях. Върху платформите им са инсталирани най-различни оръдия, обикновени и ядрени минохвъргачки, противовъздушни установки, ракетомети, огнехвъргачки и прочие. И за да се възползвате от качествата на тези смъртоносни вагони, ще трябва да ги прикрепите към своя локомотив. По този начин ще сформирате един същински влак-убиец, който може да сравни със земята и най-добре защитеното вражеско укрепление, което има неблагоразумието да се изпречи пред него и да се опита да го спре.

Ако пък решите, че искате да се сражавате по по-брутален начин или пък ви свършат наличните муниции и наблизо нямате специален влак, който да презареди оръдията, то съществува и друга алтернатива за млатене. Става въпрос за т.нар. “блъскане”, в което вашата композиция има възможността да се нацепи с все сила в предницата на противниковия локомотив. При това положение обаче рискувате да повредите сериозно и вашата собствена машина. Така че имайте едно на ум, когато използвате атака от този тип.

Помощните сгради и роботи

За да може да победите в тази война, ще трябва да свикнете с ръководенето на няколко изключително важни постройки – фабриката, ремонтното депо, екстракторът на ресурси и крепостта. Първата сграда ще ви позволява да произвеждате нови и по-мощни локомотиви и вагони. Тя има ключово стратегическо значение, така че не я оставяйте в ръцете на врага в никакъв случай! Ремонтното депо, от своя страна, ще поправя всеки закъсал влак за нула време. Екстракторът на ресурси пък ви снабдява със злато, а крепостта изпълнява защитни функции.

Освен влакове, из света на Steamland щъкат и най-различни видове дребни роботчета. Те ще ви асистират в почти всеки един момент от играта, а когато трябва – ще грабват оръжието и ще ви защитават до последния болт, който остане от тях. Техните оръжия стрелят точно, а духът им е непобедим. Но помнете също така, че роботите не се предават. Когато им свършат патроните, те ще се самовзривят – достоен край за всяка себеуважаваща се машина!

Чудовищата

Не си мислете обаче, че противниковите влакове са единствените ви противници в този фантастичен и шарен свят. Напротив! Steamland се обитава и от едни от най-досадните и смехотворни блатни мухи, които съм виждал. Те имат гадния навик да изникват в най-неподходящия момент и да се опитват да саботират движението на вашите композиции. Тук-там ще срещнете и грозноватите великани от лава. Те са доста злопаметни. Един приятелски съвет от мен – не се заяждате с тях. И не на последно място – коварната твар Чарибдис. Това е ужасяващо блатно чудовище, което се храни с влакове. То е въоръжено с остри зъби и далекобойни оръжия.

Приятна шаренийка

Макар и изометричната графика на Steamland да не е първа звездна величина, демек това, което напоследък наричаме благинка за окото, нейната визия е доста приятна. Ще станете свидетели на променящи се атмосферни условия и всякакви други страхотни разноцветни ефекти като метеоритен дъжд, вулканични изригвания и вледеняващ сняг. Озвучението е достатъчно добре направено и не дразни слуховите възприятия кой знае колко много.

Едно от най-хубавите качества на Steamland е, че е годна за игра от хора на всички възрасти. Нейният опростен и увлекателен геймплей, тънкото чувство за хумор, което наднича иззад всеки ъгъл, и фактът, че е преведена изцяло на български език, прави от нея една от най-достъпните и лесни за усвояване стратегии на пазара. Това може и да не “най-лъскавата” игра, които някога сте виждали, но безспорно е една от най-странните и оригинални стратегии, на които съм играл в последно време. Дайте й шанс да се докаже и най-малкото – да ви разсмее със своя чудат свят, населен с влакове и роботи.

Автор: Владимир Тодоров