Start Up

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 мар. 2000

Добре дошли в бъдещето! Едно бъдеще на свръхмодерни технологии и гигантски корпорации, бъдеще, което принадлежи на бизнеса и парите.  Е, може би не е най-добрата възможна перспектива, но със сигурност е за предпочитане пред глобалните войни и ядрения апокалипсис, които вещаят много други игри.

Наскоро чух водещия на някакво предаване да казва, че “Двехилядната година е идеалната дата да започнете нещо ново, така че сега е моментът…”. Явно не е единственият човек на този свят, стигнал до гениалното прозрение, че 2000 е едно хубаво, кръгло число, внушаващо измамната мисъл за ново начало. Или казано на английски – за Start Up. Едноименната игра ви хваща за ушите и ви захвърля право в 21 век, като лидер (CEO) на една гигантска корпорация, посветила се на бизнеса със свръхмодерни електронни джаджи. Държа да поясня, че тук не става въпрос за далечното и необозримо бъдеще. Действието на играта започва в наши дни, но въпреки това тя изглежда адски футуристично.

Всъщност, поне според мен,

мега-корпоративния бизнес си е мръсна работа

независимо от целия му блясък и фасон. В крайна сметка всичко се свежда до отваряне на портфейла на нещастния потребител и изстискване на последните центове, които той е способен да похарчи. Паразитна история, откъдето и да я гледаш, но тази статия май не е мястото, където трябва да критикувам съвременното капиталистическо общество. Просто исках да кажа, че поначало съм предубеден към подобни заглавия, които най-често се получават доста сухарски и подходящи единствено за счетоводители и студенти от УНСС.

Но трябва да си призная, че

Start Up е на ниво

Авторите на играта – неизвестната поне за мен фирма Monte Cristo Multimedia, явно успешно са се поучили от грешките на другите и резултатът е една доста добра стратегическа симулация. На първо място трябва да похваля невероятно удобния и интуитивен интерфейс, който рязко контрастира с лабиринтната логика на повечето конкурентни игри в жанра. За броени минути ще схванете кое как се прави в играта, а дори и да не се справите самостоятелно – предвиден е доста добър tutorial.
Другата силна страна на играта е страхотната графика – все пак рядко се срещат стратегии, които изискват 3D-карта. Както споменах и по-горе, всичко изглежда адски лъскаво и футуристично, сякаш извадено направо от последната серия на Star Trek. Освен това графиката на играта има свой собствен характерен стил, което не може да се каже за останалите блудкави заглавия в този жанр. Разбира се, забелязват се и някои недостатъци – например нещастните потребители, които се разхождат из магазините ви, изглеждат съвсем не на място – просто не пасват на фона, пък и сякаш са правени на конвейер.

Иначе самата игра ви замесва във всички аспекти на съвременния бизнес – дизайн, маркетинг, научно-изследователска дейност, реклама, борсови операции и обслужване на клиентите. Звучи сложно и даже заплашително, но всъщност нещата доста са опростени и играта по-скоро само се плъзга по повърхността на всичко това, отколкото да се заравя в детайли. И това решение на авторите съвсем не е недостатък, а даже предимство – благодарение на него Start Up е лесна за разучаване и приятна за игра.
Може би някой ще възрази, че това не е съвсем реално, но помислете си все пак – дали един супершеф на корпорация ще си губи ценното време с разни дреболии като например колко се плаща на чистачките и портиерите? Според мен от него се очаква единствено да взема важните решения, а това е идеално реализирано в играта.

Можете да търсите пазари из Северна Америка, Западна Европа, Япония или развиващите се държави, към които спада и милата ни родина. Ще можете да се пробвате последователно в пазара на мобилните видеотелефони (нещо като GSM с вграден интернет) и игровите конзоли на новия век (които явно сериозно ще застрашат PC-тата… Как ли пък не! :-). Ако успеете в тези си начинания, ще получите достъп до най-голямото предизвикателство – кибер-телевизията. Мрежовата игра също не е забравена. Пожелавам ви успех!

Автор: Боян Спасов